Marile bănci de investiții amplasate la Londra caută noi sedii în Europa, în vederea pregătirii Brexit, scrie Bloomberg, citat de Agerpres.
Londra ar putea pierde astfel 10.000 de locuri de muncă în domeniul bancar și 20.000 de posturi în serviciile financiare din cauză că se preconizează ca unii clienți să mute active de 1.800 de miliarde de eurodin Marea Britanie după ieșirea din Uniunea Europeană, conform calculelor realizate de think tank-ul Bruegel.
Premierul Theresa May a afirmat că dorește o perioadă de tranziție de doi ani, în procesul de ieșire din UE, perioadă în care cetățenii europeni vor putea să rămână și să muncească în Marea Britanie, însă va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim.
Firmele de servicii financiare care au mii de angajați în Marea Britanie și sedii restrânse în Europa, nu pot fi sigure că cererea premierului Theresa May privind perioada de tranziție va avea ca rezultat un acord obligatoriu cu Uniunea Europeană, susțin sursele citate de Bloomberg.
O serie de bănci au solicitat deja autorităților de reglementare din UE permisiunea înființării de subsidiare, au semnat contracte de leasing pentru noi sedii, iar în curând vor începe relocarea angajaților din Londra.
Cel mai recent caz este cel al Bank of America Corp care își definitivează aranjamentele în perspectiva Brexit. Banca negociază închirierea unui sediul în centrul Parisului, unde va muta inițial 300 de traderi, scrie Bloomberg.
JPMorgan Chase a ales Varșovia, pentru a găzdui un nou centru global de operațiuni, unde va angaja în următorii trei ani peste 3.000 de persoane.
„Industria bancară nu poate aștepta la nesfârșit să obțină indicii clare privind viitorul. Oamenii încep să-și regândească opțiunile privind modul în care își pot servi mai bine clienții și își pot desfășura activitatea”, a apreciat directorul general al băncii elvețiene UBS, Sergio Ermotti.
Marile firme de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie, îngrijorate că ar putea pierde accesul la piața unică europeană după finalizarea Brexit, iau în calcul mutarea unor operațiuni și angajați în alte centre financiare europene, cum ar fi Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam și Luxemburg.
În acest timp, Polonia, Ungaria și Cehia se concentrează pe locurile de muncă din zona middle office a industriei financiare și pe serviciile tehnice, unde salariile nu sunt astronomice, dar sunt mult mai multe locuri de muncă.
În prezent, firmele financiare încep să mute în CEE operațiuni mai sofisticate, precum managementul riscurilor sau dezvoltare de produs, profitând de avantajele oferite de o mână de lucru calificată, spații de birouri și salarii mai ieftine decât în majoritatea Europei.
Brexit. Băncile din Marea Britanie se pregătesc să își mute operațiunile