in

Londra: Români judecați pentru moartea a 39 de imigranți vietnamezi. Taxa era de 10.000 de lire sterline pe cap de om

Cei 39 de imigranți vietnamezi găsiți morți într-un container pentru camioane în Essex anul trecut mai făcuseră o încercare nereușită de a intra în Marea Britanie cu mai puțin de două săptămâni înainte de tragedie, au declarat anchetatorii în timpul procesului care se judecă la Old Bailey din Londra.

Bărbații, femeile și copiii vietnamezi, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, s-au sufocat în timp ce erau transportați de la Zeebrugge, Belgia, la Purfleet, Marea Britanie, pe 23 octombrie anul trecut.

Potrivit procurorilor, cei patru acuzați efectuaseră anterior mai multe călătorii „de succes”, taxa fiind de 10.000 de lire sterline pe cap de imigrant.

Anchetatorii au subliniat, de asemenea, că pe 14 octombrie unii dintre cei care au murit în timpul transportului făcuseră o încercare de trecere care însă eșuase.

Cu acea ocazie, un camion condus de Christopher Kennedy, în vârstă de 24 de ani, a fost oprit la Coquelles, în Franța, în drum spre Folkestone, prin Eurotunnel, potrivit Metro.

Vehiculul a fost percheziționat, iar 20 de vietnamezi au fost descoperiți în containerul din spate.

„Cel puțin doi dintre cetățenii vietnamezi care au ieșit din camion în acea noapte, au ajuns în camionul lui Harrison, pe 22 octombrie, și s-au numărat printre victimele care au murit în acea noapte”, a declarat procurorul.

Camionul morții: Român judecat în Regatul Unit pentru moartea a 39 de vietnamezi

„Așadar, organizatorii au trebuit să pună la cale o altă călătorie – care implică din nou aceleași echipe de șoferi, camioane și așa mai departe”, a continuat anchetatorul.

Pe 11 octombrie, mai multe persoane care locuiesc la o fermă de lângă Purfleet au văzut 15 până la 20 de persoane care au ieșit dintr-o remorcă și au alergat către o flotă de mașini care au plecat apoi în viteză.

Remorca a fost lăsată de Eamonn Harrison, în vârstă de 23 de ani, la Zeebrugge și colectată de Kennedy la Purfleet, care s-a întâlnit apoi cu Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, și alții la punctul de preluare din apropiere.

Migranții au fost luați de autorități, dar Kennedy a primit permisiunea de a-și continua drumul spre Kent, potrivit instanței.

Nica, din Basildon, Essex, și șoferul de camion Harrison, din Mayobridge, Co Down, Irlanda de Nord, care ar fi transportat imigranții la feribotul de la Zeebrugge, neagă cele 39 de acuzații de omor.

Aceștia sunt acuzați, împreună cu Kennedy, din Co Armagh, Irlanda de Nord și Valentin Calotă, 37 de ani, din Birmingham, că fac parte dintr-o operațiune mai largă de contrabandă cu oameni, acuzație pe care Nica a admis-o.

Șoferul de camion Maurice Robinson, în vârstă de 26 de ani, din Craigavon, în Irlanda de Nord, cel care a găsit cei 39 de imigranți morți în container după ce l-a ridicat din Purfleet, și șeful companiei de transport, Ronan Hughes, în vârstă de 41 de ani, din Co Armagh, Irlanda de Nord,  au admis acuzația de omor prin imprudență.

Pe 18 octombrie, Harrison a dus o mulțime de imigranți la Zeebrugge,  iar Kennedy i-a preluat când au ajuns la Purfleet, pe feribot.

Marfa umană ar fi fost dusă în aceeași locație ca înainte, unde Hughes, Nica și Calotă au fost surprinși pe camerele de supraveghere.

Mai târziu, remorca lui Kennedy a călătorit în Kent, unde managerul depozitului Lenham Storage, Barbara Richmond-Clarke, aștepta livrarea mai multor lucruri.

La inspecție, femeia a observat că marfa era deteriorată, iar expediția a fost respinsă, deoarece părea să existe o activitate umană în remorcă, cu mărfurile reîncărcate, în ciuda sigiliului de pe ușile din spate care rămăsese intact.

Procesul continuă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

17.000 de infectări cu COVID-19 în 24 de ore. Experții medicali din Marea Britanie avertizează că „spitalele vor fi pline în 10 zile”

17.000 de infectări cu COVID-19 în 24 de ore. Experții medicali din Marea Britanie avertizează că „spitalele vor fi pline în 10 zile”

Regatul Unit - „pregătit de un eșec al negocierilor cu Uniunea Europeană”: „Ieșim în termeni australieni”

Regatul Unit – „pregătit de un eșec al negocierilor cu Uniunea Europeană”: „Ieșim în termeni australieni”