Menu
in

CENTRALA NUCLEARĂ de la Zaporojie, bombardată de RUȘI. Boris Johnson: „PUTIN amenință siguranța Europei”

Putin „amenință siguranța Europei”, a declarat premierul britanic Boris Johnson, după ce rușii au bombardat cea mai mare centrală nucleară de pe continent.

Prim-ministrul britanic l-a condamnat pe Vladimir Putin după ce forțele ruse au atacat centrala de la Zaporojie, la primele ore ale dimineții de vineri, 4 martie.

Johnson a spus: „Tocmai am vorbit cu președintele Zelensky despre situația îngrijorătoare de la centrala nucleară Zaporizhzhia.”

„Rusia trebuie să înceteze imediat atacul asupra centralei și să permită accesul neîngrădit serviciilor de urgență la centrală”, a spus Boris Johnson.

„Primul ministru a spus că acțiunile nesăbuite ale președintelui Putin ar putea acum amenința direct siguranța întregii Europe”, a arătat un purtător de cuvânt al Guvernului.

„Primul ministru a spus că va căuta o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore și că Marea Britanie va aborda imediat această problemă cu Rusia și partenerii apropiați. Amândoi lideri au convenit că încetarea focului este crucială”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a raportat că autoritatea de reglementare din Ucraina a declarat că nu a avut loc nicio modificare a nivelurilor de radiații și că echipamentele „esențiale” nu au fost afectate.

O amenințare reală în legătură cu un pericol nuclear

„Tehnica militară a Federației Ruse trage asupra centralei nucleare Zaporizhzhia. Există o amenințare reală în legătură cu un pericol nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Le cerem să oprească focul cu arme grele asupra blocurilor energetice ale centralei nucleare Zaporizhzhia. Repet: opriți focul cu arme grele asupra blocurilor energetice ale centralei nucleare Zaporizhzhia!”, a declarat Andriy Tuz, purtător de cuvânt al centralei nucleare de la Zaporizhzhia

Sadiq Khan spune că Londra este „bine pregătită” pentru un atac nuclear

„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă țară cu excepția Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a spus şi preşedintele Volodimir Zelenski.

Asalturile repetate au declanșat un incendiu major la unul din cele 6 reactoare nucleare, iar din cauza tirurilor trase de forţele ruse, misiunea pompierilor a fost una extrem de grea.

În cele din urmă, incendiul a fost stins și nu s-au semnalat creșteri de radioactivitate.

Centrala în sine nu a fost afectată, dar exista temerea că focul s-ar putea extinde, dacă nu este controlat rapid.

Pompierii au reușit în cele din urmă să înceapă aibă acces în jurul orei 5:30 și au stins focul după aproape o oră.

Ulterior, administraţia regională de stat din Ucraina a anunţat că forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

„Personalul operaţional monitorizează starea unităţilor energetice”, a anunţat administraţia regională de stat, citând inspectoratul nuclear ucrainean.


///CENTRALA NUCLEARĂ de la Zaporojie, bombardată de RUȘI. Boris Johnson: „PUTIN amenință siguranța Europei”///

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version