in

Fiscul somează românii din străinătate să-și declare veniturile. Ce amenzi riscați dacă nu declarați

ANAF face precizări cu privire la stabilirea rezidenței fiscale și declararea veniturilor din străinătate, amintind că obligativitatea depunerii chestionarului se referă atât la românii care muncesc în străinătate mai mult de șase luni, cât și a celor care vin din străinătate și muncesc în România aceeași perioadă.

Reamintim contribuabililor că persoanele fizice care pleacă din țară pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligația completării și depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.

De asemenea, persoanele fizice sosite în România care au o ședere în statul român pe o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive au obligația completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”, a informat ANAF.

Urmare depunerii chestionarelor, organul fiscal analizează situația concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenției de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum și documentația prezentată de contribuabili în vederea stabilirii rezidenței fiscale.

În ceea ce privește documentele justificative, Fiscul menționează că organul fiscal poate solicita și alte documente pe care le consideră relevante pentru stabilirea rezidenței fiscale.

Documentele justificative trebuie depuse în limba română, având în vedere că limba oficială în administrația fiscală din România este limba română, astfel că orice document sau înscris care se prezintă Agenției fiscale trebuie să fie însoțit de traduceri în limba română certificate de traducători autorizați.

Referitor la declararea veniturilor din străinătate, ANAF precizează că realizează schimb reciproc de informații cu diverse state.

„Având în vedere cele mai sus menționate, invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora și de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere și a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convențiilor de evitare a dublei impuneri și a Codului fiscal. În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situației fiscale proprie, organele fiscale au obligația de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislația fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internațional de informații”, a informat ANAF.

În ceea ce privește amenzile, acestea sunt cuprinse între 50 și 100 lei, chestionarul trebuind să fie depus în termen de 30 de zile înaintea plecării din țară.

Sursa:  Adevărul

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Brexit. Tot mai mulți proprietari de locuințe din Marea Britanie refuză să închirieze românilor

Viorica Dăncilă, preocupată de Brexit: „Prioritatea UE trebuie să rămână protejarea drepturilor cetățenilor europeni ”