in

Locuinţele, la cele mai mici preţuri. Cel mai bun an pentru achiziţiiAnul 2013 a adus semnale favorabile pe piaţa rezidenţială din România şi s- ar putea dovedi a fi unul mai bun decât cei precedenţi, spun specialişti în domeniul imobiliar analizând evoluţia pieţei în primele cinci luni ale anului curent. Preţurile locuinţelor urmează, în continuare, o tendinţă de scădere, care dacă se va menţine şi în lunile viitoare va duce, până la finalul anului, la înregistrarea unor reduceri ale preţurilor de până la 7%.

La nivel naţional, apartamentele se vindeau în luna aprilie a acestui an la un preţ mediu de 935 de euro/mp, ceva mai redus decât în aceeaşi lună a anului trecut, când preţul mediu pe metru pătrat ajungea la 1.004 euro, potrivit indicelui imobiliare.ro. În continuare, în Capitală se înregistrază cel mai “piperat” preţ mediu pe metru pătrat din ţară de vânzare al apartamentelor, mai exact de 1.100 euro. Acesta este cu 173 de euro mai ridicat decât cel înregistrat, spre exemplu, în Cluj-Napoca şi cu 309 euro mai mare decât cel din Timişoara. Totodată, există deja dezvoltatori pe piaţa imobiliară din România care au început să construiască noi locuinţe, iar numărul tranzacţiilor din perioada ianuarie-martie a fost şi el mai mare decât cel înregistrat în primele trei luni ale anului trecut.

Cât ar putea scădea preţurile

În cazul în care preţurile de pe piaţa imobiliară vor urma şi pe parcursul lunilor viitoare tendinţa de scădere înregistrată până acum, atunci ele ar putea să se reducă până la finele anului 2013 cu până la şapte procente. “Este dificil de realizat o estimare privind cea de-a doua parte a anului ţinând cont că un posibil eveniment negativ macroeconomic şi-ar pune amprenta asupra economiei autohtone, dar în lipsa unor astfel de evenimente, preţurile locuinţelor vor avea o evoluţie similară cu cea din 2012”, a declarat, pentru gândul.info, specialistul în domeniu Gabriel Voicu.

Bucureşti – 1.100 euro/mp

În medie, apartamentele din Capitală se vând la un preţ de 1.100 euro/mp, deci cu 4% mai ieftin decât în aceeaşi lună a anului 2012, când metrul pătrat costa 1.146 de euro. Faţă de luna martie a anului în curs, preţul mediu de vânzare pe metru pătrat al apartamentelor din Bucureşti a scăzut cu 8 euro. Cele mai ieftine cartiere bucureştene rămân şi în această perioadă Rahova, Ferentari, Militari şi 1 Decembrie/Titan, iar cele mai scumpe zone sunt cele centrale, Primăverii, Dorobanţi şi zona de Nord a Capitalei. Astfel, luna trecută un apartament nou cu două camere şi cu o suprafaţă de 42 de metri pătraţi putea fi cumpărat cu un preţ mediu de 49.602 euro.

Braşov – 843 euro/mp

Preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor din Braşov era luna trecută de 843 de euro, acesta fiind cu 21 de euro mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 11 euro mai redus decât cel înregistrat în luna martie a acestui an. Totodată, apartamentele cu două camere în acest oraş ajungeau să fie scoase la vânzare luna trecută cu un preţ de 839 de euro/mp, în scădere cu 50 de euro faţă de aceeaşi lună a anului 2012, potrivit indicelui imobiliare.ro. Astfel, braşovenii puteau să îşi cumpere, în luna aprilie a acestui an, un apartament cu două camere de 42 de metri pătraţi cu o sumă medie de 35.238 de euro, mai scăzută cu 2.100 de euro faţă de cea pe care ar fi fost nevoiţi să o scoată din buzunar dacă ar fi decis să cumpere aceeaşi proprietate cu un an în urmă.

Cluj – 927 euro/mp

Apartamentele din Cluj-Napoca se vindeau luna trecută, în medie, cu 927 de euro/mp. Suma era cu 23 de euro mai redusă decât cea înregistrată în luna aprilie a anului trecut, când apartamentele din acelaşi oraş se vindeau la un preţ mediu de 950 de euro/mp. De asemenea, preţul pe metru pătrat al apartamentelor cu două camere din acest oraş a scăzut în perioada aprilie 2012 – aprilie 2013, ajungând la 983 de euro/mp. Clujenii care au cumpărat luna trecută un astfel de apartament, cu o suprafaţă de 42 de metri pătraţi, au scos din buzunar, în medie, 41.286 de euro, cu 630 de euro mai puţin decât ar fi făcut-o în aprilie 2012.

Constanţa – 866 euro/mp

Preţul pe metru pătrat al apartamentelor scoase la vânzare în Constanţa era luna trecută de 866 de euro, cu aproape 5% mai scăzut decât cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, dar cu un euro mai mare decât cel din martie 2013. În cazul apartamentelor cu două camere, preţul cerut de proprietarii constănţeni a scăzut în ultimul an cu 48 de euro/mp ajungând la 859 de euro/mp. Astfel, apartamentele cu două caremere cu o suprafaţă de 42 de metri pătraţi care se vindeau anul trecut cu un preţ mediu de 38.094 de euro, costă acum 36.078 de euro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Chef Loredan vă recomandă Turn Delice cu Mascarpone

Lordul Young de Graffham: Recesiunea aduce forță de muncă ieftină