in

Iohannis: „O pagină dezonorantă din istoria României”. 75 de ani de la pogromul antievreiesc

Ziarul izraelian Haaretz amintește în ediția de azi, 21 ianuarie, de pogromul din România îndreptat împotriva evreilor.

Măcelul din 21-23 ianuarie 1941 care a dus la moartea a 125 de evrei a avut loc în contextul luptei pentru putere dintre prim-ministrul Ion Antonescu și Garda de Fier. În încercarea de a răsturna regimul Antonescu, pe care îl suspectau a fi marioneta evreilor, legionarii au atacat mai mulți membri ai comunității evreiești din România, scrie Haaretz.

Ziarul izraelian mai menționează că Ion Antonescu a făcut o înțelegere cu Hitler, pe 14 ianuarie 1941, prin care România se angaja să se alăture Germaniei împotriva Uniunii Sovietice, urmând ca naziștii să îi acorde sprijin lui Antonescu în reprimarea Gărzii de Fier. Patru zile mai târziu, Antonescu a scos în afara legii „comisarii românizării”, un program înființat de legionari pentru desproprietărirea evreilor.

Drept răspuns, legionarii l-au acuzat pe Antonescu că ar fi un „agent iudeo-mason”, astfel luând naștere rebeliunea acestora.

Pe 23 ianuarie, Antonescu a îndreptat armata împotriva legionarilor. Aproximativ 200 de membri ai Gărzii de Fier au fost uciși, mareșalul rămânând singurul conducător al României.

Pe durata războiului, forțele de ordine ale regimului Antonescu au omorât între 280.000 și 380.000 de evrei, mai notează Haaretz.

Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un discurs cu ocazia comemorării a 75 de ani de la pogromul antievreiesc din București. Iată câteva fragmente:

„Acum 75 de ani, în București au avut loc atrocități și fapte inumane comise, în zilele de 21-23 ianuarie 1941, de către legionari și acoliții lor. Samavolnicia persecuțiilor și actele de o violență extremă, săvârșite pe criterii etnice, s-au soldat cu decesul a peste o sută de evrei și rănirea gravă a numeroși supraviețuitori.”

Virulența climatului antisemit și atmosfera opresivă în care trăiau etnicii evrei din acele timpuri au culminat cu aceste scene barbare, care au dovedit în fapt incapacitatea societății de a apăra valori și principii fundamentale ale lumii moderne”

„În numele statului român, aduc astăzi un pios omagiu tuturor celor care acum 75 de ani au fost victimele acelui pogrom și acțiunilor xenofobe, rasiste și antisemite din acele zile sângeroase. Fără îndoială, pogromul de la București este o pagină dezonorantă din istoria României, iar gestul firesc de aducere-aminte trebuie să ne facă în continuare conștienți că evenimente ca cel din 1941 au fost consecința intoleranței și a urii sădite de-a lungul vremii într-o societate care nu a avut anticorpii necesari pentru a se apăra.”

Monumentul legionarilor Moța și Marin din Madrid va fi DEMOLAT

Sondaj: Unul din patru români nu vrea evrei în țară. Ion Antonescu este considerat „un patriot”

ATENȚIE la ce postați! Mesajele antisemite și legionare din mediul online sunt monitorizate

Pentru apologia Mișcării Legionare se va face închisoare. Președintele a promulgat legea

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Filmul “Brâncuşi din eternitate” va avea premiera în Marea Britanie

Obiectivele României pentru românii din diaspora, anunțate de Iohannis