in

Britanicii plătesc 380 de lire sterline mai mult pe an la alimente, inflația la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani

Britanicii plătesc 380 de lire sterline mai mult pe an la alimente, inflația la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani.

Inflația din supermarketuri a ajuns la 8,3% în ultima lună, cea mai mare rată din ultimii 13 ani, adăugând 380 de lire sterline în plus la cheltuielile anuale, în timp ce costul vieții în creștere apasă asupra familiilor.

Vânzările au scăzut la toate marile supermarketuri, deoarece cumpărătorii s-au orientat către magazinele cu preț redus Aldi și Lidl și au cumpărat mai multe produse de marcă proprie, în încercarea de a limita cheltuielile, potrivit celor mai recente date furnizate de Kantar, citate de The Guardian.

Vânzările celor mai ieftine produse de marcă proprie ale supermarketurilor au crescut cu 12%, în timp ce vânzările Aldi și Lidl au crescut cu 7,9% și, respectiv, 9,5% în cele trei luni până la 12 iunie. Cota de piață a Aldi este de 9,6%, la mai puțin de 1% în spatele Morrisons, unde vânzările au scăzut cu 7,2% în perioada de trei luni, ceea ce îl face pe Aldi cel mai mare perdant de pe piață.

Prima tranșă din plata pentru costul vieții de 650 de lire sterline va fi plătită din 14 iulie

Britanicii plătesc 380 de lire sterline mai mult pe an la alimente

Fraser McKevitt, șeful diviziei de retail de la Kantar, a declarat: “Ambele companii au înregistrat o scădere a vânzărilor de produse de retail: Cifra privind inflația este o lectură dificilă, iar cumpărătorii vor urmări cu atenție bugetele, pe măsură ce criza costului vieții își va pune amprenta.”

“Pe baza celor mai recente date, factura medie anuală la alimente este pe cale să crească cu 380 de lire sterline. Aceasta este cu peste 100 de lire sterline mai mult decât cifra pe care am raportat-o în luna aprilie a acestui an, ceea ce arată cât de puternice au fost creșterile de prețuri în ultima vreme și impactul pe care inflația îl are asupra sectorului.”

El a precizat că prețurile au crescut cel mai rapid la hrana pentru câini, unt și lapte, în timp ce prețul băuturilor spirtoase a scăzut.

Cele mai recente dovezi ale creșterii inflației vin după ce organismul de comerț alimentar din Marea Britanie a declarat că majorările de prețuri în Marea Britanie ar putea atinge 15% în această vară – cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Inflația ridicată ar putea dura până la mijlocul anului viitor, potrivit raportului publicat săptămâna trecută.

Războiul din Ucraina afectează prețurile

Inflația prețurilor la alimente este alimentată de războiul din Ucraina, care este un important producător de cereale și semințe oleaginoase.

Întreruperea exporturilor din această țară, precum și sancțiunile impuse Rusiei, care este un mare exportator de cereale și produse petrochimice, precum și blocajele de producție din China legate de Covid și interdicțiile de export pentru produse alimentare cheie, cum ar fi uleiul de palmier din Indonezia și grâul din India.

În ciuda tendinței de economisire a banilor, familiile au făcut risipă de bani în timpul sărbătoririi jubileului de platină, cumpărând cu o treime mai mult alcool și cu 35% mai multă înghețată decât în timpul unei săptămâni obișnuite, potrivit Kantar.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Disperare și haos în aeroporturile britanice: cel puțin 15.000 de călători blocați

„Plătești doar când găsești un loc de muncă”: școala tech Develhope ajunge în România