in

Regatul Unit – „pregătit de un eșec al negocierilor cu Uniunea Europeană”: „Ieșim în termeni australieni”

Autoritățile din Marea Britanie dau asigurări că se dorește ajungerea la un acord cu privire la viitoarea relație comercială după Brexit – până la jumătatea lui octombrie, însă în același timp declară că sunt pregătite de un eșec al negocierilor, chiar dacă asta ar putea devasta economia, relatează AFP.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie, însă continuă să aplice reglementările europene până la 31 decembrie, în perioada de tranziție, în care Londra și Bruxellesul speră să se ajungă la un acord comercial, scrie News.ro.

O ruptură brutală a schimburilor ar zgudui și mai mult economii deja afectate grav de pandemia de COVID-19.

Premierul britanic Boris Johnson și-a subliniat – într-o convorbire la telefon cu președintele Consiliului European, Charles Michel, care urmează să prezinte un „bilanț” al negocierilor – „angajamentul clar de a încerca să ajungem la un acord”, a anunțat miercuri, într-un comunicat guvernul britanic.

Marea Britanie dă ultimatum UE pentru încheierea acordului comercial: „Vrem să știm până pe 15 octombrie”

Însă Johnson a adăugat că „Regatul Unit este pregătit să termine perioada de tranziție în termeni australieni (adică un „no deal”), dacă nu se ajunge la un acord”.

Negocierile au fost reluate miercuri, 7 octombrie, la Londra, cu speranța unei finalizări la sfârșitul acestei luni, în pofida progreselor slabe înregistrate până în prezent.

Aceste întâlniri informale continuă până vineri, 9 octombrie, când este prevăzută o întâlnire între negociatorii-șefi Michel Barnier și David Frost, potrivit unor surse europene.

Președintele Consiliului European Charles Michel a îndemnat Londra „să joace cu cărțile pe masă”, în aceste negocieri, arată Profit.ro.

„UE preferă un acord, dar nu cu orice preț”, a scris el pe Twitter. Europenii reproșează Londrei că nu a intrat – încă – în miezul dur al negocierilor și lasă astfel să planeze spectrul unui „no deal”.

Timpul presează în contextul în care europenii vor un acord până la sfârșitul lui octombrie, iar britanicii chiar mai devreme, la 15 octombrie, când este prevăzut summitul european de la Bruxelles, la care Boris Johnson, ca lider al unei țări care nu face parte din UE, nu este invitat.

Într-o întâlnire video, președintele Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen și șeful Guvernului britanic au convenit să accelereze negocierile, în vederea ajungerii la un acord.

Negociatorii-șefi ar trebui să continue să muncească intens în zilele următoare pentru a încerca să acopere gropile, a mai anunțat Downing Street. Negocierile urmează să fie reluate săptămâna viitoare la Bruxelles, iar Londra reiterează că vrea să acționeze „în mod constructiv” și rapid pentru a se ajunge la un acord, potrivit unui purtător de cuvânt al lui Boris Johnson.

Un eșec în încheierea unui acord privind relația viitoare ar avea consecințe economice dezastruoase, iar schimburile ar fi reglementate de regulile Organizației Mondiale a comerțului (OMC), cu taxe vamale mari. Ratificarea unui eventual acord este amenințată de tensiuni apărute din cauza proiectului britanic de lege care pune în discuție anumite angajamente pe care Londra și le-a asumat în tratatul divorțului, cu privire la Irlanda de Nord.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Londra: Români judecați pentru moartea a 39 de imigranți vietnamezi. Taxa era de 10.000 de lire sterline pe cap de om

Londra: Români judecați pentru moartea a 39 de imigranți vietnamezi. Taxa era de 10.000 de lire sterline pe cap de om

Londra: 13 eleve de la o școală catolică au ajuns la spital după ce au mâncat prăjituri cu canabis

Londra: 13 eleve de la o școală catolică au ajuns la spital după ce au mâncat prăjituri cu canabis