Medicii din cadrul asociației “Parteneriatul StopTB România” au transmis un drept la replică în care spun că declarațiile celor intervievați de “The Sun” au fost scoase din context, iar fotografiile folosite sunt vechi de 100 de ani. Iată textul integral al memoriului conceput de medicii români ca răspuns la articolul din tabloidul britanic.
Fraze scoase din context
“În data de 27 martie 2013, cotidianul britanic „The Sun” a publicat un articol cu titlul „TIME BOMB. Migrants to bring drug-resistant TB superbug to UK” („BOMBA CU CEAS. Imigranţii vor aduce în Marea Britanie bacilul Tuberculozei Rezistente la Medicamente”) semnat de Brian Flynn. Parteneriatul StopTB România protestează faţă de abordarea exagerată şi alarmistă a autorului articolului şi consideră că articolul este lipsit de obiectivitate, exploatând un subiect sensibil pentru a satisface setea de senzaţional a unei părţi a cititorilor de presă britanici.
De asemenea, este intolerabil faptul că articolul este însoţit de o fotografie alb-negru de la începutul secolului XX, cu bolnavi minori la un sanatoriu din România, unde erau îngrijiţi prin metode rudimentare, cu „aer curat şi odihnă”, înainte că tratamentele cu antibiotice să fi apărut. În articolul din The Sun, declaraţiile antropologului american Jonathan Stillo, ale dr Cristina Popa şi ale dr Mihaela (Mișu) Ştefan au fost complet scoase din context şi folosite în mod injust pentru a folosi această problemă de sănătate publică serioasă ca argument pentru blocarea accesului romanilor pe piaţa muncii din Marea Britanie.
Alţi jurnalişti din Marea Britanie care au abordat problema Tuberculozei în România, au vorbit cu aceiaşi oameni ca şi jurnalistul de la The Sun şi au vizitat aceleaşi instituţii ca şi acesta au relatat obiectiv informaţiile obţinute*).
Românii nu vor îmbolnăvii britancii de TBC
Parteneriatul StopTB România considera inacceptabil că autorul se foloseşte de o problemă de sănătate publică a unui stat pentru a împiedica exercitarea de către cetăţenii romani a dreptului la muncă în spaţiul comunitar.
Tuberculoză şi în special Tuberculoza Multidrog Rezistenţă sunt într-adevăr o problemă în România şi este adevărat că stocurile de medicamente pentru tratamentul pacientilot au fost aproape dintotdeauna şi sunt încă insuficiente. România se luptă pentru rezolvarea acestor probleme, care nu au nicio legătură cu Marea Britanie. În ţări ca Spania şi Italia, unde numărul imigranţilor romani este incomparabil mai mare decât al celor din Marea Britanie, nu s-a pus niciodată problema creşterii numărului de îmbolnăviri cu Tuberculoza.
Experienţă medicală acumulată de-a lungul a zeci de ani de toate statele lumii a demonstrat că soluţia pentru eradicarea unei probleme de sănătate publică nu este izolarea socială a celor bolnavi, ridicarea unor ziduri în comunicare şi defăimarea ţării afectate de respectiva boala şi a cetăţenilor ei, ci unirea eforturilor şi implicarea cu determinare a tuturor în lupta împotriva acestor boli.
În România, Ministerul Sănătăţii şi-a asumat recent o implicare mai puternică în lupta împotriva Tuberculozei, pentru ameliorarea situaţiei la nivel naţional. Un prim pas important a fost făcut deja: Ministerul a anunţat că intenţionează să revină la licitaţiile centraliozate pentru medicamentele necesare în tratamentul pentru pacienţii cu Tuberculoza şi pentru cei care trăiesc cu HIV/SIDA.
Sănătatea cetăţenilor din întreaga Europă presupune implicarea tuturor statelor în această problemă, iar Guvernul Marii Britanii s-a implicat întotdeauna semnificativ în rezolvarea problemelor de sănătate la nivel internaţional. Implicarea Marii Britanii în susţinerea Fondului Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei şi a altor probleme de sănătate publică ale europenilor este cea mai sigură metodă de apărare a sănătăţii propriilor cetăţeni.”