in

Marea Britanie renunță la anularea libertății de circulație pentru cetățenii UE imediat după Brexit

Guvernul britanic a renunțat la planul de a anula libertatea de circulație pentru cetățenii UE imediat după Brexit şi va le acorda acestora drept de ședere temporară pe o perioadă de trei ani, informează Reuters.

Anunțul făcut luna trecută de Guvernul britanic privind anularea bruscă, imediat după 31 octombrie, a dreptului automat al cetățenilor UE de a locui și munci în Marea Britanie a provocat confuzie.

„Libera circulație care există în prezent se va încheia pe 31 octombrie, când Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană”, anunțase noul ministru britanic de Interne, Priti Patel,.

Organizația care îi reprezintă pe imigranții din UE aflați în Marea Britanie, The3million, a avertizat însă că o astfel de măsură ar genera “discriminare”.

Guvernul de la Londra a fost nevoit să renunțe la această abordare în contextul avertismentelor că planul ar putea fi contestat în justiție de unii dintre milioanele de imigranți UE.

Potrivit unui mecanism de reglementare a șederii temporare, cetățenii UE care ajung în Marea Britanie până la finalul lui 2020 vor putea rămâne în această țară până în decembrie 2023.

Uniunea Europeană a refuzat renegocierea Acordului Brexit și a avertizat că va introduce controale la frontiera cu Marea Britanie în cazul producerii unui Brexit fără acord.

„M-au controlat de trei ori la graniță”. De facto, libera circulație a fost deja suspendată

Marea Britanie pune capăt libertății de circulație pentru cetățenii UE în prima zi de Brexit
VIDEO – Spărgător periculos căutat de poliție. Se oferă recompensă de 20.000 de lire sterline. Ar putea fi român

Fiscul cere ambasadelor să îi identifice pe toți românii stabiliți în străinătate