in

Lui Iohannis i se cere retragerea ambasadorului României în Marea Britanie, Dan Mihalache: „A făcut parte din FSN, strămoşul PSD”


Într-o scrisoare deschisă trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, asociația Reset precizază că parcursul profesional şi politic al lui Dan Mihalache este ”presărat cu importante apostazii politice şi ideologice: a făcut parte din FSN, strămoşul PSD şi urmaşul de seamă a Partidului Comunist, iar când nu a mai prins locuri pe listă a fost recuperat de către PNL, pentru a deveni apoi consilierul Preşedintelui Iohannis. ”

”Domnule Preşedinte Klaus Werner Iohannis,

A fi comisar European nu e un concurs de competenţe sau aptitudini. Competenţele sunt asigurate de comisie, important la nominalizare e ca acel comisar să aibă o viziune. E o chestiune de negociere politică care se poartă la nivelul statelor. De aceea aş recomanda tuturor partidelor să extragă această chestiune din disputa politică internă şi să susţină comisarul desemnat din partea României. Nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană.”

Dincolo de faptul că un diplomat exclude criteriile competenţei şi profesionalismului, necesare postului de comisar european, care pot reprezenta o garanţie a creării unei bune imagini a României în Uniunea Europeană şi în lume, grupul civic Reset consideră că declaraţia dlui ambasador are vădite conotaţii politice, fapt care încalcă legea 269/17 iunie 2003 privind statutul Corpului Diplomatic şi consular al României.

Un ambasador nu are dreptul să-şi prezinte public opţiunile politice şi nici să susţină un candidat numit politic pentru o funcţie publică. Un ambasador trebuie să reprezinte un model de conduită exemplară şi de respectare a regulilor. Intervenţia sa într-o dezbatere publică de numire a dnei Rovana Plumb în funcţia de comisar european pentru Transport din partea României este total neavenită, în condiţiile în care este vorba de o propunere politică.

Declaraţiile dlui ambasador intră sub incidenţa mai multor articole din legea 269/17 iunie 2003 privind statutul Corpului Diplomatic şi consular al României:

SECŢIUNEA a 2-a. Obligaţiile membrilor Corpului diplomatic şi consular al României
Art. 33: – Membrii Corpului diplomatic şi consular al României, cu excepţia ministrului afacerilor externe, a secretarilor de stat şi a subsecretarilor de stat, au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la manifestarea în public a convingerilor lor politice.

Precum şi:

CAPITOLUL VI: Incompatibilităţi şi interdicţii
Art. 50. – (1) Membrilor Corpului diplomatic şi consular al României le este interzis:
b) să desfăşoare propagandă prin orice alte mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcţii publice.

De asemenea, conform art. 51, nerespectarea art. 50 (1) atrage după sine „încetarea calităţii de membru al Corpului diplomatic şi consular al României”.

În lumina celor de mai sus, grupul civic Reset vă solicita, dle Preşedinte Klaus Iohannis, retragerea ambasadorului României în Regatul Unit, pentru afirmaţii care exced cu mult atribuţiile unui membru al Corpului diplomatic. România are nevoie în funcţii publice de oameni care înţeleg importanţa şi responsabilităţile care sunt ataşate unei funcţii. Indiferent care ar fi motivele pentru care dl Mihalache a ales să solicite public partidelor politice susţinerea dnei Rovana Plumb, demnitatea pe care o ocupă acesta îi impune un anumit comportament şi o neutralitate faţă de orice aspect legat de politică”, scrie Grupul civic Reset.

Deși românii din UK sunt pe primul loc la înregistrarea pentru votul prin corespondență, ambasadorul Dan Mihalache face un apel către Guvern: ”Prelungiți termenul!”

Ambasadorul Dan Mihalache: „Românilor nu li se face o favoare pentru că lucrează sau studiază în Marea Britanie”
Săptămână de coșmar la Londra. 7 crime în 7 zile. Poliția face apel la populație pentru prinderea criminalilor

Student român de la Universitatea Manchester, Premiul Nobel Junior pentru Economie