Biroul pentru egalitate al Guvernului britanic primește din ce în ce mai multe reclamații cu privire la practica ilegală din Regatul Unit de a oferi locuințe sau locuri de muncă exclusiv cetățenilor britanici și irlandezi, scrie The Guardian.
Partidul Laburist și mai multe organizații au depus trei dosare cu aproximativ 30 de cazuri ce cuprind astfel de anunțuri considerate ilegale și xenofobe.
Reprezentații campaniilor pro-UE spun că au găsit în mod repetat anunțuri pentru locuri de muncă care specifică în mod clar că „solicitanții trebuie să aibă pașapoarte britanice”. Exemplele cuprind un anunț pentru postul de director de vânzări în Bristol, unde se cere cunoașterea limbii germane, însă este restricționat doar la deținătorii de pașapoarte britanice.
De asemenea, un anunț pentru o slujbă în cercetare în Solihull precizează că este necesar pentru candidați să aibă „dreptul de a locui și a munci permanent în Marea Britanie și pașaport britanic valabil”. Pentru un alt loc de muncă la o companie de recuperare a mașinilor de închiriat din Franța și Spania pentru a le trimite înapoi în Marea Britanie este limitat doar la posesorii de pașapoarte din Regatul Unit.
Alte exemple colectate de către Partidul Laburist includ:
- Închirierea proprietăților doar către cetățenii britanici sau prezentarea unor termeni diferiți pentru cetățenii UE
- Agenții de turism care refuză să facă rezervări cetățenilor care nu sunt britanici sau irlandezi și care anulează concediile deja rezervate de cetățenii UE din alte țări.
- O firmă de avocatură recomandă ca contractele de muncă să includă clauze care precizează că pierderea dreptului la muncă va conduce la o concedierea imediată.
Alte companii se apără, precizând că anunțurile sunt „fie vechi, fie publicate din greșeală, fie postate cu greșeli”.
O poloneză în vârstă de 42 de ani a declarat că a fost uluită atunci când o agenție de recrutare în domeniul educației i-a cerut dovada că are permisiunea de a lucra în Marea Britanie.
„Am fost complet surprinsă și am crezut că trebuie să fie vorba de incompetență, dar răspunsul lor a fost foarte confuz, spunându-mi că am nevoie de un document de rezidență permanentă sau de permis de muncă”, a spus femeia, care se află în Marea Britanie de șase ani.
O femeie din Germania, în vârstă de 41 de ani, care a sosit în Marea Britanie în 1998, a declarat că i s-a refuzat un test la un dealer de automobile din Stockport, deoarece permisul său de conducere era european și „după Brexit nu mai este valabil”.
O altă femeie, din Edinburgh, în vârstă de 48 de ani, care a sosit în Grecia în urmă cu 25 de ani, a declarat că i s-a spus că are nevoie de un pașaport britanic pentru a cumpăra mobilier în rate.
„Mi s-a refuzat un serviciu financiar de către o companie din UE care operează în Regatul Unit datorită pașaportului meu din UE. Nu este bine. Cred că unii oameni folosesc Brexit ca o scuză pentru a ne hărțui”, a declarat femeia.
Un purtător de cuvânt al grupului de campanie 3Million (3 milioane de europeni trăiesc în Regatul Unit) a spus că dosarul era doar vârful aisbergului: „Discriminarea este subtilă și adesea greu de dovedit. Exemplele pe care le-am văzut în anunțurile pentru locuri de muncă sunt doar vârful aisbergului”.
Parlamentarul laburist Paul Blomfield a declarat că este profund îngrijorat de faptul că cetățenii UE se confruntă cu discriminarea în cadrul industriei serviciilor și pe piața muncii.
„Aceste rapoarte sunt un semnal de alarmă și reflectă incertitudinea din sectorul de afaceri și discriminarea cu care se confruntă cetățenii UE. Lipsa detaliilor guvernului contribuie la acest climat de incertitudine și confuzie”.
Nick Gibb, ministrul Egalității, a declarat că este conștient de creșterea discriminării împotriva cetățenilor UE care își caută de muncă în Marea Britanie sau a celor care doresc bunuri și servicii după votul pentru Brexit.
INCREDIBIL! Jignită și discriminată la un hotel din Anglia. „NU PRIMIM ROMÂNCE, SUNT PROSTITUATE!”
Cazul româncei discriminate în Hull. Holiday Inn Express: „Nu a fost vorba despre criterii rasiste”