in

Românii care emigrează, obligaţi să îi încredinţeze pe minori rudelor

 Senatul a adoptat o iniţiativă legislativă care prevede ca părinţii care au copii minori şi care doresc să plece la muncă în străinătate să fie obilgaţi să lase copii în grija unui membru al familiei extinse şi să anunţe autorităţile locale înainte de a pleca din ţară.

Părinţii care pleacă la muncă în străinătate, obligaţi să lase copilul în grija unei rude. Anunţul a fost făcut, luni, 23 aprilie, de preşedintele Senatului, Vasile Blaga (PDL). Iniţiatorii mai propun ca persoana în grija căreia va fi lăsat copilul să treacă de un test psihologic, realizat de un specialist SPAS din cadrul primăriei localităţii de reşedinţă.

Potrivit proiectului, părintele care urmează să obţină un contract de muncă în străinătate ar urma să fie obligat să numească o persoană, din familia extinsă, în grija căreia va rămâne minorul.

Persoana în grija căreia va fi încredinţat copilul trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât copilul, să dispună de echivalentul salariului minim brut pe economie, să fie familiarizată cu creşterea unui copil şi să nu aibă în îngrijire mai mult de trei copii minori.

În proiect se mai prevede că, în situaţia în care minorul nu este tratat corespunzător, acesta poate fi mutat într-un centru de plasament, la iniţiativa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din unitatea admistrativ teritorială în care se află copilul.

Iniţiativa legislativă, care a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă, va fi transmisă Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorului, această Cameră fiind decizională.

Monitorizaţi de primării

După ce mai mulţi copii s-au sinucis, au căzut în depresie ori au abandonat şcoala, din cauza părinţilor plecaţi la muncă în străinătate, primăriile sunt acum obligate să monitorizeze minorii lăsaţi în grija bunicilor sau altor rude. în astfel de programe de monitorizare sunt implicate şi fundaţii, una dintre acestea fiind “Salavaţi Copiii”, care are în grijă peste 600 de copii aflaţi într- o astfel de situaţie.

Singuri acasă

În România sunt luaţi în evidenţe 80.000 de copii rămaşi în grija rudelor după ce părinţii au plecat la muncă în străinătate. Situaţia copiilor lăsaţi în grija rudelor se regăseşte şi în Bucureşti, unde trăiesc aproape 2.000 de copii de emigranţi. Aceştia sunt supravegheaţi de rude sau de unul dintre părinţi, precum şi de primările de sector prin direcţiile de Protecţia Copilului. La Primăria sectorului 3, de exemplu, se află în monitorizare 450 de dosare, de aproximativ trei ani, iar la sectorul 1, există peste 80 de dosare. Datele sunt trimise de şcoli la fiecare început de an. “Am crezut că numărul de cazuri va creşte din cauza crizei economice, dar nu a fost aşa. închidem unele dosare, deschidem altele, este o permanentă fluctuaţie. Un părinte pleacă, altul vine. Sunt multe familii cu probleme, dar care speră să îşi crească standardul de viaţă”, mărturisestc autorităţile.

Când părinţii dispar definitiv…

Asistenţii sociali spun că unii părinţi nu se mai întorc niciodată în România şi rup definitiv legătura cu copilul, pe care îl abandonează: “Sunt situaţii în care suntem nevoiţi să dăm măsuri de protecţie şi să transferăm autoritatea tutelară bunicilor. Părinţii dispar pur şi simplu, nu mai dau niciun semn de viaţă”. Acestea sunt de altfel şi situaţiile în care apar abandonul şcolar, frecventarea anturajelor duboiase, problemele emoţionale. “Cei care menţin legătura cu părinţii, merg acolo în vacanţe, nu au probleme şcolare. Unii sunt chiar olimpici la matematică, fizică, română, geografie. Avem cam 10- 15 situaţii de abandon şcolar, dar şi 12 olimpici”, mai spun asistenţii.

Cazuri tragice

• Claudiu din Botoşani (15 ani) s-a spânzurat de o grindă din curtea casei, la doi ani după ce părinţii au plecat în Italia. îi rămăseseră în grijă doi fraţi mai mici.

• Răzvan din Iaşi (10 ani), cel mai bun copil din clasa lui, s-a spânzurat după ce mama lui a plecat în Italia.

• Ştefan din Argeş (12 ani) s-a spânzurat de creanga unui cireş după ce a aflat că mama sa intenţionează să se ducă din nou la muncă în Italia.

• Sebastian din Hunedoara (8 ani) s-a spânzurat în camera lui, după ce mama sa a plecat la muncă în Germania. Copilul fusese lăsat în grija tatălui.

• Rebeca din Tulcea (2 ani) a fost omorâtă de tatăl ei, care apoi s-a sinucis. înainte de a comite crima, bărbatul şi-a anunţat soţia aflată la muncă în Italia.

• Monica (11 ani), Arad, a murit după ce a devenit anorexică, părinţii ei fiind plecaţi la muncă în Marea Britanie

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Daily Express: ”Londra se umple de cerșetori, hoți și prostitutate din România”

Românii, cea mai mică speranță de viață din UE