in

Interviu cu Sadiq Khan, candidat laburist la Primăria Londrei. Ce spune despre comunitatea românească și cum vrea să rezolve problema locuințelor

Candidatul laburist Sadiq Khan are prima șansă în alegerile din 5 mai pentru ocuparea funcției de Primar al Londrei. Potrivit unui sondaj YouGov, comandat de Evening Standard, Khan are 16 procente în fața principalului contracandidat, conservatorul Zac Goldsmith.



Conform sondajului publicat pe 21 aprilie, candidatul laburist ar câștiga 48% din voturi, la primul tur de scrutin, în timp ce conservatorul ar lua 32 de procente. În al doilea tur, Sadiq Khan l-ar învinge pe Goldsmith cu 60 la 40.

Potrivit Evening Standard, campania lui Goldsmith a fost acuzată în repetate rânduri de dezbinare și rasism, critici negate de candidatul conservator.

Sondajul arată și procentele celorlalți candidați. Astfel, Peter Whittle, de la UKIP, are 7%, Sian Berry, candidatul Partidului Verde, are 6%, în timp ce liberal-democrata Caroline Pidgeon nu ar obține decât 5% din voturile electoratului londonez.

Sadiq Aman Khan, născut pe 8 octombrie 1970, este un politician britanic, membru al Partidului Laburist, parlamentar de Tooting, din anul 2005. El face parte din aripa social-democrată moderată a partidului.

Khan s-a născut în Londra, tatăl său fiind un imigrant pakistanez șofer de autobuz, și a absolvit „University of North London”. A început să lucreze ca avocat (solicitor) specializat în drepturile omului și a fost consilier al  „London Borough of Wandsworth” între 1994 și 2006. În anul 2008 a ocupat funcțiile de Ministru de Stat pentru Comunități și Ministru de Stat pentru Transporturi în Guvernul laburist al lui Gordon Brown.

Principalul său contracandidat este conservatorul Frank Zacharias Robin Goldsmith. Zac Goldsmith s-a născut în 1975, pe 20 ianuarie și este fiul lui Sir James Goldsmith, om de afaceri și finanțist londonez. Goldsmith a absolvit Eton College, cea mai elitistă instituție de învățământ superior din Marea Britanie. Între 1998 și 2007 a fost editorul revistei The Ecologist, iar din 2010 este parlamentar.

Filiala Anglia a Partidului Social Democrat (foto 2) s-a implicat în campania lui Sadiq Khan. „In baza parteneriatului de sustinere incheiat cu Partidul Laburist, echipa PSD Anglia ia parte la o serie de actiuni si initiative coordonate de Partidul Laburist, de la campanii telefonice de promovare a candidatului laburist, marketing politic, la coordonarea de evenimente comunitare social-politice si alte actiuni menite sa promoveze programul lui Sadiq Khan in randul romanilor si al altor comunitati etnice est-europene din Londra”, se arată pe pagina de Facebook a organizației.

ZRW: Există o dezbatere importantă cu privire la numărul imigranților din Londra. Dar, în spatele fiecărui număr există o persoană care trăiește la fel ca oricare alt londonez. De ce imigranții sunt o problemă, mai ales est-europenii?

Sadiq Khan: «Londra este un oraș tolerant și primitor, care a încurajat oamenii din întreaga lume să îl aleagă drept casa lor, iar mulți fac asta de generații. Eu sunt fiul unor imigranți. Părinții mei au venit  din Pakistan, în Marea Britanie, în 1960, așa cum au făcut-o multe alte familii la momentul respectiv.

Cred că este important ca viitoarele creșteri ale populației Londrei să fie planificate, deoarece creșterea fără o planificare este un lucru rău. Asta înseamnă că nu avem casele de care avem nevoie, iar serviciile noastre publice nu pot face față. Dar, în cele din urmă, Londra este un oraș care nu numai că tolerează, dar celebrează diversitatea și vreau să mă asigur că ajut ca lucrurile să meargă în această direcție, prin unirea, iar nu prin divizarea comunităților.

