in

“Imigraţia ne ameninţă modul de viaţă”



Imigraţia în masă a produs daune severe în Marea Britanie, a spus premierul David Cameron pe 14 aprilie, în cadrul unui discurs adresat conservatorior în Hampshire, în cadrul campaniei electorală pentru alegerile locale din 5 mai. Cameron a învinovăţit “jalnicul sistem de protecţie socială” pentru că plăteşte cetăţenii britanici ca să nu muncească, făcând astfel ca locurile de muncă să fie ocupate de lucrători străini. În primul său discurs major pe această temă de la preluarea puterii, Cameron a cerut o “imigraţie bună, nu o imigraţie în masă”.

 

Discursul lui Cameron privind imigraţia este cel mai puternic ţinut de un prim-ministru de mai bine de douăzeci de ani, a scris Daily Mail. David Cameron a avertizat că “cel mai mare influx de persoane pe care l-a avut Marea Britanie vreodată” a divizat puternic comunităţile locale şi i-a înstrăinat şi dezorientat pe cetăţeni. Mulţi imigranţi nu au învăţat engleza şi nu-şi doresc să se integreze în societatea britanică, a spus acesta. Însă Cameron a promis că imigraţia va fi ţinută sub control şi redusă la nivelurile de pe timpul fostului prim-ministru conservator Margaret Thatcher. “Cred că menţinerea imigraţiei sub control şi reducerea acesteia este de o importanţă vitală pentru viitorul ţării noatre”, a spus. Declaraţiile sale au crescut tensiunile în cadrul coaliţiei de guvernământ înfuriindu-i pe liberal-democraţi. Însă premierul vrea să-i reasigure pe alegători că promisiunea conservatorilor de a face eforturi pentru controlarea graniţelor britanice nu a fost uitată.

“Prea mult timp imigraţia a foarte ridicată. Între 1997 şi 2009, 2,2 milioane de persoane în plus faţă de cei care au plecat au venit să trăiască în această ţară. Acesta este cel mai mare influx de persoane pe care l-a avut vreodată Marea Britanie şi a pus o presiune reală asupra comunităţilor”.

Presiune în comunităţi

Premierul a avertizat că s-a pus presiune asupra şcolilor, locuinţelor, sistemului de sănătate şi structurii comunităţii. “Când a existat un număr semnificativ de sosiri în cartiere de noi oameni care probabil nu ştiau să vorbească aceeaşi limbă cu cei care trăiau acolo, nedorindu-şi cu adevărat sau nefiind dispuşi să se integreze, s-a creat disconfort şi scindări în unele cartiere. Consider că nu este cinstit să nu se vorbească despre acest lucru şi să nu se rezolve această problemă”. Cameron a insistat că “adevăratele comunităţi” se pot lega numai în timp şi nu pot fi puse laolaltă cu nou-veniţii atunci când aceştia pătrund în ceea ce a fost odată un cartier omogen.

“Adevăratele comunităţi nu sunt doar grupuri de utilizatori de servicii publice care trăiesc în acelaşi spaţiu”, a spus. “Adevăratele comunităţi sunt legate de experienţele comune derivate din prietenie şi conversaţii, sunt sudate la un loc de toate ritualurile cartierului, de la şcoală până la discuţia din pub. Şi formarea acestor legături poate dura. Astfel că integrarea reală necesită timp”.

Vina laburiştilor

Cameron a spus că vina supremă pentru distrugerea produsă de imigraţia în masă pe timpul ultimului deceniu este a laburiştilor care au promovat o cultură a dependenţei de ajutoare sociale. O prosperitate a beneficiilor a permis la milioane de persoane să trăiască din ajutoare în loc să se angajeze, creând astfel o cerere mare de forţă de muncă imigrantă pentru ocuparea locurilor de muncă vacante.

Premierul a adăugat că deşi trei sferturi dintre cele 2,5 milioane de locuri de create în economia britanică din 1997 au fost ocupate de lucrători străini, nu a fost “vorba de imigranţi care au venit aici şi ne-au luat nouă locurile de muncă”.

“Adevărata problemă este aceasta: imigranţii ocupă locuri de muncă vacante de pe piaţa muncii lăsate neocupate de un sistem de protecţie socială care de ani de zile plăteşte britanicii ca să nu muncească. Aici stă vina, la uşa jalnicului sistem de protecţie socială, şi a ultimului guvern care a eşuat în totalitate să-l reformeze. Aşadar, imigraţia şi reforma sistemului de protecţie socială sunt două faţete ale aceleiaşi monede. Pe scurt, nu vom reuşi niciodată să controlăm corespunzător imigraţia dacă nu stopăm dependenţa de ajutoare sociale”. Cameron a avertizat că imigraţia în masă de pe timpul laburiştilor a încurajat partidele extremiste precum BNP să crească. În acelaşi timp, David Cameron a lăudat contribuţia adusă economiei şi culturii britanice de către mulţi dintre imigranţi. “}ara noastră a beneficiat incomensurabil de pe urma imigraţiei”, a spus el, făcând referire la lucrătorii imigranţi, la antreprenori şi la contribuţia adusă de către aceştia sistemului naţional de sănătate, şcolilor, organizaţiilor de caritate, serviciilor financiare, modei, alimentaţiei şi muzicii.

