in

Vă vine să credeți așa ceva? România, peste Marea Britanie la nivelul de trai, potrivit Eurostat

Potrivit Eurostat, România se află în prima jumătate a unui clasament ce are în vedere 25 de ţări, din perspectiva nivelului de trai al locuitorilor din zonele predominant urbane.

S-a ținut cont de PIB-ul pe cap de locuitor, ajustat cu nivelul preţurilor din ţara respectivă faţă de media europeană, pentru a asigura că datele sunt comparabile la nivel internaţional.

Potrivit definiţiei Eurostat, regiunile predominant urbane sunt cele în care populaţia rurală reprezintă mai puţin de 20% din total.

România figurează ca fiind peste media europeană a nivelului de trăi din zonele preponderent urbane şi depăşeşte la acest indicator țări precum Italia sau Marea Britanie.

Spania se află la şase locuri în urma României, cu un PIB/locuitor mai redus cu peste 20%, iar Polonia figurează de-abia pe locul 5 din coadă, fiind cu aproape 25% sub ţara noastră.

Explicaţia acestui paradox constă, în principal, nu atât în preţurile mai reduse din unele ţări, cât în diferenţele considerabile dintre urban şi rural constituite în teritoriu, scrie ziare.com.

Eurostat a luat drept referinţă un indicator de bunăstare ce constă în proporţia celor care ating sau depăşesc 150% din media naţională a venitului pe locuitor după trei categorii de nivel de urbanizare (zone rurale, oraşe şi suburbii, mari oraşe).

Astfel, dacă România are o diferenţă de circa 34% între marile oraşe şi zonele rurale, țări precum Austria sau Germania se încadrează în mai puţin de 5%.

 

De remarcat şi situaţia specială a Marii Britanii, țară aflată într-un tip de postindustrializare pronunţată, ce a determinat o inversare greu de conceput pentru români. Astfel, proporţia celor cu venituri mai mari faţă de media naţională este mai ridicată în zona rurală.

80% dintre studenţii şi doctorii din țară vor să emigreze. „Respectul pentru meseria asta în România este egal cu zero”

Ministerul de Externe, tunuri imobiliare în străinătate. Chirii exorbitante pentru reședințele ambasadorilor, jaf și incompetență

Oraşul din Regatul Unit în care săracii mor cu 30 de ani mai devreme decât bogaţii

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Imagini inedite de pe Marte. Descoperiri senzaţionale ale roverului Curiosity

România – pe primul loc în UE în topul sărăciei. Milioane de români trăiesc la limita subzistenţei