in

Parlamentarii au respins moțiunea pentru referendumul privind apartenența la UE

Peste 100 de deputaţi l-au sfidat, pe 15 mai, pe premierul David Cameron și au votat pentru o moţiune a euroscepticilor de a organiza un referendum asupra UE. Textul a fost respins în final, de o majoritate formată din liberal-democrați și laburiști.



Moțiunea a fost votată de 130 de deputaţi, 114 fiind din cadrul Partidului Conservator condus de premierul Cameron. Laburiştii au anunţat că vor vota împotriva moţiunii, cu toate acestea 12 dintre ei au optat până la urmă să spună „da”. Un singur deputat din cadrul Partidului Liberal-Democrat, partenerul coaliţiei guvernamentale, s-a alăturat taberei pentru votarea moțiunii. De partea cealaltă s-au strâns 277 de voturi.

Moţiunea, iniţiată de mai mulţi conservatori, deplâgea absenţa în programul legislativ al Guvernului, prezentat la începutul lui mai de regina Elisabeta II, a unui proiect de lege ce privește organizarea unui referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană. Textul era menit să exprime nerăbdarea euroscepticilor, care ar vrea ca referendumul să aibă loc mai devreme sau cel puţin să obţină garanţii cu privire la organizarea acestuia.

Cameron cedează în fața extremiștilor: referendum pentru apartenența la UE

Cameron a anunţat în ianuarie că vrea ca mai întâi să renegocieze termenii apartenenţei Marii Britanii la UE şi să organizeze un referendum pe această temă ulterior, în cazul în care ar fi reales în 2015, undeva în anul 2017.

Acest vot “arată că Partidul Conservator vrea un referendum privind UE”, a declarat deputatul conservator Peter Bone, unul dintre artizanii “rebeliunii”. Votul a avut loc în pofida unor noi promisiuni ale Partidului Conservator, care a publicat cu o zi înainte un proiect de lege ce confirmă organizarea unui referendum până în 2017 şi precizând întrebarea adresată.

Euroscepticii exercită presiuni dure, în prezent, asupra lui Cameron, motivaţi de sondaje ce relevă o nemulţumire în creştere a britanicilor faţă de UE şi alarmaţi de succesul electoral întregistrat de partidul naţionalist şi antieuropean UKIP.

Premierul, aflat într-o vizită în Statele Unite, nu a asistat la vot, însă el a dat asigurări că este „destins” în legătură cu acest subiect. „Nu cred că se poate trage, cu adevărat, o concluzie” pe baza rezultatului acestei consultări, în absenţa consemnului de vot, a subliniat el.

Nigel Farage: Trebuie să ieşim din UE din cauza românilor şi bulgarilor

Laburiştii consideră ca a fost o „altă lovitură devastatoare dată autorităţii premierului”. Şeful Guvernului a „pierdut controlul agendei, iar în această seară a pierdut controlul asupra partidului său”, a declarat Douglas Alexander, un deputat laburist. Votul reprezintă unul dintre cele mai severe afronturi aduse lui Cameron pe tema politicii sale europene, după cel din 2011 asupra precedentei moţiuni în favoarea organizării unui referendum, care a adunat 111 voturi, dintre care 81 de voturi ale unor conservatori, notau anumiţi comentatori.

Potrivit unei anchete publicate la începutul lui mai, 46% dintre britanici doresc să iasă din UE. Alt sondaj, publicat recent, arată că 35% dintre ei se pronunţă pentru organizarea imediată a unui referendum pe această temă. Doar 22% spun că vor vota sigur pentru rămânerea în UE.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Regizorul Cristian Mungiu, ridiculizat de francezi

Românii și bulgarii, „răzbunați” de scoțieni :„Nigel, ești un testicul!”