in

Interviu cu deputatul diasporei, Aurelian Mihai. „Îl invit pe Farage să viziteze România” (I)

Cel mai mare colegiu electoral al României se află în afara granițelor. Însă, s-a hotărât ca patru milioane de români să fie reprezentați în Parlamentul de la București de un singur deputat. Aurelian Mihai, candidatul PPDD, a câștigat colegiul Europa de Vest. Între timp, el a părăsit grupul parlamentar din care făcea parte, iar acum activează ca independent.

Conform noilor reglementări, deputatul diasporei nu primește bani pentru a merge în colegiu, decât o singură dată într-o legislatură parlamentară. Anul acesta, deplasarea a avut loc în perioada 27-29 iunie, când deputatul independent a acordat un interviu în exclusivitate publicației noastre.




Nigel Farage a câștigat alegerile europarlamentare în Marea Britanie cu un discurs împotriva românilor. Cum putem calma replicile extremiste?

„Nu este deloc îmbucurător ce afirmă Nigel Farage. Eu chiar mă gândeam, acești oameni au luat vreodată contact direct cu Românii? Au prieteni români? Au vizitat vreodată țara noastră? Poate că ar fi cazul să le facem o invitație lui Farage să viziteze România. Important este ca acest om să cunoască românii, să cunoască România și evident să îl întrebăm: de ce atâta ură pe comnitate și pe o națiune care nu a produs atât de mari pagube încât să atragă atâta ură din partea politicienilor britanici. Românii au venit să muncească.

Am venit să „cerșim”, între ghilimele, un loc de muncă. Nu furăm, nu ucidem, nu facem altceva decât să vrem să muncim. Un lucru benefic pentru orice societate. Faptul că suntem imigranți, azilanți economici în Europa, trebuie respectat ca o perioadă istorică nefastă pentru națiunea noastră și trebuie ca atare să fie înțeleasă. Nu suntem o națiune de nebuni care și-au propus să părăsească țara.

“Luați atitudine, situația românilor din străinătate e critică”. Scrisoare deschisă către președinte și prim ministru.

„România nu are în viața socială lucruri atât de bune încât să îndemne cetățenii să rămână acolo, clasa politică, din care fac și eu parte, nu s-a ridicat așteptărilor, în ultimii 25 de ani, nici măcar la nivelul clasei politice comuniste. Asta judecând după rezultate.”

De ce credeți că sunt atât de puține secții de votare în străinătate?

„Avem aproape 4 milioane de cetățeni, legal, în Europa de Vest, ceea ce înseamnă 20% din populația României. Acest lucru trebuie privit cu multă considerație de către politicieni, pentru că istoria se va repeta și noi vom mai da o dată președintele, anul acesta. Partidele politice care au fost la putere nu înțeleg de ce nu mizează pe electoratul din diaspora.”

Punctul slab, ca să spun așa, al românilor de peste hotare este că nu ies la vot. Motivat pe o parte de lipsa secțiilor de votare și a distanței până la secțiile de votare. Cei care poarte într-adevăr vreo vină sunt cei care locuiesc în apropierea unei secții de votare și nu se prezintă.”

„Eu nu cred că un anumit partid poartă pică românilor din diaspora. Există un dezinteres major, la fel cum există un dezinteres în România. Dacă nu ar fi primării, școli, puncte atât de generice, nici acolo nu ar exista secții de votare. Dacă am avea consulate, așa cum ar trebui să avem în diaspora, poate de 15-20 de ori mai multe, evident că am avea mai multe secții electorale.

Deputatul Aurelian Mihai, protest în metroul Londonez: „Reduceți taxele consulare!”

Acest dezinteres este motivat politic de lipsa perspectivei partidelor politice, datorită faptului că românii nu ies la vot. Dacă ieșeau un milion de români la vot, s-ar fi bătut politicienii pe ele, iar diaspora ar fi avut consulate și taxe consulare mai mic, normale, cum spun eu. Ar fi avut parte și de investiții și de un minister în toată regula, cu personalitate și cu ministru cu portofoliu. Am toată convingerea că în toamnă vor fi și secții electorale, dar și mult mai mulți români care vor ieși la vot.”

Unii dintre cei care au vrut să voteze pentru partidele britanice au fost împiedicați. Ce comentați?

Românul nu are o cultură politică, cei care ar fi trebuit să facă o asemenea campanie sunt cei care ar fi trebuit să investească în diaspora. Suma pe care românii din afară o trimit în țară este de patru miliarde de euro.”

„Investițiile străine din România în 2012 se cifrau la 1,7 miliarde de euro, cu un miliard mai puțin decât trimiseseră românii în țară. Ce face statul român pentru acești oameni? Face foarte puține. De la banii pe care statul îi încasează pentru diferite servicii, fie că este vorba despre Ministerul de Externe sau de Interne, însumează o cantitate destul de însemnată.”

Românii din Roma protestează pentru REDUCEREA TAXELOR CONSULARE: “Oamenii vin la muncă aici, nu vin să arunce cu bani”

„La nivelul anului 2012 erau 212 milioane de euro. Câți din acești bani se întorc în misiunile consulare sau diplomatice, în investiții? Ce să discutăm câți bani aduc românii în țară și ce facilități primesc, pentru că investitorii trebuie să primească și facilități, să se bucure de facilități? Avem în continuare taxe consulare foarte ridicate, avem misiuni consulare puține.” (va urma)

M.M.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Noi curse aeriene spre București, de pe Aeroportul John Lennon din Liverpool

Românul care a speriat Poliția din Kent. Dădea spargeri în orașul lui Nigel Farage