in

Filmează poveștile comunității

Andreea Boiciuc a părăsit România, alungată de modul în care societatea tratează tinerii care aspiră la o carieră, dar și din dorința de a fi alături de prietenul ei care se mutase în Londra. A ajuns în capitala britanică de aproape un an, fără vise sau speranțe, și, cu toate că nu e foarte atrasă de viața londoneză, spune că merită sacrificiul de a trăi departe de casă pentru a te împlini pe plan profesional. Pasionată de jurnalism, acum realizează reportaje despre adevărata viață a românilor din UK.

Andreea, de loc din Sighetul Marmației, a plecat de acasă pentru că “pur și simplu situația din țară nu-i permitea un trai decent. Cu 600 de lei pe lună nu se poate trăi, cu atât mai puțin tinerii”. Încă de la sosire s-a lovit de dezavantajele vieții de imigrant și spune că singurele satisfacții oferite de viața în Londra sunt cele profesionale.



“Nu-mi place acest oraș și nici nu cred că o să-mi placă vreodată. Însă, cel puțin deocamdată, merită sacrificiul de a locui într-un oraș care nu mă atrage, pentru că oportunitățile profesionale sunt altele. Cu toate astea există și alte dezavantaje, precum statutul de străin în această țară, opoziția vehementă a autorităților, greutatea obținerii actelor sau diversele nelegiuiri făcute de conaționalii noștri români care ne pun într-o lumină nefavorabilă. Toate aceste lucruri fac mai dificil drumul celor care lucrează aici în mod cinstit. Dar cu ambiție, curaj și demnitate se pot face pași înainte”, spune tânăra în vârstă de 25 de ani.

Imaginea comunității

Iar principalii pași pe care Andreea vrea să-i facă țin de realizarea unui proiect tv, mai precis a unor reportaje despre comunitatea românească din Londra, pe care să le vândă ulterior unei televiziuni din România. Prin proiectul intitulat provizoriu “Români pe meleaguri londoneze”, tânăra, absolventă a Facultății de Jurnalism, spune că vrea să capteze realitatea vieții de imigrant din UK.

“Tema reportajelor este viața socială, culturală, economică și spirituală a românilor din Londra, precum și poveștile celor care s-au remarcat aici prin ceva anume. În principal, vreau să transmit prin intermediul reportajelor atmosfera și ritmul de viață al românilor, realitatea traiului pe meleaguri britanice, realizările din viața fiecăruia, greutățile pe care le-au întâmpinat în obținerea actelor și în principal să scot în evidența acei români care s-au remarcat aici prin acțiuni de valoare. Vreau ca cei din România să vadă cum stau lucrurile cu adevărat. Pentru că majoritatea nu știe cu ce se poate confrunta în momentul în care decide să vină în Marea Britanie. Și nu aș vrea să fie amăgiți de ideea unei vieți plină de lapte și miere.”, povestește Andreea despre ideea din spatele proiectului.

Se caută sponsori

În momentul de față, proiectul este în stadiu incipient, tânăra încercând să găsească o televiziune din țară care să difuzeze reportajele, dar nu “în regim de voluntariat”, cum i-a propus un director de la o televiziune locală. În același timp, aleargă și după sponsori care să-i susțină proiectul, însă și acest aspect pare să fie o bătălie dificilă.

Andreea crede că potențialii sponsori sunt reticenți în special din cauza crizei economice. “Toată lumea te felicită pentru inițiativă și te laudă că deși ești tânăr, ai curaj să te avânți în ceva atât de complicat, dar nimeni nu îți întinde o mână de ajutor. Se tot spune că trebuie încurajați tinerii în acțiunile pe care vor să le pună în practică, dar nimeni nu se implică. Cam acesta ar fi primul argument pentru cei care și-ar dori să investească în acest proiect. Tinerii trebuie încurajați nu doar prin vorbe, ci și prin fapte! Ar trebui să fie apreciată această idee în condițiile în care este realizată într-un mediu străin și oarecum ostil. Cei care și-ar permite să sponsorizeze acest proiect ar trebui să ia în considerare acest aspect. În plus, cei din România trebuie să afle și vești pozitive referitoare la conaționalii lor din străinătate și nu doar știri despre furturi, crime și alte nelegiuiri. Trebuie să arătăm și fața bună a neamului românesc.”, spune Andreea.

Episod pilot

Până ce o să găsească sprijin financiar, Andreea încearcă singură să ofere o continuitate proiectului. A filmat deja un reportaj pilot, la un wedding fair, la care au participat reprezentanți din mai multe țări, printre care și România. “Firma de catering «Plaiuri Bucovinene» condusă de Viorel Popovici a prezentat în cadrul evenimentului diverse produse tradiționale românești. Am profitat de ocazie pentru a afla povestea domnului Popovici care este și interpret de muzică populară și care de câțiva ani conduce în Londra propria companie de catering. Pe lânga asta, am încercat și să surprind atmosfera unui eveniment de acest gen și părerea britanicilor cu privire la conaționalii noștri”, povestește tânăra.

Gândul la România

Pe lângă speranța de a-și duce proiectul la bun sfârșit, Andreea visează ca într-o bună zi să-și reia viața acasă. “Îmi doresc să mă întorc în România în viitor, pentru că acolo am casa părintească, bunicii, prietenii și alte persoane dragi. Și mai mult de atât, îmi doresc să am o carieră în domeniul jurnalismului în țară. Pentru asta am studiat, am făcut o facultate și de aceea fac și aici tot posibilul pentru a practica ceea ce îmi place. Acesta a fost și motivul pentru care am început acest proiect în care am investit din punct de vedere emoțional foarte mult.”

F.B.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Iluzii electorale

Migration Watch, contra îngrijirii medicale gratuite a străinilor