in

Guvernul nu va mai deschide SAWS în 2014. Adio sezonieri agricoli din România!

Ministrul pentru Imigrație, Mark Harper, a anunțat că Marea Britanie nu va mai deschide, în 2014, niciun fel de schemă pentru lucrători sezonieri în agricultură, o dată cu ridicarea restricțiilor pentru cetățenii români și bulgari.El a spus că lucrătorii din afara Spațiului Economic European nu vor mai avea acces la lucrările agricole din UK, întrucât există destui șomeri în UE care vor alege să muncească în acest domeniu.

Harper a recunoscut, de asemenea, că va urma un impact asupra agriculturii britanice, o dată cu ridicarea restricțiilor pentru români și bulgari, dar se va încerca rezolvarea problemei prin sprijin guvernamental pentru fermieri.

În prezent există o cotă anuală de 21.250 de participanți la Schema pentru Lucrătorii Sezonieri (SAWS). De la 1 ianuarie 2014, atunci când restricțiile pentru cetățenii români și bulgari vor fi ridicate, cultivatorii vor avea acces nerestricționat la lucrătorii din cele două state. În prezent, a declarat ministrul pentru Imigrație, Marea Britanie recrutează aproximativ o treime din sezonieri din România și Bulgaria și aproximativ jumătate din țările care au aderat la UE în 2004 și care nu au restricții pe piața muncii din UK.

Căpșunari ucraineni în locul celor din România

Oficialul este de părere că sectorul agrigol poate oferi salarii bune și ar trebui să atragă în continuare lucrători din Spațiul Economic European.

„Politica noastră pentru imigrație este de a permite accesul din afara SEE doar lucrătorilor cu înaltă calificare, cu o limită anuală de 20,700 muncitori. Cei necalificați și cei cu calificare redusă ar trebui să fie doar din interiorul SEE. SAWS a fost deschisă anterior cetățenilor care nu făceau parte din SEE, dar a fost limitată în 2007 cei din România și Bulgaria”, a declarat Harper.

Comitetul Consultiv pentru Migrație, un organism independent sponsorizat de Ministerul de Interne, a analizat impactul închiderii SAWS pe sectorul horticol, la începutul acestui an, se arată pe pagina Guvernului Marii Britanii. Concluzia a fost că nu va fi un impact negativ pe termen scurt, însă ar putea fi probleme în viitor.

Fermierii britanici, speriați de reducerea imigrației

Guvernul recunoaște că SAWS a fost pentru mulți ani o sursă eficientă de forță de muncă pentru sectorul horticol. Departamentul pentru Muncă și Pensii a discutat cu oficiile Jobcentre Plus, Consiliul Calificărilor Sectoriale,  Uniunea Națională a Agricultorilor și cu alte organisme, inclusiv cu producători și firme de recrutare în agricultură, pentru a ajuta șomerii să acceadă în acest sector, prin cursuri de formare și interviuri.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Semnarea unui acord pentru împrumut de bani

Prorectorii britanici: Studenții străini nu mai vin în UK din cauza paranoiei imigrației