in

Theresa May recunoaște pentru prima dată că s-ar putea ca Brexitul să nu aibă loc

După o întâlnire de cinci ore, miniștrii cabinetului May au convenit asupra formei finale a acordului cu Uniunea Europeană cu privire la Brexit. După ședința cabinetului, Theresa May a ieșit cu declarații în fața reședinței sale din 10 Downing Street. Din discursul său, scrie The Independent, se poate înțelege că Brexit poate fi oprit printr-un nou referendum privind plecarea Regatului Unit din UE.

Este fără precedent, se arată în publicația citată, ca premierul britanic să admită un astfel de lucru.

Ea a avertizat, totodată, rebelii din Partidul Conservator cărora le-a spus că amenințările și atitudinea ostilă ar putea duce la „anularea Brexit”.

Potrivit unor informații, susținătorii unui Brexit dur se pregătesc să lanseze o ofertă de înlocuire a prim-ministrului în câteva zile, în timp ce există speculații cu privire la noi demisii din Guvernul May.

Clauza care i-a înfuriat pe eurosceptici este una care ar arăta că tranziția se poate extinde pe o perioadă nespecificată. Într-o declarație scurtă, May a spus că acordul este în linia votului de la referendumul din 2016 și va aduce controlul asupra finanțelor, legilor și granițelor Regatului Unit.

Ea a mai declarat că „va pune capăt libertății de circulație, va proteja locurile de muncă, securitatea și uniunea noastră”, alternativa fiind o ieșire fără nicio înțelegere.

Zece miniștri au criticat proiectul de acord, inclusiv ministrul de Interne Sajid Javid, al Apărării, Gavin Williamson, și ministrul de Externe, Jeremy Hunt. Un punct-cheie al disputei va fi o potențială extindere a tranziției, care ar trebui să ofere timp pentru ca relațiile viitoare ale Regatului Unit cu Bruxelles să fie rezolvate.

Cei care doresc un Brexit dur nu doresc ca perioada tranziției să depășească decembrie 2020, oficialii considerând că anul final ar trebui completat la o dată ulterioară, dar înainte de reuniunea la nivel înalt a Consiliului Europei de la sfârșitul acestei luni.

În cazul în care tranziția nu va fi extinsă, Marea Britanie ar fi nevoită să facă apel la „plasa de siguranță” și să rămână în Uniunea Vamală până la formarea unei noi relații cu UE.

Independentul a raportat miercuri că funcționarilor publici i sa spus să părăsească contactele DUP în afara planificării e-mailurilor și a altor documente de acum încolo, a indicat o slăbire a relațiilor lor cu consilierii.

Principalul oponent din interiorul Partidului Conservator al premierului May, Jacob Rees-Mogg, a intensificat tensiunea, scriind tuturor colegilor săi cărora le-a cerut să se opună proiectului de acord.

Acordul propus va face ca Marea Britanie să predea UE 39 de miliarde de lire sterline pentru puțin sau nimic la schimb… Din aceste motive, nu pot să susțin acordul propus în parlament și sper ca deputații conservatori să facă același lucru”, a scris Mogg.

Dacă UE va fi de acord cu acest proiect de retragere la viitorul summit de la sfârșitul lunii noiembrie, actul va intra la votul Camerei Comunelor la începutul lunii decembrie, mai scrie The Independent.

MAE: Românii stabiliți în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 au drepturile garantate

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

MAE: Românii stabiliți în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 au drepturile garantate

VIDEO – Dublin. Aborda fete de 13 ani pe Internet și le arăta organele genitale. „Sunt fake-uri, sunt fake-uri”, încerca să se disculpe în fața iubitei sale