in

Elevi români, hărțuiți la școli din Marea Britanie: „Strigau după mine «Ukip» și că ar trebui să mă întorc la mine în țară”

Elevi care provin din țări est-europene, în principal din România și Polonia, și învață în școli din Anglia și Scoția se confruntă cu un grad tot mai crescut de rasism și xenofobie.

Unii dintre ei își acuză profesorii că nu reușesc să îi apere și, mai mult, că o parte se comportă similar cu colegii lor care îi agresează, arată un studiu citat de The Guardian.

Studiul, realizat de Universitatea Strathclyde, arată că 77% dintre elevii implicați în cercetare au declarat că au suferit din cauza rasismului, xenofobiei și hărțuirii. 49% au spus că atacurile au devenit mai frecvente odată cu referendumul din 2016 pentru Brexit.

Elevii le-au spus cercetătorilor că au fost ținte ale abuzurilor verbale pe stradă și în mijloacele de transport public. Au existat și cazuri de atacuri fizice, iar copiii susțin că cele mai multe dintre ele au avut loc la școală. Unii au acuzat profesorii că au ignorat incidentele și au susținut că au existat și dascăli care au râs și au ținut isonul colegilor agresori.

Daniela Sime, autoarea raportului pe care îl va prezenta joi la conferința European Sociological Association din Manchester, a spus că atacurile și nereușita unor profesori de a interveni au impact asupra sănătății mintale a elevilor și asupra simțului de apartenență la Marea Britanie.

„Rolul profesorilor, despre care s-a spus că erau spectatori și nu au intervenit, iar în alte cazuri, chiar făptași, se evidențiază ca dimensiune foarte importantă a marginalizării pe care o experimentează tinerii în fiecare zi. Profesorii au fost, ocazional, nu doar discriminatorii în practicile lor, prin ignorarea prezenței tinerilor în clase, dar și rasiști prin opinii exprimate deschis în timpul orelor de curs sau prin ignorarea incidentelor care implicau rasismul”, a spus ea.

Sime, lector la Strathclyde, a continuat: „Tinerii au spus că în marea majoritate a cazurilor nu au raportat incidentele pentru că profesorii știau și nu au acționat pentru a contracara cultura rasismului și xenofobiei sau din cauza faptului că au fost convinși că profesorii nu ar fi interesați”.

Cercetătorii au discutat cu 1.000 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, cei mai mulți din Polonia, România și Lituania și care locuiau în Marea Britanie de cel puțin 3 ani.

„La școala mea, cineva a făcut comentarii xenofobe despre mine și au încercat să îmi ardă părul. Anul trecut, în școala la care învăț acum, un grup m-a urmărit strigând «Ukip» și că ar trebui să mă întorc la mine în țară”, a povestit un elev.

Un altul a spus: „Am fost hărțuit de la vârsta de 6 ani până la 12 ani. Au aruncat cu pietre în mine, au împrăștiat zvonuri dezgustătoare despre mine, mi-au furat lucruri. Am fost batjocorit și abuzat verbal doar pentru că sunt polonez”.

Alt elev a povestit că profesorii auzeau comentariile rasiste și sexiste făcute de colegi, dar „au ales să le ignore sau râdeau împreună cu ei”.

„Oricât de nerealist ar suna, credeți-mă, se întâmplă mai des decât vă gândiți”.

O fată de 12 ani s-a sinucis din cauză că era hărțuită la școală

Ambasadorul Dan Mihalache: „Cazurile de hărțuire administrativă împotriva românilor trebuie să fie semnalate”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Boris Johnson, cu picioarele pe masă la Palatul Elysee. Macron a privit amuzat

Român interzis în Suedia și Danemarca fura de la bătrâni în Anglia