in

Medicii trebuie să raporteze COVID-19 drept cauză a decesului chiar dacă doar presupun că infectarea ar fi fost cauza

În România au fost confirmate, până acum, 11.978 de infecții cu coronavirus şi au murit 695 de persoane infectate. Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie.

Institutul Naţional de Sănătate Publică atrage atenţia că pe certificatul de deces COVID-19 trebuie menţionată drept cauză a decesului pentru toţi oamenii decedaţi pentru care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.

“Decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19 (spre exemplu, traumatism, hemoragie acută majoră, etc.) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului.

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de exemplu, cancer, afecțiuni hematologice etc.), şi COVID-19 trebuie raportată ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale preexistente care se supectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19. COVID-19 trebuie menţionată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”, se arată în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, actualizată pe 28 aprilie, relatează economica.net.

Informaţia vine în contextul în care, de la debutul epidemiei de COVID-19 în ţara noastră până acum, peste 86% dintre oamenii care au murit din cauza COVID-19 aveau cel puţin o comorbiditate asociată – afecţiuni cardiovasculare, diabet, boli renale, pulmonare, neurologice, obezitate sau cancere, reise din informaţiile comunicate de INSP.

Mai mult, ponderea oamenilor infectaţi cu noul coronavirus care decedează şi care au alte afecţiuni asociate – cardiovasculare, diabet, boli renale, pulmonare, neurologice, obezitate sau cancere – e într-o tendinţă săptămânală de creştere, de la debutul epidemiei în ţara noastră, rezultă din analiza raportărilor săptămânale făcute de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Coronavirusul, la fel de mortal ca Ebola. O treime din pacienții care ajung la spital decedează

Boris Johnson le transmite britanicilor că este prea devreme pentru o relaxare