Cameron a concluzionat: “Marea Britanie va fi întotdeauna deschisă pentru cele mai bune şi strălucite minţi din întreaga lume şi pentru cei care fug de persecuţii. Însă cu noi, graniţele noastre vor fi sub control şi imigraţia va fi la niveluri pe care ţara noastră le poate gestiona”.

Vince Cable, furios

Ministrul Afacerilor Vince Cable l-a acuzat pe premier că face comentarii “neînţelepte” care pot favoriza extremismul. Seniorul liberal-democrat a reacţionat dur împotriva discursului lui Cameron care a cerut stoparea imigraţiei în masă. Cable a spus la BBC: “Aceste comentarii ale prim- ministrului sunt foarte neînţelepte. Înţeleg că se apropie alegerile însă să vorbeşti despre imigraţia în masă riscă să incingă extremismul căruia eu şi domnul Cameron ne opunem cu tărie”.

Prim-ministrul adjunct Nick Clegg a atacat de asemenea discursul lui Cameron. Purtătorul său de cuvânt a spus: “Nu acesta este limbajul pe care ar fi trebuit să-l folosească într-un discurs despre imigraţie. Acesta este un prim-ministru conservator care vorbeşte unei audienţe conservatoare despre o problemă care contează pentru conservatori în prima zi a unei campanii electorale”.

Ministrul Imigraţiei Damian Green a insistat că nu au fost “anti-imigraţie” comentariile premierului, ci că era vorba de faptul că Marea Britanie poate numai să beneficieze de pe urma imigraţiei în cadrul unei politici mai “selective”.

Damian Green a spus la BBC că imigraţia poate duce la fricţiuni, deoarece legăturile în comunitate se dezvoltă în timp. “Dacă se schimbă prea rapid comunitatea, atunci apar tensiunile”, a spus acesta. Green a insistat că discursul nu a marcat o reîntoarcere la era fostului lider conservator William Hague, care s-a folosit de problemă ca parte a unei strategii de atragere a principalelor voturi. În ajunul alegerilor din 2001, Hague a avertizat că Marea Britanie este în pericol să se transforme într-un “pământ străin”.

BNP: Ne-a furat ideile

Un purtător de cuvânt al partidului de extremă-dreapta BNP l-a acuzat pe premier că a “furat” politica partidului. Simon Darby a spus la BBC: “Este un oportunism cinic, nu-i aşa? Este aproape ca o adoptare oficială a politicii noastre, cu circa două săptămâni înainte de importantele alegeri locale. Cu alte cuvinte, el ştie ce gândesc britanicii de rând. A ignorat complet acest lucru până cu două săptămâni înainte de un vot important şi după aceea dintr-o dată începe să apese câteva butoane pentru a încerca să-i facă pe oameni să creadă că el chiar face ceva privind imigraţia. Este o farsă, este o înşelătorie, şi dacă am fi avut drepturi de autor la platforma noastră program, avocaţii noştri ar fi la biroul lui în câteva ore”.

Liderul UK Independence Party (Ukip) Nigel Farage a spus că este bucuros că David Cameron a recunoscut că “imigraţia în masă a produs divizarea societăţii”. Însă a adăugat: “Din păcate nu poate face prea multe în această privinţă fiindcă şeful este Uniunea Europeană şi avem o frontieră total deschisă. Nu putem să avem propria noastră politică a imigraţiei şi să fim parte a Uniunii Europene”.


Imigraţia în Londra

Ultimele date de la Oficiul Naţional de Statistică arată că 153.000 de imigranţi au sosit în Londra în 2009, dar după luarea în calcul a celor care au plecat a rezultat un influx net de 30.000, cel mai scăzut din 1994. La nivel naţional, Capitala a primit 27% din sosirile din 2009. Care a fost efectul pe termen lung al imigraţiei asupra populaţiei Londrei? Peste 2,6 milioane de persoane din populaţia de 7,7 milioane a Londrei s-au născut în străinătate. În centrul Londrei, imigranţii născuţi în străinătate reprezintă 38% dintre rezidenţi; în cartierele de la periferie procentul este de 31%.

Un raport al Greater London Authority din 2009 a estimat că în Capitală trăiesc circa 442.000 de imigranţi ilegal. Circa jumătate din totalul naşterilor din Londra este din partea mamelor născute în străinătate.


Rezidenţă pe bani

 

Un economist laureat cu premiul Nobel a sugerat guvernului să permită imigranţilor să-şi “cumpere” intrarea în ţară. Profesorul Gary Becker, de la Universitatea din Chicago, a spus că vânzarea de vize cu £30.000 ar ajuta guvernul să selecteze cei mai buni imigranţi. Propunerile profesorului Becker sunt publicate într-un raport – The Challenge of Immigration – A Radical Solution (Provocarea Imigraţiei – O soluţie radicală) – publicat pe 13 aprilie de Institute of Economic Affairs. Dacă trebuie să aveţi un plafon, spune prof. Becker, de ce nu taxaţi pur şi simplu pentru intrare, sau de ce nu scoateţi locurile de muncă la licitaţie? Mai degrabă decât să ai o birocraţie care să stabilească dacă cineva este suficient de bine pregătit, poţi pur şi simplu să laşi ca piaţa să decidă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

De ce am devenit avocat la Londra

Comemorarea ţiganilor români ucişi în timpul Holocaustului