Un reportaj făcut de AFP pe primul feribot Calais – Dover care a ajuns în Marea Britanie după Brexit arată momentul dramatic al ieșirii țării din UE.
Călătorii nu au sărbătorit la miezul nopții, atunci când nava a părăsit continentul pentru a ajunge, peste Canalul Mânecii, în Marea Britanie.
A fost doar tristețe și un pic de furie.
„Este foarte deprimant ceea ce se întâmplă astăzi”, a spus Alessio Bortone, un italian care locuiește în Marea Britanie de 10 ani.
Are 42 de ani o soție britanică, iar copiii lor au două pașapoarte. Meseria sa de inginer software îl aduce regulat pe continent.
„Tocmai am trecut în această după-amiază patru frontiere Germania, Olanda, Belgia și Franța. Asta am construit noi, ca europeni”, a spus el pentru AFP în timp ce s-a urcat pe feribotul care îl ducea spre țara adoptivă.
După ce a locuit și a lucrat în Marea Britanie timp de un deceniu și are o casă aici, spune că acum trebuie să solicite un permis de ședere, iar soția sa vrea să își ia cetățenia italiană pentru a avea un pașaport european.
„Plătesc un drept pe care îl am deja … Sunt o mulțime de documente care nu sunt necesare, o mulțime de cheltuieli și timp pe care trebuie să le facem pentru nimic … Nu are rost”, spune el.
Pentru cei de la bordul feribotului Cote des Dunes care se îndepărtează din Europa continentală spre Marea Britanie, trecerea de 90 de minute a avut o semnificație sumbră.
Românii din UK nu se tem de Brexit: «Intențiile noastre sunt să rămânem aici, nu vrem să ne întoarcem în România»
„Părinții mei au votat ieșirea. Numai idioți”, a spus Jamie Cunningham, o studentă britanică, în vârstă de 22 de ani, clătinând din cap.
„Nu pare să merite riscul pentru mine”, a spus ea la Calais, în drum spre casă, la Nottingham, după o vacanță la schi în Europa.
„Există o mulțime de oameni care lucrează în Europa, care lucrează în Marea Britanie, care nu știu de fapt ce se va întâmpla”, spune ea
„Nu știu … Vor să fie singuri”, a spus unul dintre călători, român, pe nume Marian, ridicând din umeri, la o masă cu mai mulți prieteni, tot din România.
„Mulți dintre lucrătorii din Marea Britanie sunt străini, și dacă încetează să-i primească, nu știu dacă Marea Britanie va merge în sus sau în jos.
„Nu am nicio problemă să mă deplasez și să ies în Marea Britanie, dar există oameni care vor ceva mai bun pentru viața lor, bani mai buni, trai mai bună, o viață mai bună, (pentru ei) va fi destul de greu.”