Există o mulțime de români din Londra, mai mult de 100.000, iar cei mai mulți dintre ei lucrează sau studiază. Ar trebui ca românii să își consolideze comunitatea, în interiorul orașului sau ar trebui să își abandoneze specificitatea etnică?

«Nu cred că românii, sau orice altă comunitate, ar trebui să abandoneze specificitatea lor etnică. Unul dintre lucrurile care face Londra să fie cel mai mare oraș din lume este acela că orașul îmbrățișează multiculturalismul, mai degrabă decât să forțeze oamenii să-și ascundă identitatea etnică. Cunosc, din Tooting (cartier al Londrei – n. red.) modul în care comunitățile cu rădăcini în alte părți ale lumii pot trăi alături, în armonie, aici, în Londra.

Cu toate acestea, Londra se află la o răscruce de drumuri. Suntem expuși riscului divizării comunităților noastre pe criterii de rasă și religie. Aceste comunități trebuie să fie unite, în scopul de a păstra orașul acesta ca un loc deschis și tolerant de a trăi. Eu cred că primarul Londrei are responsabilitatea de a se asigura că acest lucru se întâmplă și voi lua foarte în serios această responsabilitate.»

Cei proaspăt sosiți se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește locuințele. Trăiesc în apartamente supraaglomerate, cu puține șanse de a cumpăra sau de a închiria o casă. Ce puteți face pentru acești oameni?

«În mandatele conservatorilor, criza de locuințe din Londra a ajuns din ce în mai gravă. Situația afectează acum toți londonezii, indiferent de vârstă sau de perioada în care au venit. Numărul celor care pot cumpăra o casă este în scădere de la an la an, iar mulți tineri au foarte puține șanse să își cumpere propria locuință. Londonezii cheltuiesc cea mai mare parte din salariile lor pe chirie. În fiecare an, mii de oameni sunt forțați să plece din oraș, pentru că nu își mai pot permite un acoperiș deasupra capului.

Criza locuințelor este prioritatea mea. Trebuie să ajungem să construim în Londra mai multe mii de case în fiecare an. Voi pregăti la Primăria Londrei o nouă echipă de experți în locuințe numită “Case pentru londonezi”. Ei vor urmări construirea unor case cu adevărat accesibile pentru închiriat și pentru vânzare.

Voi susține dezvoltatorii pentru a mă asigura că vom avea o piață diversă de case accesibile, folosind puterile primarului de a facilita cumpărarea primei locuințe și de a evita ca proprietățile să fie vândute investitorilor străini.

De asemenea, voi proteja cele două milioane de londonezi care trăiesc în prezent într-o locuință închiriată de la proprietari privați de chirii exorbitante, standarde joase sau practici neloiale ale agențiilor imobiliare.

Îi voi demasca pe proprietarii care fac lucruri rele și îi voi promova pe cei buni, cu bune practici. De asemenea, vreau să înființez o agenție non-profit de închiriere de locuințe care să acopere toată Londra, și care va promova pe chirii stabile pe termen lung pentru chiriași și proprietari responsabili.»

Transportul londonez este unul dintre cele mai scumpe din lume. Există creșteri suplimentare în fiecare an. Cum veți gestiona problema transportului? Vă gândiți la un transport mai ieftin pentru toți?

«Transportul reprezintă unul dintre cele mai mari costuri cu care se confruntă multe gospodării, după cele pentru locuință. Prețul la transport a crescut mult în ultimii ani, biletele de autobuz au crescut cu peste 50% în mandatul actualului primar conservator. Acesta este un obstacol major în calea oportunităților și a mobilității sociale.

Avem nevoie de o structură în care tarifele să fie mai juste și mai accesibile și care să merite banii, oferind în același timp resursele financiare de care are nevoie Tfl (compania de transport londoneză – n. red.).

Mircea Maer, Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Solidaritate de Înviere! Românii au dat de mâncare oamenilor străzii din Londra

Controlul diasporei? Iohannis a dat undă verde Centrelor Comunitare sub controlul Bucureștiului