in

Marea Britanie, în pericol! Londra ar putea avea aceeași soartă ca Atlantida

Potrivit unui nou raport publicat de organizația britanică Christian Aid, unele metropole se vor confrunta cu inundații violente în viitor, din cauza creșterii nivelului mării, consecință a schimbărilor climatice, ceea ce va pune în pericol siguranța și dezvoltarea urbană.

Christian Aid, un ONG din Londra, a avertizat că unele orașe portuare ar putea deveni foarte vulnerabile la viitoarele furtuni și inundații, raportează site-ul oficial al organizației.

Nivelul apelor ar putea crește cu peste 40 de centimetri în cazul în care încălzirea globală nu va fi limitată la o creștere de 1,5 grade Celsius, se menționează în raport.

Schimbările climatice ar putea „multiplica amenințarea“ reprezentată de problemele actuale ale metropolelor, precum subsidența, surparea, extracția apelor din subteran și planificarea urbană deficitară. Subsidența este o problemă veche a Londrei, fiind în mare parte un efect al ultimei ere glaciare – ghețarii care apăsau pe solul Scoției și provocau o ridicare a zonelor aflate la sud s-au topit și au inversat acest fenomen.

Pe lângă această amenințare, capitala Marii Britanii este vulnerabilă și în fața creșterii nivelului mărilor, orașul fiind nevoit să facă uz din ce în mai des de principala sa stavilă în calea inundațiilor, Bariera Tamisei, se arată în raport.

În 1984, când bariera a fost inaugurată, se estima că aceasta va fi folosită efectiv de până la trei ori pe an, însă în prezent numărul utilizărilor a crescut la șase-șapte.

Alături de Londra, și alte metropole ale lumii sunt considerate a fi vulnerabile. Este vorba despre Houston, Texas, dar și despre Shanghai din China, Manila, din Filipine sau capitala Indoneziei, Jakarta.

„Începem să vedem ce se întâmplă când schimbările climatice acționează ca un multiplicator al amenințării“, a avertizat autoarea raportului, dr. Kat Kramer.

„Ne situăm deja la pragul de circa 1 grad Celsius de încălzire și avem o privire de ansamblu a ceea ce se întâmplă dacă depășim (pragul de) 1,5 grade Celsius. Și mai îngrijorător, lumea se îndreaptă în prezent către o încălzire de peste 3 grade Celsius, care ar avea consecințe dezastruoase pentru milioane de persoane din orașele situate în zonele de coastă“, a adăugat cercetătoarea.

Sursa: Adevărul

Inundație masivă în Harrow. 100 de persoane evacuate, autobuzele și-au schimbat ruta

Referendumul pentru familie a picat. Nimeni nu îşi asumă eşecul

Scandal între doi români la o secție de votare din Londra: „Dreapta credință este una, creștin ortodoxă”