in

Mii de cetățeni UE vor fi privați de drepturi în Marea Britanie. Guvernul britanic, acuzat că nu dorește să prelungească termenul pentru solicitarea rezidenței

Guvernul britanic este acuzat că va face „o nedreptate teribilă” refuzând să prelungească după 30 iunie termenul pentru solicitarea statutului de rezident în Regatul Unit.

Potrivit The Independent, mii de cetățeni UE ar putea fi privați de drepturi, eforturile lor din ultimele zile fiind împiedicate de liniile de asistență blocate de la Ministerul de Interne. De asemenea, apărătorii drepturilor cetățenilor europeni spun că și consilierii ministerului îi îndepărtează pe solicitanți, din cauza numărului mare de cereri.

12.000 de cereri pe zi au fost depuse în ultima perioadă, solicitanții fiind forțați să aștepte pentru a putea aplica, linia telefonică a ministerului fiind la limită, iar oamenilor li se solicita să „încerce altă dată”.

Schema de rezidență pentru cetățenii UE s-a deschis în martie 2019 și a solicitat tuturor rezidenților UE și SEE și membrilor familiilor acestora care locuiesc în Marea Britanie să depună cereri până la miezul nopții de miercuri, 30 iunie, pentru a-și menține drepturile în Marea Britanie după Brexit. Până acum au depus cereri peste 5,6 milioane de persoane.

Ministerul de Interne spune că celor care au „motive întemeiate” li se va permite să depună o cerere cu întârziere și că se va adopta o „abordare flexibilă” a cazurilor lor.

În schimb Luke Piper, director juridic al organizației the3million, a declarat că cei care ajung să aplice târziu „nu vor avea aceleași drepturi ca și cei care au aplicat la timp”. El spune că cei întârziați nu vor putea să lucreze sau să închirieze o locuință până la obținerea statutului.


Timpul necesar procesării cererilor poate fi considerabil, cifrele arătând că mai mult de două treimi dintre solicitanți au așteptat o decizie peste o lună și 6.755 au așteptat chiar și un an.

Marea Britanie: Ultima zi pentru depunerea aplicațiilor de rezidență pentru cetățenii UE. Ce se întâmplă cu cei care nu au reușit să solicite statutul

„Oamenii caută sfaturi cu câteva zile înainte de termen. Unii oameni tocmai au aflat că trebuie să aplice acum ”, a spus Christopher Desira, directorul Sepharus, o firmă de avocatură care oferă consiliere gratuită persoanelor vulnerabile cu privire la schema UE.

„Adesea, aceștia sunt oameni cu situații extrem de complicate, care, cu cea mai bună voință din lume, nu ar putea să depună o aplicație decentă la timp”, a mai spus acesta.

Mai mulți parlamentari britanici au cerut chiar să se renunțe la termenul din 30 iunie, în timpul unei dezbateri de marți.

Deputatul laburist Paul Blomfield a declarat: „Există un risc real pentru o nouă tragedie de tip Windrush în viitor, dacă nu vom rezolva acest lucru chiar acum”.

Pentru a evita riscul unei nedreptăți teribile, guvernul trebuie să prelungească termenul și să folosească timpul suplimentar pentru a se asigura că toți cei care sunt eligibili s-au înscris”, a declarat Ministrul pentru imigrație din umbră, Nick Thomas-Symonds.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 6 In medie: 2]
Marea Britanie: Ultima zi pentru depunerea aplicațiilor de rezidență pentru cetățenii UE. Ce se întâmplă cu cei care nu au reușit să solicite statutul

Vești EXCELENTE de la Guvernul britanic, după 19 iulie: FĂRĂ carantină pentru vaccinați, FĂRĂ pașapoarte COVID la evenimente