Pandemia de coronavirus are un impact global și la nivel emoțional. În fața izolării nedeterminate, a fricii de a nu fi contagiat, a incertitudinii financiare și fără să ştim când ne vom reîntoarce la normalitate, coronavirusul are un efect asupra sănătății noastre mintale colective.
În aceste vremuri fără precedent, ce putem face pentru a ne mai relaxa din punct de vedere emoţional?
Trebuie, în primul rând, să acceptăm că anxietatea este o funcție normală și sănătoasă. Psihologii susțin de multă vreme că anxietatea ne avertizează în privința amenințărilor și ne motivează să avem grijă de noi.
Primul pas: recunoașterea anxietăţii
Oamenii se confruntă cu anxietatea în moduri care variază de la inofensiv la dăunător – de a te pierde în faţa televizorului până la a-ţi găsi liniştea în mâncare și alcool. Acestea sunt, însă, doar modalități de a evita înfruntarea anxietăţii, spune psihiatrul Dr. Richa Bhatia, relatează The Guardian.
Înainte de toate, psihiatrul recomandă recunoaşterea anxietăţii, care este o reacție firească la un pericol sau o amenințare.
Bhatia sugerează să încerci să vezi din altă perspectivă anxietatea, ca pe „un set de sentimente, gânduri și emoții”, decât ca ceva definitor pentru tine sau pentru viața ta. „Sentimentele vin și pleacă și vor trece, iar asta trebuie să ne reamintim când ne simțim anxioși.”
Programarea grijilor
Dacă îngrijorarea devine copleșitoare, Bhatia îţi recomandă să îţi rezervi 30 de minute pe zi pentru a o trata. „Acest lucru poate părea contraintuitiv, dar poate ajuta la reducerea îngrijorărilor.”
Asociația pentru terapii comportamentale și cognitive (ABCT) spune că stabilirea unei „perioade de îngrijorare” zilnic în acelaşi loc şi la aceeaşi oră te ajută să rămâi calm pentru restul zilei.
Alte articole despre Coronavirus:
- Coronavirus în UK – ce este imunitatea de grup? Cum poate stopa răspândirea COVID-19?
- Nu puteți găsi dezinfectant pentru mâini? Organizația Mondială a Sănătății a publicat rețeta
- Lumea nebunilor! A apărut „provocarea coronavirus”! O tânără linge scaunul de toaletă din baia unui avion
Priveşte situaţia din altă perspectivă
“Nu ești blocat în casă! Nu, ci te bucuri de această oportunitate mult așteptată de a lua-o mai uşor, de a te concentra asupra vieţii și a casei tale”, scrie psihologul Aarti Gupta la Asociația Anxietate și Depresiune din America.
„Făcând un lucru productiv în fiecare zi, vei putea avea o atitudine productivă”, scrie ea. „Setaţi-vă să îndepliniţi sarcini de care nu aţi avut vreme până acum, reorganizați sau creați ceva ce ați dorit întotdeauna, dar nu aţi avut timp.”
Consumă mass-media cu moderaţie
Nu lăsa televizorul aprins în fundal și evită să ”răsfoiești” continuu rețelele de socializare. E dovedit științific, consumul exagerat de mass-media provoacă anxietate (chiar și în perioade bune). Prin urmare, deși este foarte important să fim la curent cu ce se întâmplă în jurul nostru, consumul media de dimineață până seară nu este necesar (și nici sănătos). Încearcă să alegi momentul din zi pentru a afla care sunt noile știri – dimineața și, din nou, seara, de exemplu, iar în restul timpului să reziști în fața nevoii de a urmări nouățile.
FOARTE IMPORTANT: Zvonurile şi speculaţiile pot să îţi alimenteze neliniştile şi anxietatea. Informându-te din surse de încredere, vei putea să controlezi aceste stări.
Pune endorfinele la treabă prin mişcare!
Exerciţii fizice sunt un mod incredibil de bun pentru reducerea anxietăţii!! Conform studiilor, cei care fac mişcare cel puţin o zi pe săptămână, au parte de un impuls de fericire. Găsiţi cursuri pe YouTube sau vă puteţi descărca aplicații de fitness, ciclism, jogging. De asemenea, sunt instructori de sport care continuă să îţi susţină clasele online.
Fii bun, ajută-i pe cei neajutoraţi
Ajutorarea celorlalţi vă poate da un sentiment plăcut, dar şi unul de control. Dacă aveţi un vecin în vărstă, cumpără mâncare şi medicamente pentru el şi ajută-l să nu iasă din casă şi să se expună infecţiei cu coronavirus. NU UITAŢI, bătrânii fac parte din grupurile cele mai vulnerabile în faţa acestui virus.
Ce le spunem copiilor
Probabil, pentru copii este cel mai greu să înțeleagă în aceste momente izolarea, faptul că nu-și pot vedea prietenii de joacă și că nu pot ieși din casă așa cum obișnuiau.
„Cel mai important, în acest moment, este să răspundem întrebărilor pe care copiii le pun. Și cred că cea mai bună abordare este să-i întrebăm: «Ce întrebări ai? Ce ai auzit și ce crezi despre tot ce se întâmplă?» În felul ăsta, afli ce e în mintea lor. Apoi, să nu uităm că cei mici au nevoie de o rutină, de un program clar stabilit, asta le recomand părinților, să-i implice și să stabilească un program în fiecare zi. Am văzut că mulți profesori țin cursurile online. Asta îi ajută pe cei mici să rămână conectați unii cu alții și în același timp să păstreze distanța”, spune psihologul american Lisa Damour .
Apropierea de cei dragi este cheia trecerii cu bine peste această perioadă
„Singurătatea este rea pentru oameni”, spune Duckworth. Însă, distanțarea fizică nu înseamnă şi distanțare socială. Fă-ţi o cafea şi bucură-te de ea într-un call cu video cu cea mai bună prietenă! Sună-ți părinții sau copiii în fiecare zi. Dacă înainte erai tot timpul ocupat cu jobul şi grijile cotidiene şi nu aveai timp de familie şi prieteni, acum, mai mult ca oricând, este momentul să te apropii de cei dragi.
În timp ce în unele cazuri coronavirusul te izolează, Bhatia spune că e important să ne amintim că este o experiență globală comună. „Toată lumea este afectată într-un fel sau altul, mai grav sau mai puţin grav, dar cel mai important de reţinut este că toată lumea este împreună, iar oamenii de știință din întreaga lume încearcă să lucreze împreună pentru a găsi rapid o soluție.”
„Probabil că nu a existat niciodată în istorie un moment mai bun pentru a păstra legătura în timp ce suntem departe fizic unii de alții. Eu, de exemplu, îmi contactez toți prietenii, îi întreb ce fac, le trimit scurte mesaje în care le spun că mă gândesc la ei, îi sun pe cei cu care nu m-am mai auzit de ceva vreme. Avem aceste resurse și ar trebui să le folosim. Oamenii au nevoie unii de alții și ne putem ajuta vorbind în perioada asta”, concluzionează şi Lisa Damour.