in

Societatea Românca: voluntariat şi reţele sociale în UK



Ionela Flood trăieşte de nouă ani în Marea Britanie, dar este o nostalgică. Merge o dată la câteva luni în România, iar la Londra a fondat Societatea Românca. Lucrează cu voluntari la diferite proiecte – lansări de carte, expoziţii de icoane româneşti – şi dă o mână de ajutor şi celor care înfiinţează alte organizaţii româneşti în Marea Britanie.

 

“Avem în asociaţie 2000 de utilizatori”, spune ea. Utilizatori şi consumatori de evenimente, detaliază. Asociaţiile româneşti din Marea Britanie, spre diferenţă de cele din Italia, de exemplu, care sunt conectate la administraţia naţională şi participă în alegerile locale, sunt dedicate unor evenimente care încearcă pe pământ străin să reconstruiască o lume din bucăţile celei pierdute.

Cei 2000 de oameni din Societatea Ionelei Flood, utilizatorii, sunt observatori din afară ai evenimentelor. De fapt doar ea şi un grup de 10 colaboratori lucrează nemijlocit la organizarea tuturor evenimentelor. Uneori, după cum spune ea, până la patru dimineaţa. Munca se face cu voluntari şi, de multe ori, aceştia participă ei înşişi cu 100 de lire la sponsorizarea evenimentelor.

De fapt una din muncile cele mai neobişnuite pe care a reuşit să le facă în premieră, în străinătate, Ionela Flood este iniţiativa lucrului cu voluntari. Ea caută oameni care se oferă să lucreze fără plată pe proiectele organizate de Societate. După un stagiu, aceştia primesc referinţe la angajare.

Non profit total

“Toţi băgăm mâna în buzunar”, spune ea. A lucrat cu fonduri europene, accesate pe proiecte, cu Departamentul Românilor de Pretutindeni, din guvern, dar, ca orice asociaţie din diaspora este financiar autonomă. “Uneori plătim noi pentru expoziţii”, conchide ea sec. Cum toate evenimentele organizate de Societate, marea majoritate culturale, sunt cu intrare gratuită, “sigur că ieşim în pierdere”, precizează ea.

Unii dintre voluntari învaţă de la Ionela cum să organizeze reţele sociale în diaspora. Ea speră că oriunde ar pleca în lume, vor repeta modelul ei. Doi dintre colaboratorii ei apropiaţi, Ariadna Petrii şi Tudor Andrei, au plecat din Marea Britanie, în Austria şi în Spania.

Societatea Românca primeşte solicitări de joburi, iar o dată s-a întâmplat ca şi Camera Comunelor să le solicite expertiza, cerîndu-le date despre inserţia membrilor comunităţii în viaţa britanică.

Între două ţărmuri

Altminteri, Ionela Flood scrie poezie, în limba maternă. Acum este la al doilea volum, “Parfumul îngerilor”. Prima ei carte, “Ţărmurile iubirii” a primit un premiu de la Grigore Vieru, în 2009. Îşi aminteşte exact data dispariţiei lui. “Ştii că grecii aveau şase nume pentru şase feluri de iubire? Noi avem doar două, iar în aramaică sunt 40”, spune ea. Vorbeşte despre ultima ei carte, inspirată de ipostazele iubirii, maternă, spirituală, romantică. “O dată la şase săptămâni merg la Bucureşti. Mi-e dor de satul meu, sunt născută lângă Chitila. Îmi lipsesc ţara, prietenii, rudele. Altfel, m-am obişnuit cu modul de viaţă european”, spune ea. Care este mai rece şi mai solitar, după cum ea îl descrie.

Cea mai importantă realizare a Societăţii Românca este organizarea unor network – reţele sociale în interiorul comunităţii, astfel încât românii să aibă unde apela în caz de nevoie. Chiar dacă sunt finanţate precar, asociaţiile îi susţin uneori moralmente, sau cu un pont pentru joburi pe cei care au nevoie, ceea ce nu este puţin lucru într-o ţară în care nu cunoşti pe nimeni. Integrarea socială şi ajutorul comunitar sunt principalele obiective ale Societăţii Românca, articulate practic prin lucrul cu voluntari. Ionela Flood a organizat multe proiecte culturale, dar singurul lucru cu care se laudă este faptul că a început munca în comunitate, pe vremea când nu existau organizaţii instituţionale româneşti la Londra. în portofoliul Societăţii se numără expoziţii, concerte. în plus, Ionela Flood şi a reuşit să aibă contacte cu românii din întreaga Marea Britanie, de la şcoli, la biserici. Meritul unei îndelungate experienţe cu voluntari.

 

Societatea Românca are sediul în Hammersmith şi Fulham, iar întrunirile au loc la Cafeneaua Smart Coffee, 309 North End Road, telefon 0845 638 1394.

 

Oana Iuraşcu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii şi bulgarii, cetăţeni europeni A2

25 iunie 2011