in

Românii şi bulgarii, cetăţeni europeni A2



Deşi am intrat în Uniunea Europeană în 2007, nu suntem, alături de bulgari, cetăţeni europeni cu statut plin. Cele două naţiuni care au aderat la UE în ultimul val sunt aşa numitele naţiuni A2. Această categorie presupune faptul că cetăţenii celor două ţări au aceleaşi drepturi precum oamenii din celelalte ţări europene, dar cu anumite restricţii.

Liberă circulaţie

Dreptul la liberă circulaţie este primul drept cu aceleaşi coordonate ca în Uniunea Europeană. Românii au dreptul la salariu minim, vacanţe şi condiţii de muncă sigure. Studenţii de asemenea beneficiază de dreptul de a se susţine financiar sau de a avea statut de self – employed. Restricţiile apar în cazul domeniului muncii.

Cetăţenii A2 care muncesc sau caută de lucru în Marea Britanie au limitate drepturile de a solicita casă sau beneficii de la statul britanic. Studenţii însă pot solicita case sociale, ajutor social în caz că nu au adăpost şi se pot bucura de beneficii în anumite situaţii.

Locuinţe sociale

Cetăţenii care se întreţin singuri nu au dreptul să ceară ajutor în cazul în care rămân fără case, dar pot aplica pentru locuinţe sociale dacă sunt rezidenţi. În cazul celor self – employed, funcţionează dreptul de solicita casă socială, ajutor în cazul lipsei adăpostului, beneficii. Aceste drepturi sunt valabile şi în caz de boală.

Salariaţii şi cei cu permise de muncă pot aplica pentru case sociale sau ajutor, în cazul în care rămân fără casă, chiar în cazul în care locuiesc în Marea Britanie de mai puţin de un an.

Cei care nu au loc de muncă nu se bucură de aceste drepturi. Doar cei care muncesc, după obţinerea certificatului de la Home Office se bucură de aceste facilităţi. Permisele de muncă sunt limitate la anumite categorii de munci.

Autorizaţii de muncă

Există anumite categorii care nu au nevoie de autorizaţii de muncă:

– cei care au muncit legal, fără întrerupere, începând cu 1 ianuarie, până în decembrie 2006

– de la 2 Octombrie 2009, cei care sunt căsătoriţi sau sunt descendenţii unui român sau ai unui bulgar, cu autorizaţie de muncă Cetăţenii A2 pot obţine autorizaţii de muncă dacă:

– sunt emigranţi cu înaltă calificare sau au diplome academice, cazuri în care pot solicita un certificat şi pot aplica pentru orice job în UK

– studenţii care studiază în UK pot obţine un certificat care le permite să lucreze pe durate şi ore limitate în orice job

– dacă există oferta unui job cu permis de muncă, atunci beneficiarul obţine un card de muncă

– dacă emigrantul are un job în industria alimentară şi obţine un card de muncă, atunci va obţine şi autorizaţia de muncă

– autorizaţia de muncă şi un permis SWAS pot fi obţinute şi dacă solicitantul a lucrat în categoria joburilor oferite în cota sezonieră din agricultură. Joburile SWAS nu pot depăşi şase luni, ceea ce înseamnă că lucrătorii nu pot atinge limita minimă de 12 luni de angajare, care i-ar consacra ca muncitori europeni.

După 12 luni

După 12 luni de muncă neîntreruptă, cetăţenii A2 câştigă drepturile depline ale unui muncitor. Excepţia o constituie cazul în care muncitorii provin din programele SWAS.

Nu este permisă o pauză mai mare de 30 de zile într-o durată de 12 luni. După 12 luni de muncă, cetăţenii A2 sunt îndreptăţiţi să solicite beneficii pentru copii şi credite pentru taxe. Dacă muncitorul are un venit mic, poate solicita o casă socială. Restricţiile de drepturi durează până în 2013.

Şapte date cheie despre emigraţia în UK

– Imigraţia a crescut de patru ori între 1997 şi 2007, ajungând la 237.000 de cetăţeni pe an. în 2009, afluxul de emigranţi în UK era de 196.000 de cetăţeni pe an. Trei milioane de emigranţi au ajuns în UK din 1997.

– La fiecare minut un emigrant ajunge în Marea Britanie.

– La fiecare şase minute este construită o casă pentru emigranţi.

– Marea Britanie, Olanda şi Malta sunt cele mai populate ţări europene.

– Emigraţia va adăuga 7 milioane de cetăţeni populaţiei Marii Britanii în următorii 24 de ani, ceea ce înseamnă de şapte ori populaţia oraşului Birmingham.

– Pentru a menţine populaţia Marii Britanii sub 70 de milioane – ea numărând acum 61,2 milioane de cetăţeni, imigraţia trebuie redusă la un aflux de 50.000 de persoane pe an. Cu o migraţie controlată, ar putea ajunge la 65 de milioane.

Sursa: Migration Watch UK

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

RealRomaniaUK, campioană în Hackney

Societatea Românca: voluntariat şi reţele sociale în UK