in

Londra. Parlamentul preia controlul asupra Brexit. Boris Johnson anunță o moțiune pentru alegeri anticipate

În pofida avertismentului lansat de Boris Johnson că va convoca alegeri anticipate pe data de 14 octombrie dacă Camera Comunelor îi va limita opțiunile privind Brexit, opoziția, sprijinită de un grup de conservatori rebeli, a depus o moțiune al cărei scop este de a prelua controlul asupra agendei Parlamentului de la Londra.

La capătul unor dezbateri furtunoase, în favoarea moțiunii au votat 328 membri ai Camerei Comunelor, iar 301 s-au pronunțat împotrivă, potrivit BBC și The Guardian.

În urma acestui vot, Parlamentul de la Londra preia controlul asupra Brexit din mâinile premierului Boris Johnson.

După obținerea controlului asupra afacerilor parlamentare, în pofida obiecțiilor Guvernului Boris Johnson, opoziția va încerca miercuri, 4 septembrie, să adopte o lege care l-ar obliga pe Johnson să ceară Uniunii Europene să amâne ieșirea din UE până la 31 ianuarie 2020, în afara cazului în care un acord este aprobat de Parlament ori Legislativul acceptă un Brexit fără acord.

Johnson susține că asta ar forța Marea Britanie să se predea Uniunii Europene și afirmă că nu va accepta niciodată acest lucru.

„Aceasta este ultima șansă a Parlamentului de a bloca o ieșire fără acord pe 31 octombrie”, a declarat parlamentarul Oliver Letwin, liderul inițiativei legislative care zdruncină serios planurile lui Johnson.

La rândul său, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că parlamentarii încearcă să-l împiedice pe Johnson „să joace ruleta rusească cu viitorul acestei țări”.

De altfel, Partidul Conservator din Marea Britanie, condus de premierul Boris Johnson, a pierdut marți majoritatea în Parlament după ce conservatorul Phillip Lee a demisionat din partid.

Premierul a reacționat dur la decizia Parlamentului, semnalând că partidul pe care îl conduce va propune o moțiune pentru convocarea de alegeri anticipate.

„Să nu existe niciun dubiu cu privire la consecințele votului din această seară”, a declarat Boris Johnson după anunțarea rezultatului.

„Parlamentul este la un pas să strice orice acord pe care l-am putea încheia cu Bruxellesul”, a mai afirmat premierul britanic, adăugând că „aceasta va însemna mai multă ezitare și mai multe întârzieri”.
Ambasadorul Dan Mihalache, apel pentru înscrierea la votul prin corespondență

Ucigașii lui Tudor Simionov, condamnați doar pentru omor prin imprudență. Principalul suspect nu a fost prins încă