in

Rasismul, în creştere în Marea Britanie

Proporţia britanicilor care recunosc că au prejudecăţi rasiste a crescut de la începutul mileniului, ridicând temeri că islamofobia generalizată şi ostilitatea tot mai mare faţă de imigranţi împing relaţiile comunitare în urmă cu 20 de ani, scrie The Guardian.

Potrivit datelor furnizate de British Social Attitudes Survey (BSA) şi intrate în posesia The Guardian, după ani de creştere a toleranţei, procentul persoanelor care recunosc că au prejudecăţi faţă de alte rase a început să crească din 2001.



Cifrele indică o naţiune divizată geografic, în Londra înregistrându-se cel mai mic număr de persoane cu prejudecăţi rasiste. Cei mai susceptibili să admită că au prejudecăţi rasiste sunt bărbaţii mai în vârstă din zonele defavorizate economic. Datele, comentează The Guardian, vin în contrast puternic cu alţi indicatori ai schimbărilor sociale, cum ar fi atitudinea faţă de relaţiile homosexuale sau faţă de sexul înainte de căsătorie, în privinţa cărora Marea Britanie a devenit o ţară liberală, mai tolerantă.

Studiul, realizat de NatCen Social Research, indică o scădere accentuată a persoanelor care se descriu cu „foarte multe sau puţine prejudecăţi rasiste”, de la un nivel record de 38 % în 1987, la un minim de 25 %, în 2001. Cu toate acestea, în anul 2002, în urma atacurilor de la New York şi a invaziei Afganistanului, a existat o creştere bruscă a celor care au recunoscut că au prejudecăţi rasiste.

În următorii 12 ani, tendinţa ascendentă a continuat până la un nivel record de 38 % în anul 2011, însă a scăzut în 2012 la 26% – fenomen pe care experţii l-au pus pe seama impactului pozitiv al Jocurilor Olimpice de la Londra.

Activiştii pentru drepturile omului susţin că noile date reflectă un deceniu care a inclus atacurile de la 11 septembrie 2001 şi, ulterior,„războiul împotriva terorii”, inegalitatea în creştere şi ostilitatea tot mai mare faţă de imigraţie – în special din Europa de Est.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sub zodia extremismului. În Parlamentul European se discută deja de reformarea UE

Tot mai mulți britanici vor să își petreacă vacanța în România