Conform unui studiu guvernamental britanic, publicat de Migration Watch şi care ia în considerare date ale mai multor institute de cercetare britanice, contribuţia imigranţilor la dezvoltarea economiei Marii Britanii este “neglijabilă”. Raportul consemnează faptul că nu se poate aprecia definitiv că imigranţii au afectat locurile de muncă ale britanicilor, însă în anumite sectoare, datorită concurenţei din partea imigranţilor, britanicii au pierdut. Sectorul în care străinii se remarcă este cel al industriei IT.
Concluzii ale raportului
– Începând cu 1997, trei sferturi dintre slujbele create în Marea Britanie au fost ocupate de imigranţi.
– Nu se poate dovedi încă faptul că imigraţia a afectat retribuţia medie la nivelul lucrătorilor britanici, însă există un puternic curent de opinie conform căruia imigranţii au afectat veniturile britanicilor cu salarii mici.
Efect asupra venitului pro capite
Raportul a analizat evoluţiile macroeconomice şi efectul imigraţiei asupra modificării pieţei muncii (PIB pe cap de locuitor), efectul asupra balanţei fiscale guvernamentale, impactul asupra salariilor şi şomajului. În 2010, venitul pe cap de locuitor în Marea Britanie a fost de 21.000 de lire, nivel situat pe locul 21 în clasamentul mondial.
În noiembrie 2010, Comitetul de Consiliere pentru Emigraţie (Migration Advisory Committee – MAC) a încercat să răspundă la două întrebări: care este efectul emigraţiei de fapt şi apoi, cum afectează imigraţia indicatorul PIB, mai ales cei de calificări superioare, din categoria de permise de muncă Tier 1 şi Tier 2? Aceştia sunt singurii consideraţi ca importanţi din punctul de vedere al creşterii economiei.
MAC a apreciat în consecinţă că reducerea emigraţiei anuale cu 50.000 de persoane ar avea un efect neglijabil asupra venitului pe cap de locuitor. Reducerea îmigraţiei, conform calculelor MAC, anual, cu 10.000 de persoane ar reduce cu 6 lire venitul pe cap de locuitor, o cifră considerată “neglijabilă”.
625.000 de imigranţi din Europa de Est
Raportul a folosit date cumulate ale mai multor institute de cercetare britanice. Conform Institutului Naţional de Cercetare Economică şi Cercetare, 625.000 de emigranţi au venit în Marea Britanie între 2004 şi 2009, din cele opt ţări est europene, care au aderat la UE. Institutul apreciază că pe termen lung impactul lărgirii Uniunii Europene asupra venitului mediu pe cap de locuitor va fi “neglijabil”.
Sectorul IT, punct forte al emigranţilor
Raportul consideră o singură chestiune “critică”: în ce măsură muncitorii britanici sunt deposedaţi de slujbe, astfel crescând şomajul? Cele mai recente date privind şomajul din anul 2011 arată că procentul angajaţilor imigranţi a crescut mult mai repede faţă de cel al muncitorilor britanici.
2,9 milioane de slujbe au fost create în ultimii 14 ani, dintre care 75 % au fost ocupate de muncitori care nu sunt născuţi în insulă. Totuşi, cifrele şi datele statistice “sunt insuficiente pentru a conchide asupra impactului emigraţiei asupra şomajului din Marea Britanie”, consideră un studiu mai vechi al Camerei Lorzilor. MAC insistă însă asupra faptului că, deşi nu poate fi emisă o părere definitivă, este cert că emigraţia afectează negativ şansele britanicilor în domeniul IT.
“Imigraţia poate disloca muncitori în anumite situaţii. Există cazuri care arată că aceia care lucrează în IT pot fi disponibilizaţi datorită noilor angajări. Este posibil de asemenea, deşi nu există dovezi, ca business-urile britanice să devină mai eficiente pe pieţele externe, folosind muncitori din emigraţie. Multe companii britanice ar putea păsta locurile de muncă în interiorul Regatului Unit, ca să nu îşi mute sediile în străinătate”, se spune în raport.
O idee precisă consemnată de raport este că aportul fiscal al emigraţiei la creşterea produsului intern brut este “mic” şi nu justifică emigraţia pe scară largă.
Imigranţii est – europeni nu afectează şomajul
Impactul imigranţilor din Europa de Est asupra asupra ratei şomajului în rândul britanicilor, în perioada 2004 -2009 a fost foarte mic. Asimilarea acestora de către piaţa forţei de muncă a însemnat o creştere a şomajului cu 0,08 %.
Oana Iuraşcu