in

Românii din Marea Britanie, afectați de Brexit: „Nu mai e de muncă”

ProTV a realizat un reportaj în Marea Britanie și a tras concluzia că românii sunt foarte speriați și că rezultatul alegerilor anticipate poate schimba total situația, poate chiar și anula Brexitul.

Românii au devenit una dintre cele mai numeroase comunități de străini din regat, spre 600.000, potrivit ambasadei. Cum sunt afectați “ai noștri” de ieșirea Regatului din Uniunea Europeană?

Brexit indecis

Pe 23 iunie 2016, poporul britanic a decis, prin vot, să-și închidă ușile și să părăsească Uniunea Europeană. Rezultatul a fost strâns, 52 la 48 la sută. Doar că legăturile dintre britanici și uniune sunt atât de bine sudate și se întind pe atât de multe niveluri, încât ruptura n-a fost atât de ușor de realizat pe cât lăsau policienii să se înțeleagă. De mai bine de 3 ani, clasa politică britanică se chinuie să cadă de acord asupra termenilor unui divorț amiabil de UE. Până acum fără niciun rezultat.

Urmează alegeri. În funcție de câștigător, britanicii vor ieși din UE sau ar putea să schimbe cu totul direcția și să anuleze Brexitul. Vom afla după 12 decembrie dacă britanicii vor accepta de acum încolo mai mulți sau mai puțini imigranți, inclusiv din România.

Numărul românilor și bulgarilor din Marea Britanie a crescut de 15 ori de la intrarea celor două țări în Uniunea Europeană.

E suficient să dai o tură în jurul Parlamentului de la Londra ca să-ți faci o idee despre cât de prezenți sunt românii în societatea britanică.

Oamenii cu ricșele

Daniela și Elena sunt responsabile cu curățenia. Elena în Big Ben, una dintre principalele atracții ale Londrei, Daniel în stația de metrou Westminster, una dintre cele mai aglomerate. Se tem de ce va aduce Brexit-ul.

„Clar că o să ne afecteze, foarte clar că o să ne afecteze. În primul rând pentru job-uri, în al doilea rând cu scumpiri cu mâncarea, vegetale aduse din Europa. Dar lumea e foarte agitată, majoritatea nu mai vreau Brexit, majoritatea englezilor. Am cumpărat o casă pe mortgage, undeva în West London, dar suntem foarte speriați cu Brexitul, că nu știm ce va fi cu casa cu banii, dacă mai avem sau nu job. Suntem disperați pentru job-uri, nu o să mai fie contracte cum era pe vremuri. Când am venit eu în Londra găseai pe stradă, acum foarte greu. Eu am 10 lire, 50 ca și cleaner, băieții care lucrează în construcții au salariu mai mare. Soțul meu lucrează în construcții, 19 lire, cam așa ceva.”, a declarat Daniel.

ProTV a stat de vorbă și cu mai mulți conaționali de la colțul podului Westminster, care oferă turiștilor curse cu ricșa. Ce părere au aceștia despre Brexit? „Păi să-l pună la pubelă, cum s-or pronunțat. Merem la pușcărie, în țară, nu merem. Mă afectează că uite, nu mai e de muncă.”, susține un bărbat. „Dacă nu mai e străini, noi ce facem? Este zi de faci 80-90 sută, e zi de nu faci nimic.”

Câțiva dintre ei spun că munceau din construcții, dar s-au reprofilat pe serviciul de ricșă pentru că nu mai găseau de lucru. În urmă cu 6 luni, unul dintre ei susține că era pe șantier. „Munceam la negru”, susține bărbatul. „Acum îi greu. Nu prea se mai muncește. Cu Brexitul asta, știți cum e, trebuie acte. Deși ei ar profita, că e mâna de lucru mai ieftină.” Spune că primea 70 de lire pe ziua de muncă.

Reporterul ProTV stă apoi de vorbă cu doi artiști stradali care o fac pe statuile. Turiștii își fac poze cu ei și le mai lasă niște bănuți.

Ciprian Răuță și soția sa se ocupă cu asta de mai bine de 15 ani, mai întâi în Italia, iar apoi la Londra. Doamna nu înțelege și nu vorbește engleză. Spune că sunt înregistrați la primărie ca artiști stradali și ne arată conversația cu contabilul, dovadă că își achită taxele. Stau într-o casă în chirie și au un băiat care se duce la școală în Londra.

