in

Marea Britanie pierde din Brexit de 178 de ori mai mult decât câștigă din noile acorduri comerciale

Marea Britanie pierde din Brexit de 178 de ori mai mult decât câștigă din noile acorduri comerciale

Marea Britanie pierde din Brexit de 178 de ori mai mult decât câștigă din noile acorduri comerciale, scrie The Independent, care citează o analiză realizată de Observatorul de Politică Comercială de la Universitatea din Sussex.

Potrivit acesteia, cele câteva acorduri comerciale, cu Australia sau Noua Zeelandă, vor produce beneficii economice de între 3 și 7 lire per britanic în următorii 15 ani, conform datelor guvernului, scrie The Independent, citat de Adevărul.

Această creștere economică, de aproximativ 0,02% din PIB, vine într-un contrast puternic cu pierderile estimate de 4% suferite ca urmare a ieșirii din Uniunea Europeană.

Conform analizei cercetătorilor, acordurile economice pe care guvernul lui Boris Johnson a încercat să le prezinte drept „un nou răsărit” și „Marea Britanie la apogeu” nu vor avea aproape niciun impact economic măsurabil.

Estimările oficiale, de asemenea, arată pierderi din cauza Brexit de peste 1.250 de lire per persoană în următorii ani, de peste 178 mai mari decât cele mai optimiste predicții în legătură cu câștigurile de pe urma acordurilor comerciale.

Cercetătorii spun că majoritatea acordurilor de liber schimb anunțate de Boris Johnson, precum cele cu Coreea de Sud, Singapore sau Vietnam sunt pur și simplu încercări de a înlocui tratatele pe care acele țări le aveau cu UE și de care beneficia anterior și UK, ca partea a pieței unice.


Impactul Brexit asupra economiei britanice, mai rău decât cel al pandemiei

„Ele nu produc nimic pentru comerțul britanic și din cauza faptului că nu sunt replici perfecte ale vechilor tratate (n. red. – ale UE, de care beneficia și UK ca parte a pieței unice), îl și afectează negativ, chiar dacă foarte puțin”, spune Guillermo Larbalestier, unul dintre cercetători.

Acordul cu Japonia, dezavantaj pentru exportatorii britanici

Guvernul britanic a motivat spunând că datele sunt „vechi și statice”, deși ele au fost făcute publice chiar de guvern în vară, în încercarea de a susține acordurile comerciale. Guvernul de la Londra susține, de asemenea, că „centrul de gravitație al comerțului global se mută dinspre Europa spre piețele în creștere din Asia -Pacific” și că are ca strategie „lipirea economiei UK de aceste piețe ale zilei de mâine, capturând oportunități economice ca țară agilă și independentă”.

Conform analizei citate, însă, chiar și acordul cu Japonia, prezentat drept o victorie semnificativă, este foarte similar cu cel pe care țara îl avea anterior ca parte a UE, cu mici diferențe, dar care îi vor pune pe exportatorii britanici în dezavantaj față de cei europeni.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie: Personalul medical, obligat să se vaccineze anti-COVID. Cine nu o face va fi dat afară

Marea Britanie: Personalul medical, obligat să se vaccineze anti-COVID. Cine nu o face va fi dat afară

copil ucis de pitbull

Marea Britanie: Copil de 10 ani ucis de un Pitbull. Micuțul nu a avut nicio șansă