in

Monica Tabarac sprijină Școala Românească: “Copiii mei trebuie să îi cunoască pe Eminescu și Creangă”

De aproape 10 ani în Marea Britanie, Monica Tabarac este cunoscută în comunitatea românească de la Londra fiind unul dintre cei mai vechi traducători autorizați de aici. Dar, pe lângă această activitate, Monica desfășoară și o activitate caritabilă. De curând, ea a deschis un magazin de haine, în zona Ealing din Londra, o parte din profit fiind folosit la dezvoltarea proiectului Școlii Românești “MY Romania School”.




“Situația din România m-a împiedicat să continui”

Fost jurnalist în Galați, Monica Tabarac a ajuns la Londra în anul 2004, cu trei ani înainte ca România să intre în Uniunea Europeană. Când am plecat din România nu era măritată. Pe soțul său, care este din Brăila, l-a cunoscut aici, la Londra. “Înainte să plec, lucrasem în Galați, ca jurnalist. Am început la un post de radio din oraș, după care am lucrat la un ziar local, apoi am ajuns la un post de radio din București. Pot să spun că am avut  și performanțe în domeniul jurnalistic.

n 1998, Grupul Media Pro a organizat un festival media pentru radoi și televiziune și m-am înscris la concurs cu un reportaj radio “Palma de care avem nevoie”. Am câștigat locul întâi. Am încercat să fac jurnalism în măsura posibilităților, dar situația din România m-a împiedicat însă să continui. Eu sunt o persoană care încearcă să privească în viitor, iar situația economică din România nu mi-ar fi permis să călătoresc, să descopăr lumea în felul în care aș fi vrut eu.”

În UK via Franța

Atunci s-a gândit că pentru a face lucrurile pe care și le dorește trebuie să plece din țară și să renunțe la cariera de jurnalist. “Eram convinsă că o dată ce voi pleca nu voi mai putea să practic jurnalismul. Am avut posibilitatea să plec în Franța și atunci am pus în balanță mai multe lucruri, iar balanța a înclinat pentru a pleca. Acolo am învățat limba franceză foarte bine, am descoperit o parte din Europa și viața din occident.

După un an, când mi s-a terminat contractul, am hotărât să vin aici. Încet, încet am început să colaborez cu consulatul și să devin traducător autorizat. ” Din 2007, Monica a început să lucreze cu o fundație umanitară, Humanitas Charity, care ajută copiii orfani din România. O experiență care a împins-o spre alte orizonturi. “Întotdeauna am visat să am un magazin, de când mă jucam cu păpușile.

Spiritul antreprenorial nu îmi dădea pace, așa că am început să cercetez piața, am umblat prin foarte multe magazine, în calitate de client. Așa am ajuns la concluzia că vreau să deshid un astfel de magazin, un Second Hand Boutique. Am avut suportul unor prieteni foarte buni și am reușit să deschid în cele din urmă. Apoi, mi-am dat seama că pot sprijini, cu ajutorul magazinului, proiectele din comunitatea românească.”

Cum funționează?

“În principiu, magazinul generează profit, iar un procent din acest profit va merge la proiectele comunității românești. Este foarte bine ca și românii din comunitate să ajute cum pot, să aducă donații la magazin. Pentru început mă gândesc să ajut școala românească din Dagenham, a fundației MY Romania School.

Aproape în fiecare zi vine cineva la magazin, ne aude vorbind românește, intră în vorbă cu noi. Mulți au adus donații și sunt foarte interesați să ajute proiectele românești din Londra.

Ca să îi conving să doneze, pentru fiecare pungă cu haine pe care o lasă la noi, le dau vauchere cu care au reduceri în magazin. Oamenii au primit foarte bine această idee. Au spus: “pînă acum le duceam la Charity Shop și nu ne dădeau nimic.”

Este ca atunci când te-ai săturat de o haină, de o cămașă și vii la noi, o vindem cu un preț, banii aceia vor merge pentru un proiect de caritate, iar tu te alegi cu un alt lucru. În timp, sperăm ca procentajul pe care îl alocăm proiectelor să crească, o dată cu profitul magazinului.

Școala Românească este necesară

Monica spune că vrea să ajute Școala Românească pentru că are doi copii, care sunt români, și este conștientă că vor pierde legătura cu limba română. “Viața noastră este atât de aglomerată încât nu cred că voi putea să învăț copiii altceva decât ce se predă la școală.

Atunci, ei nu vor auzi de Ion Creangă sau Mihai Eminescu și asta mă sperie. Sprijinind astfel de proiecte, sunt convinsă că dacă eu nu am timp acasă să le povestesc despre Capra cu Trei Iezi, de pildă, vor putea afla la școala Românească.

Școala românească din Dagenham și-a deschis oficial porțile pe 23 iunie

De aceea mi se pare foarte interesant proiectul și trebuie sprijinit. Cred că este un avantaj pentru mine și familia mea. Eu, ca mamă m-aș simți foarte rău dacă ei ar merge în vacanță și nu ar putea să se înțeleagă în românește cu bunicii sau cu verii lor.

Doresc, pentru copiii mei, să își cunoască originile, să fie în contact cu cultura, cu tradițiile românești. Va fi la latitudinea lor, atunci când vor avea puterea de decizie, să spună că nu vor să vorbească românește.” Ca o persoană care, de zece ani, se află în contact cu comunitatea românească Monica Tabarac spune că aceasta se lărgește pe zi ce trece și ceea ce este un lucru bun.

“Eu știu că românii sunt oameni de calitate, muncitori. Eu întotdeauna am fost apreciată pentru ceea ce am făcut. Niciodată nu s-a ferit cineva de mine pentru că sunt româncă. Sunt convinsă că uneori se crează confuzii, abuzuri. Cei mai mulți oameni nu care am vorbit nu aveau acea imagine deformată despre români pe care o arată presa de aici.”

Cei care doresc să doneze pentru sprijinirea proiectului MY Romania School o pot face la magazinul Twist Again de pe Uxbridge Road, Hanwell London, W7 3ST, număr de telefon 07958 358480 (Monica Tabarac), email:[email protected].

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Criza loveşte puternic în volumul banilor trimişi de românii din străinătate: 1,2 miliarde euro în prima parte a anului

Senzaţional! Un român de 18 ani a semnat cu Juventus Torino