in

Criza locurilor de muncă ia proporții. În România nu se mai deschid afaceri din cauză că nu există muncitori

Importul de muncitori din țări precum Nepal sau Vietnam reprezintă doar o soluție pe termen scurt și nu rezolvă problema fundamentală a deficitului de forță de muncă cu care se confruntă România.

Pentru rezolvarea problemei ar fi nevoie de o strategie națională, a declarat, luni, Dragoș Anastasiu, vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), într-o conferință de presă, potrivit economica.net.

Deficitul de forță de muncă din turism este la 150.000 de oameni în acest moment, adică este destul de grav și am văzut pe litoral că sunt tot felul de anunțuri că fie nu deschid deloc, fie deschid târziu, pentru că au o problemă legată de forța de muncă. Cifre exacte ar trebui să dea AJOFM”, a spus Anastasiu.



Deficitul de muncă nu se manifestă doar în turism, ci la nivelul întregii economiei.

„Avem o întâlnire cu ministrul Muncii pentru a discuta despre strategia națională referitoare la forța de muncă. A completa doar cu oameni din Nepal, Vietnam sau din alte țări nu este suficient. Este un piramidon, de care avem nevoie ca să nu ne doară capul mâine dimineață, dar nu ne rezolvă boala fundamentală. Deci, trebuie să fim mai vizionari și să găsim formele prin care să rezolvăm această temă pe termen mediu și lung”, a susținut Anastasiu.

El a enumerat câteva posibile soluții care să fie incluse în această strategie, pe care o va prezenta ministrului, printre care repatrierea celor plecați la muncă în afara țării, diminuarea exodului din România, introducerea învățământului dual la facultate, iar studenții să facă practică jumătate din timp. De asemenea, mamele să poată lucra part-time, în timpul concediului de creștere a copilului.

„Sunt tot felul de măsuri pe care le putem lua. Forța de muncă non-UE este o soluție pe termen scurt”, a subliniat omul de afaceri.

România nu mai are nevoie de forța de muncă din diaspora. Muncitorii vietnamezi nu vor concediu, dorm în containere, muncesc mult pe salariu mic

Ministrul Teodorovici nu renunță. Vrea „agresivitate” contra liberei circulații a forței de muncă

La rândul său, Daniel Mischie, CEO al grupului City Grill, a arătat că în acest moment serviciile în industria în care activează sunt mult mai slabe calitativ din cauza deficitului de forță de muncă.

„Sunt două măsuri imediate. În primul rând, importul de forță de muncă. Eu cred că sunt foarte puțini români care acum lucrează la Madrid și care vor veni la Constanța. Cei care se întorc în țară vor să devină antreprenori și nu vin să muncească în țară ca ospătari și cameriste, deși ospătarii din România, trăgând linie, câștigă la fel ca ospătarii de la Madrid sau de la Londra. Cu tot cu tips, veniturile lor sunt la același nivel. În schimb, chiria de la Londra costă 600 de lire, la noi 400 de lei, iar la sfârșitul lunii ei rămân cu același venit”, a precizat el.

O altă soluție indicată ar putea fi eliminarea taxelor de la serviciile de transport, masă și cazare pentru cei relocați.

„Dacă îți vine un muncitor de la Vaslui la Constanța, la Mamaia, și tu îi dai masă, transport și cazare, ele se impozitează cu 73%, ceea ce este foarte dificil. Adică la o chirie de 300-400 de euro la un apartament, practic o dublezi prin taxe și impozite”, a adăugat Mischie.

El a subliniat că multă lume nu-și mai deschide afaceri pentru că nu există forță de muncă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un număr record de români a renunţat la cetăţenie anul trecut. Au devenit străini și au plătit pentru asta

VIDEO – Luptător de wresling, mort pe ring la Londra Silver King, avea 51 de ani