in

Sfatul lui Băsescu pentru românii din străinătate: “Nu vă întoarceţi acasă”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la o întâlnire cu românii din Chicago (SUA) că “trebuie recunoscut cinstit” România nu poate să asigure cetăţenilor ei plecaţi în afara ţării salariile şi nivelul de trai din ţările care “nu au trecut prin comunism”, ca să îi determine să se întoarcă în țara de origine.“O să vă dau un motiv pentru care să rămâneţi aici. Unul singur şi bun (…) O să vă spun foarte cinstit un lucru: toţi ne iubim ţara, dar viaţa nu este numai dragoste de ţară, mai este şi viaţă de zi cu zi. În momentul de faţă, România nu este în măsură să asigure cetăţenilor ei salarii, respectiv un nivel de trai, ca în statele care nu au trecut prin comunism, iar acest lucru trebuie recunoscut cinstit. De altfel, eu nu am niciun fel de înţelegere pentru demagogia politicienilor care se proţăpesc la televizor şi spun: v-au plecat românii din ţară”, a spus preşedintele Băsescu.

El a subliniat că, în prezent, Guvernul, Preşedintele şi Parlamentul României se “bat zi de zi” pentru liberul acces al românilor pe pieţele de muncă din UE şi în mod deosebit din Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania, Italia, “unde salariile sunt mult mai mari”. “Aceasta e contradicţia: unii spun să vină românii înapoi acasă, iar şomajul nostru este 7,4%, salariul mediu în România este 300 de euro, să spunem, 400 de dolari”, a spus preşedintele.

“În ultimii ani a existat o politică de legare sau de strângere a legăturilor dintre statul român, în general, şi românii din afara frontierelor. Trebuie spus că nu am alocat resursele necesare pentru că nu am avut. În acelaşi timp, existau nişte priorităţi în jurul frontierelor, generate de politicile din statele respective, fie că vorbim de Ucraina, de Republica Moldova, de românii din Serbia. Dacă a existat o brumă de resurse, prioritatea s-a dat acestor zone unde statele lor le interziceau să îşi păstreze limba, cultura, credinţa.

Milionul de români din Spania şi Italia, de unde au venit solicitări extrem de ridicate pentru sprijinul comunităţilor care abia s-au format. Acesta este motivul pentru care în SUA resursele au fost mai mici, dar avem ţările din UE unde sunt concentrări mari, trimitem inclusiv dascăli ca să îi înveţe limba română pe românii născuţi acolo. Probabil că am spus că cei din America ştiu care este spiritul american, fiecare pe cont propriu”, a mai declarat preşedintele Băsescu.

Integral pe Gândul

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Remiterile din străinătate, în uşoară creştere

Norman Manea în Royal Society of Literature