„Sincer să vă spun, eu vreau să plecăm în America cu toată familia.”, spune Ciprian. „M-am săturat de Anglia. E rece, e gri, oamenii sunt foarte depresivi. Imediat când s-a votat, imediat eram în Picadilly, au venit la mine, mi-au aruncat hârtie de 20 de euro d-aia tipărită și mi-au spus: „Ieșiți afară că sunteți europeni.”

Cine a făcut asta? „Englezii. Am suferit foarte mult din cauza rasismului.”

Spune că luna trecută a fost bătut de un cerșetor englez. „Pentru că eu voiam să muncesc. I-am spus: „Eu plătesc taxe, trebuie să mă lași”. În spate un altul, m-a atacat pe la spate: „Te omor, go fucking în your country” și alea alea. Mi-au aruncat atacuri rasiale și alea alea. Sunt un pic cam răi cu românii.”, mai spune Ciprian.

De ce sunt răi? „Păi majoritatea oamenilor care fac alba-neagra pe pod, hoți și multe altele.”, adaugă Ciprian.

Constructorii Londrei

Pe de altă parte, economia britanicilor este dependentă de muncitorii străini.

„Da, români, români foarte mulți. Tot ce vedeți, tot, tot, tot. Nu există șantier în Londra la ora actuală care să nu aibă muncitori români. În clădirile alea are el jumătate din comună acolo.”, a declarat Florin, care coordonează, alături de alt român, echipe de muncitori pe cel mai mare șantier din Europa la ora actuală. Pe acel șantier, Florin estimează că sunt 1.500 de români.

„Românii sunt în primul și în primul rând o parte importantă din industria construcțiilor. Londra are nevoie de 50.000 de case construite în fiecare an. În momentul de față, 70% din acele case sunt construite de români. Sunt 200.000 de români în Londra. Ținând cont că sunt un milion de cetățeni europeni în Londra, înseamnă că 1 din 5 londonezi europeni sunt români.”, a declarat Elisabeth Pop, angajată la Primăria Londrei, la Departamentul pentru Integrare Socială.

Pleacă doctorii

În fine, echipa ProTV întâlnește o familie de doctori care plănuiește să se întoarcă în țară din cauza Brexitului.

Medicii Ioana și Dan Dumitrașcu au plecat din România în 2011. Au stat 2 ani în Irlanda, iar din 2013 lucrează în 2 spitale mari din Londra. Ea este specialist în cardiologie fetală, el este ginecolog.

Spun că imediat după Brexit, spitalele unde lucrează au luat imediat măsuri ca să-și securizeze specialiștii străini, să nu plece.

„Cred că și pentru spitale impactul a fost major. În 24 de ore am primit rezidență permanentă, de frică să nu piardă stafful, pentru că în sistemul lor public de sănătate, aproape 30% din asistente sunt din UE, iar medici sunt undeva la 20%.”, a declarat Ioana.

Între timp, au aplicat și pentru cetățenie britanică, dar se gândesc să plece.

„Brexitul, din punctul meu de vedere, cred că e bobârnacul de care aveam nevoie ca să luăm decizia dacă ne întoarcem sau nu ne mai întoarcem acasă.”

Spun că diferența dintre salariile din România și cele din Marea Britanie nu mai este atât de mare.

„Este o mică diferență, dar dacă o raportez la costul de viață și care sunt prețurile să trăieșți într-o metropolă precum Londra și care sunt prețurile să trăieșți în România, rezultatul s-ar putea să fie în favoarea României, nu în favoarea Marii Britanii. Repet, vorbim de salariile de la stat acum, după noile majorări.”, mai spune Ioana.

Pe de altă parte, cu gândul la viitorul fetiței lor, Viviana, s-ar putea să aleagă altă țară europeană, cum ar fi Franța. «Asta e cel mai greu. Ăsta cred că e unul dintre motivele pentru care eu nu sunt atât de decisă să mă întorc în România. Dacă peste 12-15 ani o să ne spună: „ Mamă, tată, eu de ce sunt aici?”»

Este o dilema cu care se confruntă mulți dintre părinții români din Marea Britanie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Laburiștii îi acuză pe conservatori că vor să vândă Sistemul Național de Sănătate (NHS) la americani

Anglia: Un criminal român dă vina pe medici pentru moartea victimei: „Echipele medicale au provocat rana fatală”