in

Cornel Hrișcă-Munn, un orfan norocos



Un român născut fără brațe, înfiat din România de un cuplu de englezi inimoși, are o poveste cutremurătoare, dar cu final fericit. The Sun i-a dedicat un amplu articol orfanului care a devenit un subiect de mândrie națională în Marea Britanie. Copilul care nu avea practic nicio șansă de a avea o viață normală este acum student la Oxford și a înființat o fundație pentru orfanii români.

Când englezii au aflat după 1989 despre ororile din orfelinatele românești, mulți au trimis ajutoare în țara noastră – camioane încărcate cu haine și jucării, scrie The Sun. Unii englezi au fost atât de impresionați de situația micuților, încât chiar i-au adoptat pe unii dintre ei. Circa 700 de copii români și-au găsit casă în Marea Britanie, până în octombrie 2001, când România a suspendat adopțiile internaționale.

Între copiii adoptați în acea perioadă se află și Cornel, născut în 1991 fără antebrațe și cu o deformație severă a piciorului drept. Mama sa a cedat nervos și l-a părăsit în maternitate, fără certificat de naștere. Doctorii i-au dat lui Cornel doar câteva zile de trăit. Micuțul a fost dus să moară într-un orfelinat murdar din Suceava, în care erau înghesuiți și alți copii nedoriți sau cu infirmități. Însă Cornel a avut zile și noroc.

O englezoaică de 65 de ani, Doreen Munn, din Worcester, mamă a patru fete, a fost atât de impresionată de imaginile cu orfani români încât s-a dus cu un tir cu ajutoare spre România. Femeia povestește: “Parcă m-am întors în timp cu 50 de ani. Totul acolo era ruginit și distrus și în magazine nu se găsea mâncare proaspătă. Când am călcat pentru prima dată într-un orfelinat a fost incredibil – 150 de copii alergau dezbrăcați, țipând, și singura lor toaletă era o gaură în dușumea”.

Soțul femeii, Ken, acum de 73 de ani, a povestit cum l-a găsit pe Cornel. “În 1992 eram într-o misiune umanitară în România. Am cerut să vedem orfelinatul și un medic ne-a spus despre un micuț băiat de șapte luni, Cornel, care avea o mare nevoie de intervenții chirurgicale. În fața noastră se afla acest copil angelic. Am vrut să-l luăm de acolo atunci, dar tot ce am putut face a fost să mergem acasă și să ne rugăm pentru el”.

În Marea Britanie, Doreen a vorbit cu mai mulți medici despre starea lui Cornel și un spital privat s-a oferit să-l trateze gratuit. “Am obținut permisiunea de la părinții lui Cornel și de la autoritățile române și în 1993 am reușit să-l adoptăm pe băiat. Doctorii au decis că amputarea piciorului deformat era singura soluție pentru a fi ținut în viață. Ne-am atașat de el ca de un fiu. Oricine îl vedea, îl iubea. Era incredibil de perspicace și de intuitiv, ca să nu mai spun de cât de deștept era”.

Cornel, care are acum 20 de ani, a spus pentru The Sun că: “Părinții mei de aici m-au tratat ca fiind al lor. Îi privesc așa cum oricine altcineva privește o mamă și un tată. Simt că sunt copilul lor biologic”.

În Worcester, Cornel a mers la o școală obișnuită. Deși nu are antebrațe, a reușit să scrie la fel de repede ca oricine altcineva din clasa sa. Când avea patru ani Cornel a încercat o proteză pentru braț, dar nu era confortabilă, s-a adaptat la viață fără ea: “Viața ar fi mai dificilă cu protezele pentru că erau prea grele și nu puteam face față. Mă descurc bine cu lucrurile de zi cu zi… fără ele, pot să scriu, să desenez, să bat toba, orice – așa că nu e o problemă”.

 

Toboșarul fără brațe

Cornel cântă la tobe într-o formație, City Walls, cu trei prieteni și a câștigat concursul Young Drummer of the Year când avea numai 15 ani. Este un toboșar talentat, deși cântă la tobe cu bețele legate de brațe. El a ieșit al doilea în concursul “Toboșarul Anului” organizat în orașul Warwicks, învingând alți 441 de percuționiști.

 

În mod uimitor, Cornel a dovedit că chiar poate face orice. Ignorându-și propriile infirmități a strâns mii de lire sterline pentru acțiuni caritabile printr-o serie de evenimente de strângere de fonduri. Tânărul studiază acum la Oxford psihologia și teologia și, pe lângă faptul că este un student exemplar, se ocupă de o fundație caritabilă prin care încearcă să-i ajute pe tinerii din România. Ea se numește “Cornel Romanian Rehabilitation Centre Trust” (www.thecorneltrust.co.uk) și strânge fonduri pentru copiii cu dizabilități din România. Despre aceasta Cornel spune că: “Motivația mea pentru înființarea organizației de caritate este simplă – să le ofer oamenilor din țara mea România aceleași șanse pe care le-am avut eu. Pe termen lung, aș dori ca infirmitățile fizice să nu-i împiedice pe oamenii din România să realizeze toate lucrurile frumoase la care visează”.

Cornel, a câștigat Pride of Britain Award în 2004 pentru munca sa caritabilă.


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Trei zile de protest în țară

Zborurile din București se vor scumpi