in

Economia britanică, cea mai gravă contracție din ultimii 40 de ani

Economia Marii Britanii a înregistrat o contracție peste așteptări în primele trei luni ale acestui an, o perioadă care a inclus doar primele zile de carantină, transmite Reuters.

Oficiul National de Statistică din Marea Britanie a anunțat marți, 30 iunie, că Produsul Intern Brut a înregistrat o contracție de 2,2% în primele trei luni din 2020, comparativ cu trimestrul precedent, aceasta fiind cea mai gravă contracție trimestrială înregistrată de economia britanică după perioada iulie-septembrie 1979.

ONS a precizat că și-a revizuit estimările inițiale care vorbeau de o contracție de 2% de la un trimestru la altul și un declin de 1,6% în ritm anual, în condițiile în care toate principalele sectoare economice au înregistrat scăderi.

„Imaginea noastră mai detaliată asupra economiei în primul trimestru arată că Produsul Intern Brut a înregistrat o contracție mai puternică decât s-a estimat inițial. Toate sectoarele principale ale economiei s-au contractat semnificativ în luna martie, ca urmare a efectelor pandemiei”, a declarat Jonathan Athow, statistician șef adjunct la ONS.

Economia Marii Britanii, scădere istorică de peste 20%. Toate sectoarele economiei au fost afectate

Analiștii avertizează că autoritățile au decis introducerea carantinei începând cu data de 23 martie, ceea ce înseamnă că datele pe trimestrul al doilea vor arăta impactul deplin al panremiei asupra economiei. Cele mai recente date arată că economia a înregistrat o cădere de 20,4% în luna aprilie, cea mai puternică scădere înregistrată într-o singură lună de la debutul publicării datelor statistice.

Oficiul National de Statistică a mai anunțat că deficitul de cont curent al Marii Britanii s-a adâncit peste așteptări, în primele trei luni din 2020. Deficitul balanței de plăți a urcat până la 21,1 miliarde lire sterline (25,9 miliarde dolari) în primul trimestru, comparativ cu o medie de 15,4 miliarde lire sterline cât estimau analiștii intervievați de Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să își prezinte marți planurile privind relansarea economiei, planuri care potrivit mass media se bazează pe investiții în infrastructură.

Piața muncii din Spania începe să-și revină. Apar primele locuri de muncă, după ce milioane de spanioli și-au pierdut slujbele

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Educația, o prioritate în Marea Britanie. Guvernul alocă 1,5 miliarde de lire pentru școli

Violator dat pe mâna poliției chiar de tatăl său: „Aș face-o din nou”