Legendarul portar al echipei Steaua București, Helmut Duckadam a fost desemnat președintele de onoare al Eagles Football Academy, școala de fotbal fondată de fostul fotbalist român Gabi Dumitru, în Londra, în anul 2014.
În numai patru ani, Eagles Football Academy a reușit să ajungă la un număr de peste 160 de copii care se antrenează în cele două școli deschise în nordul și în estul Londrei. În doar patru ani, academia a obținut rezultate notabile în fotbalul juvenil englez. Astfel, copiii de la grupa U14 și apoi U15 au ajuns de două ori în semifinalele unor importante competiții, iar grupa U13, actuala U14, a câștigat, anul trecut, Middlesex FA Cup.
Anul acesta, grupa U16 este din nou calificată în semifinala celei mai importante competiții FA din Harrow. Aceeași grupă a promovat an de an, ajungând, în 2018, în Premier Division, cea mai importantă ligă din zona unde activează.
Copiii participă an de an la turnee importante, unde joacă alături de echipe ale unor cluburi renumite din Europa. De asemenea, anul trecut, Eagles Football Academy a avut mai mulți jucători care s-au pregătit în cantonamentul FC Barcelona și în cel al echipelor naționale ale României.
Eagles Football Academy se va extinde în curând și în alte zone ale Angliei, dar și în alte țări din Europa.
Cu puțin timp înainte de Crăciun, academia a primit vizita unuia dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români din toate timpurile, portarul care a adus în România Cupa Campionilor Europeni, Helmut Duckadam.
El a vizitat ambele școli ale Eagles Football Academy și rămas plăcut impresionat de organizarea de acolo, dar și de profesionalismul cu care se desfășoară antrenamentele micilor fotbaliști.
Tot Helmut Duckadam a fost cel care a înmânat tuturor copiilor de la Eagles premiile de sfârșit de an, într-o gală organizată la sediul din est al academiei, în incinta Jo Richardson Community School, RM9 4UN.
Cu aceeași ocazie, Duckadam a fost primit în rândurile membrilor de onoare ai Eagles Football Academy.
În timpul vizitei de la Londra, legendarul portar a primit din partea lui Gabi Dumitru solicitarea de a se alătura proiectului Eagles și astfel să devină președintele de onoare al academiei. De curând, Helmut Duckadam a acceptat funcția onorifică și este, oficial, președinte de onoare al Eagles Football Academy.
„Suntem bucuroși și onorați pentru faptul că marele portar a acceptat cu brațele deschise această propunere și suntem mândri că o personalitate precum Helmut Duckadam va reprezenta interesele si imaginea Eagles Football Academy la nivel internațional”, a declarat Gabi Dumitru, fondatorul Eagles.
Ziarul Românesc a realizat un scurt interviu cu marele portar al Stelei.
Ați vizitat Eagles Football Academy la sfârșitul anului trecut. Ce impresie v-a lăsat această vizită?
«Nu mă așteptam. M-a surprins în mod plăcut să văd o academie condusă de un român în Anglia, cu asemenea profesionalism, cu o asemenea organizare. Auzisem de această academie. Știam că mai sunt școli de fotbal românești în străinătate. Dar una e să știi că există și alta să vezi pe viu și să vezi ce organizare are.»
Academia s-a dezvoltat repede, în doar patru ani și este în continuă creștere. Cum credeți că a fost posibil?
«Cred că în primul rând i se datorează lui Gabi [Dumitru]. El fiind un om foarte sufletist, pune foarte mult suflet. Trebuie o perseverență fantastică când te înhami la asemenea muncă. În toată perioada de când am fost la Londra nu am reușit să stăm de două ori de vorbă. Este foarte ocupat. De aici și rezultatele.»
Ce ați remarcat în primul rând la Eagles?
«În primul rând mi-a plăcut organizarea, din toate punctele de vedere. Am participat la antrenamente din ambele locații și am observat organizarea riguroasă, dar și bucuria copiilor de a veni la antrenament. Nu în ultimul rând, am întâlnit părinți care au încredere în copiii lor și în academie.»
Ce le-ați spus copiilor, în calitate de fost internațional român?
«Le-am transmis să le mulțumească părinților. Să fie recunoscători că au asemenea părinți care le pot oferi suportul de a face sportul preferat. ȘI să fie modești. Pentru că din punctul meu de vedere, un sportiv adevărat, profesionist, trebuie să rămână modest. Au fost foarte mulți sportivi, și mă refer aici la fotbal: atunci când ai un talent foarte mare, ai toate condițiile, dar din păcate, văzând că ai succes, lași la o parte modestia, iar cariera ta se va opri mai devreme. Am cunoscut sportivi mari, români. Pe Nadia, pe Hagi, pe Simona Halep, pe Ilie Năstase. Dacă îi cunoști, îți dai seama că sunt niște oameni foarte modești și deschiși.»
De ce credeți că o astfel de academie a avut acest succes la Londra, dar nu în România?
«Cred că este o situație mai specială. De multe ori, oamenii sunt mai uniți în străinătate decât în România. Acolo, mai repede se coagulează în jurul unui proiect în care au încredere. Au văzut că este un proiect foarte serios, în care poți avea încredere. Iar pe lângă satisfacția de a face fotbal, fiecare crede și speră că poate ajunge un jucător profesionist.»
Cum ați primit oferta de a fi președintele de onoare al Eagles Football Academy?
« Am fost foarte surprins de această ofertă făcută de Gabi. Am acceptat-o repede și cu mare emoție, deoarece eu îmi doream de mult să fac parte, chiar onorific, dintr-un asemenea proiect, o academie foarte serioasă, cum este cea din Londra. Dar acum nu ne voim opri doar acolo. Academia trebuie să se extindă și în alte țări, în orașe mari. Îmi face o deosebită onoare și plăcere să ajut prin numele meu această academie.»
De ce credeți că un astfel de proiect este mai greu de implementat în România?
«Trecem printr-o perioadă mai dificilă. Foarte mulți copii au lăsat sportul de-o parte își își umplu timpul cu altele: telefon, Internet etc. O mare problemă este cea a infrastructurii. Nu avem stadioane, terenuri. Este foarte greu să reușești să atragi copiii spre ceva care să le facă plăcere în astfel de condiții. Și vă dau un exemplu pe care îl văd eu. O mare parte din copiii foarte talentați din București, în loc să facă fotbal la un club sau o academie în București merg în Clinceni, în Chiajna sau în Voluntari, unde există acum infrastructură mult mai bună ca în capitală. Este una dintre problemele pe care le văd eu.»
Ce planuri de viitor aveți alături de Gabi Dumitru și de Eagles Football Academy?
«Aș vrea să vă spun că după ce vom face un studiu de piață mi-ar plăcea să deschidem prima școală de portari Helmut Duckadam care se va funcționa alături de școlile conduse de Gabi Dumitru.»
Ați mai primit oferte de a vă alătura unor astfel de proiecte?
«Oferte sunt. Chiar zilele trecute am primit o ofertă pentru un proiect european. Era vorba despre un teren unde să se facă o academie. Sunt propuneri. Însă nu vreau să îmi asociez numele oricum și oriunde. Am văzut ce se întâmplă la Londra și am spus da. Dacă era doar pe vorbe, nu eram împreună. Când am văzut ce posibilitate de dezvoltare există, m-am bucurat și am acceptat această ofertă.»
A consemnat Mircea Maer.