in

EXCLUSIV! Consiliile din Londra fac controale în locuințele închiriate. Vezi dacă stai într-o casă suprapopulată

Consiliile din cel puțin două zone ale Londrei, din est și din nord, au anunțat că vor controla locuințele închiriate în special de imigranți, pentru a constata dacă nu se încalcă legea cu privire la suprapopulare (overcrowding).

Unii chiriași români au fost anunțați de proprietari că vor fi verificați de inspectorii consiliilor pentru a se constata câte persoane locuiesc, de fapt, în casele închiriate. Inspecțiile se fac mai ales că în luna aprilie proprietarii trebuie să își prelungească licențele de închiriere.

Deocamdată, din câte cunoaștem, sunt verificate casele din zonele Barking și Harrow.

O româncă spune că a fost anunțată de proprietar că va primi vizita celor de la Consiliul din Barking și i s-a spus ca la momentul controlului să nu fie mai mult de cinci oameni în casă. Asta pentru că, de cele mai multe ori, casele sunt închiriate de 2-3 persoane, pentru ca apoi să fie subînchiriate, ceea ce duce la situații în care într-o locuință cu patru dormitoare să locuiască 10-12 oameni sau chiar mai mulți.

Totodată, pe pagina Consiliului Harrow se arată că, în perioada decembrie 2015 – martie 2016, vor fi făcute verificări prealabile pentru reînnoirea licențelor de închiriere ce va avea loc în aprilie 2016. Motivul ar fi „reclamațiile cu privire la supraaglomerare, comportament anti-social, lipsa containerelor de gunoi și lipsa facilităților pentru stingerea incendiilor”.

De asemenea, este vorba și despre preocuparea Consiliului Harrow de a „proteja sănătatea, siguranța și bunăstarea ocupanților”, după cum se arată pe pagina de Internet a instituției.

De pildă, în Harrow, în apropierea stației Burnt Oak, toate casele de pe o stradă au primit cereri de inspecție din partea consiliului.

Vestea s-a răspândit și pe grupurile de Facebook, unde oamenii au început să discute despre subiect. Pe unul dintre grupuri se dau și sfaturi în legătură cu ce să faci dacă ești supus unei astfel de inspecții. Astfel, o româncă le sfătuiește pe celelalte să ascundă din haine și din jucăriile copilului. Alții se lamentează că au paturi în fiecare cameră, ceea ce ar demonstra că în casă locuiesc mai multe persoane decât ar avea dreptul, conform legii.

Cineva a spus că a rezolvat problema scoțând în ziua inspecției din casă un pat, un dulap și un frigider.

Unul dintre chiriașii a povestit că a fost deja vizitat de o comisie formate din doi inspectori și doi polițiști. A fost întrebat câte persoane locuiesc în casă, i s-a cerut contractul de închiriere și a fost controlat șifonierul dintr-o cameră.

Cineva, tot pe Facebook, îi sfătuiește pe cei verificați să declare că trebuie să le vină în vizită părinții din România, cărora le-au pregătit o cameră.

Problema este că majoritatea celor care locuiesc acolo, chiar dacă sunt sau nu în contractul de închiriere, au trecută adresa respectivă la bancă, HMRC, NINo etc. Deci, în cazul în care se dorește o verificare a numărului de persoane, aceasta se poate face foarte ușor, iar inspecțiile nu ar fi decât pentru a se constata cum stau lucrurile cu exactitate.

Suprapopularea

Într-una dintre ședințele recente ale Consiliului Harrow s-a discutat despre supraaglomerarea care este o problemă peste tot în Londra.

Sunt blamați conservatorii (Consiliul Harrow este câștigat de laburiști) și proprietarii. Aceștia din urmă, spun consilierii, cer chirii exorbitante persoanelor vulnerabile pentru condiții de cazare improprii, uneori în magazii (beds in sheds).

Consiliul Harrow consideră că lumea ar trebui să aibă acces la chirii de bună calitate, la prețuri accesibile, iar chiriașii nu ar trebui să fie exploatați. În aceeași ședință de consiliu s-a mai arătat că legislația modificată de conservatori în 2008 creează condiții pentru suprapopulare în locuințe insalubre, în special pentru comunitățile de imigranți (cum este și cea românească – n. red.).

Ce spune legea

Legea britanică ce se referă la locuințe și la numărul de persoane care pot locui într-un anumit spațiu este destul de clară.

Astfel, potrivit legii locuințelor (Housing Act, 1985, modificată în 2008) o casă este considerată suprapopulată dacă două persoane de sex opus, care nu sunt soți și soție (parteneri) locuiesc în aceeași cameră.

De asemenea, la articolul 325, se mai arată că o cameră poate fi folosită pentru cazare dacă este folosită în mod normal ca dormitor sau sufragerie. La articolul 326, se arată că spațiul standard de locuit este suprapopulat dacă numărul persoanelor este în exces față de numărul permis. Iată și numărul maxim de persoane care pot sta într-o casă/cameră sau suprafață, potrivit legii:

Tabelul 1:

Număr de camere Număr de persoane
1 2
2 3
3 5
4 7 ½
5 sau mai multe 2 persoane în fiecare cameră

Tabelul 2:

Suprafața camerei Număr de persoane
10,2 metri pătrați 2
Între 8,3 mp și 10,2 mp 1 ½
Între 6,5 mp și 8,3 mp 1
Între 4,65 mp și 6,5 mp 1/2

Nu există o explicație, însă presupunem că ½ de persoană înseamnă un copil. Acest lucru arată că cei mai mulți români care stau în așa numitele camere „single” ce nu depășesc 4,65 mp ar trebui să le părăsească, în conformitate cu legea.

De asemenea, în aceeași lege se arată că o persoană autorizată de către autoritatea locală poate, în orice moment rezonabil, cu un preaviz de 24 de ore, să intre în casă, în scopul măsurării camerelor, pentru a stabili numărul de persoane care pot să utilizeze locuința pentru dormit.

Mai mult, actul mai arată că un proprietar care permite suprapopularea casei comite o infracțiune. Însă, dacă suprapopularea este cauzată de ocupant/chiriaș, atunci acesta este vinovat și va fi penalizat conform legii.

Anul trecut, polițiștii din Barking and Dagenham au fost nevoiți să evacueze mai multe locuințe suprapopulate de români. Într-una dintre ele locuiau 20 de persoane în patru camere.

Mircea Maer

ATENȚIE! Poliția face raiduri în locuințele românilor. Sunt vizate casele supraaglomerate!

Cum mai locuiesc românii în Londra. 26 de oameni într-o casă cu trei dormitoare. Cea mai ieftină chirie, în BECI!

Jigniți din nou în DAILY MAIL. Editorialistul Richard Littlejohn: „Furtul și cerșitul, meserii tradiționale românești”

EXCLUSIV! Verdict Ofcom: Channel 4 nu ne-a denigrat! „The Romanians are coming” – un documentar responsabil și sensibil

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un cleric arab cere interzicerea jocului de șah. „Este un joc de noroc depravat și o pierdere de timp”

Cum împărțea Băsescu țara cu Vladimir Voronin! Ce i-a propus fostului președinte moldovean?