in

O nouă biserică românească la Londra

Comunitatea românilor din sudul Londrei beneficiază, din 9 februarie, de un nou lăcaş de cult. Parohia “Buna Vestire” este situată în Croydon, pe Mitcham Road. Preotul paroh Ioan Fododor ne-a spus că parohia din Sudul Londrei a luat fiinţă, de fapt, în urmă cu doi ani, de Paşte, însă acum a fost mutată într-o altă clădire, pentru a deservi mai bine comunitatea românească, formată din câteva sute de persoane.Părintele Fodor slujeşte de 29 de ani şi a venit ca preot în Anglia în august 2007, când a preluat parohia din Poole, Dorset, cu hramul Sfântul {tefan cel Mare. A fost preotul românilor din Dorset pentru trei ani, apoi a preluat parohia din Sud, la Caterham, ce fiinţa într-o biserică monument istoric, cu o vechime de 900 de ani.

“Biserica românească din Sud are ca bază parohia din Poole. Sunt foarte mulţi credincioşi care m-au urmat la Caterham şi acum în Croydon,” a spus părintele Fodor.

Proiecte pentru comunitate

Despre venirea şi stabilirea sa în Londra spune că, iniţial, a dorit să înveţe aici. “Când am ajuns la Londra, am descoperit că îmi pot continua studiile la Cambridge. Am urmat cursuri postuniversitare acolo, după care, atunci când a fost nevoie de preot, Înalt Prea Sfinţia Sa Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale mi-a încredinţat parohia din Poole.”

Despre faptul că este departe de casă, părintele Fodor spune că nu se află printre străini. “În Caterham, am avut realizări, conferinţe telologice, la care au participat, ca invitaţi, preoţi şi profesori universitari de seamă.

Tot acolo am început, anul trecut, un festival al copiilor, de poezie şi rugăciune românească. Au participat 70 de copii, între 3 şi 14 ani, care au primit diplome de participare şi premii. Acest festival a fost prima ediţie, a doua ediţie va avea loc anul acesta în Croydon, de Ziua Imigranţilor Români şi a Limbii Române, în septembrie,” ne-a spus preotul paroh din sudul Londrei.

Parohia colaborează cu asociaţia ce se ocupă de protecţia persoanelor abuzate domestic, iar în curând va demara şi un proiect de şcoală de week-end pentru copiii români din sud, împreună cu alte asociaţii. “Acolo, aproximativ 20 de copii vor avea bucuria de a învăţa limba engleză, franceză, limba şi literatura română, cât şi învăţătură de credinţă ortodoxă”, ne-a mărturisit părintele Fodor.

Întâmpinarea Învierii

“Pregătim, de asemenea, participarea credincioşilor noştri, cât şi a invitaţilor din România, la Parada din Croydon, ce va avea loc pe 3 octombrie. La manifestare, grupuri ale naţionalităţilor conlocuitoare din Croydon vor defila îmbrăcate în porturi naţionale. Noi, românii, vom prezenta cântecul şi dansul nostru naţional.”

Pentru că mai este mai puţin de o lună până la Sfânta Sărbătoare a Învierii, preotul paroh Ioan Fodor a dorit să transmită un mesaj credincioşilor români din Londra pe care îi aşteaptă să ia lumină, în noaptea de 4 mai.

“Ne aflăm în postul Paştelui, care este un urcuş anevoios către Golgota şi simţim nevoia, cu mic, cu mare, să ne răcorim sufleteşte, din izvorul tainelor Bisericii lui Hristos. Prezenţa la sfânta liturghie şi participarea la sfintele taine intervin în acest urcuş ca şi descoperirea unei oaze pline de viaţă în pustiu.

De aceea invităm pe toată lumea, spre a ne împărtăşi, din Hristos, căci bun este Domnul! Să nu uităm că o cruce şi o pătimire, fără înviere, ar duce la deznădejde şi la pieire, dar şi o înviere fără patimă şi cruce ar însemna lipsă de onestitate. Amândouă, atât patima, cât şi izbăvirea, sunt împletite, fără a-şi găsi calea una fără cealaltă. În vederea întâmpinării învierii Domnului, salut pe toţi cititorii ZiaruluI Românesc, cu pascalul Hristos a Înviat!”

Mircea Maer

Parohia “Buna Vestire, Croydon,
Mitcham Road, CR9 3AT

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Modificările aduse maşinii

Mugur Isărescu, prezidenţiabilul lui Traian Băsescu?