Claudia Anghel povestește pentru G4Media cum a ajuns imaginea NHS, sistemul britanic de sănătate, după ce a părăsit România în 2013, unde lucra la Spitalul Municipal din Călărași. Acolo lucrase timp de 19 ani ca moașă.
La 38 de ani și-a luat două genți mici în spate, cu câteva haine pentru toate anotimpurile, și-a plecat în Anglia pentru a-i oferi un viitor mai bun fiului său, pe atunci adolescent.
NHS a ales-o ca simbol reprezentativ pentru munca și aplecarea sa față de oameni. Într-o campanie națională ce celebrează 72 de ani de la înființarea Sistemului Național de Sănătate, imaginea româncei tronează pe clădiri monumentale, în cele mai frecventate locuri publice, pe panouri publicitare, pe autobuze, în stații de transport public.
Claudia Anghel a apărut la BBC, la alte posturi naționale și internaționale, devenind o imagine simbol în UK.
Ea susține că nicio autoritate publică din România nu i-a dat un singur telefon.
Cu fiecare an ce trece, Claudia a avansat la locul de muncă și a ajuns una dintre cele mai apreciate angajate. A ajuns apoi să conducă secția în spital și e mentorul unei generații. A câștigat premii care se acordă în serviciul public de sănătate, precum Extra Mile Award for „Outstanndig Care.”
În timpul pandemiei, Claudia Anghel nu și-a luat nicio zi liberă și a fost mereu în prima linie.
„Femeile nasc, ce să facem, să le părăsim? Ce-ar însemna asta? Mi-am pus masca, echipamentul de protecție și acolo am fost zi de zi la fel ca întotdeauna”, a spus românca.
Aleasă ca unică reprezentantă din rândul moașelor pentru campania cu ocazia a 72 de ani de la înființarea NHS, Claudia nu știa ce înseamnă asta.
„Să fac eu poze, să apar eu undeva? Nu prea vreau. Ajută la ceva?”, și-a întrebat colegii din spital atunci când cei din conducere i-au spus că va fi imaginea NHS.
„Da, ești a noastră, ești mândria noastră și trebuie să apari. Vei face niște fotografii, atât”, i s-a răspuns.
În motivarea de a o alege, NHS scrie: „A fost decisivă în luarea unor măsuri în secția de maternitate, unde s-a îngrijit de mame, de bebelușii acestora și de familii într-o perioadă atât de nesigură și de stresantă precum cea în care ne aflăm.”
Alături de Claudia, din întreg sistemul public de sănătate din UK au fost aleși încă 11 angajați, între care un paramedic, un dispecer de la serviciul de urgență, o asistentă de pe ATI, un medic specialist ATI, oameni aflați toți în prima linie în lupta anti-Covid.
„Îți mulțumim Claudia, ești eroina noastră”, îi scrie o englezoaică pe pagina de facebook.
„Nu sunt nici un erou, doar mi-am făcut munca mea. Sunt un om obișnuit”
Sursa: G4Media