in

Diaspora a trimis acasă anul trecut peste 1,5 miliarde de euro

Chiar dacă sumele trimise sunt mai mici decât anul trecut, transferurile de bani din străinătate sunt mai mari decât jumătate din totalul investiţiilor străine directe. Românii din diaspora au trimis acasă, în 2014, 1,58 miliarde de euro, sumă aflată în scădere faţă de anul precedent, când suma s-a ridicat la 1,755 miliarde de euro.

Datele sunt cuprinse în statistica Eurostat care arată câţi bani au trimis în ţara de origine cetăţenii europeni care lucrează în străinătate.

România se află pe locul al treilea în această statistică a banilor trimişi acasă în 2014 de cetăţenii europeni care nu se află în ţara natală, fiind devansată doar de Portugalia şi Polonia. Cele două ţări au înregistrat sume de 3,6 miliarde, respectiv 2,6 miliarde de euro.

Sumele trimise în ţară de românii din străinătate au scăzut de la an la an, transferuri foarte mari fiind înregistrate în 2008, când conaţionalii din diaspora au trimis în România nu mai puţin de 7,8 miliarde de euro. În urma României se situează ţări precum Lituania, Ungaria, Bulgaria sau Croaţia, ale căror cetăţeni din diaspora au virat în ţara de origine sume sub 950 de milioane de euro. Cele mai mari scăderi în ceea ce priveşte tranferurile se înregistrează în Franţa, cu 8,9 miliarde de euro mai puţin decât în 2013 şi Italia, cu o scădere de 4,5 miliarde de euro.

În 2014, totalul investiţiilor străine directe a fost, potrivit unui raport al BNR, de 2,4 miliarde de dolari. Comparativ cu aceste investiţii, banii trimişi de românii din străinătate reprezintă 65%.

Menţionăm că Eurostat a luat în calcul numai remitenţele trimise de lucrători pe canale oficiale (bănci, firme transfer de bani). Dacă s-ar lua în calcul sumele trimise direct, în numerar, atunci contribuţia diasporei la economia României în statisticile oficiale ar fi mult mai semnificativă.

Miliarde de dolari trimise în țară de românii care muncesc peste graniță

Mircea Badea recidivează: ”Talibani nesimțiți”

Mircea Badea jignește românii din diaspora: „Trimit bani în țară ca să își ia rudele lor biscuiți. Hai siktir!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român omorât de un autovehicul pe A6. Era student la Universitatea din Londra

Un artist român a fost numit Comandor al Imperiului Britanic