in

Ne aşteaptă o iarnă a scumpirilor



Facturile pentru combustibili, agent termic şi energie electrică vor fi mai mari în această iarnă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Toate aceste scumpiri se vor reflecta şi în preţurile la alimente, ţigări şi alte produse accizabile.

Iarnă de coşmar: întreţinerea şi facturile mai mari la energie electrică şi gaze îi vor sărăci pe români.

Preţul gazelor naturale, care a crescut recent cu 5% pentru populaţie şi cu 10% pentru firme, aruncă în aer costul întreţinerii.

Pentru un apartament de trei camere, unde consumul mediu pe timp de iarnă este de circa 8-10 metri cubi de gaze pe zi, în cele patru luni friguroase (noiembrie – februarie) se plăteau până acum circa 250-300 de lei pe lună, în total între 1.000 şi 1.200 de lei în toată perioada. De acum, iarna va costa 1.100 – 1.300 de lei.

Mult mai rău o vor duce bucureştenii, în cazul în care Primăria generală va elimina subvenţia la gigacalorie. Astfel, pentru o garsonieră, preţul facturii la încălzire şi apa caldă era de 128 de lei în luna decembrie a anului trecut, în timp ce anul acesta ar putea fi de 247 de lei dacă se elimină subvenţia gigacaloriei.

Pentru un apartament cu 2 camere, costul ar putea creşte de la 193 de lei în decembrie 2011 la 374 de lei în iarna acestui an. Aceeaşi situaţie se aplică şi în cazul apartamentelor de 3 sau 4 camere, unde costul încălzirii şi apei calde ar putea ajunge de la 243 respectiv 309 lei la 471, respectiv 597 de lei.

Alimente mai costisitoare

Producătorii ne avertizează: vin scumpiri de 15-30% până la sfârşitul anului, pentru că avem pierderi foarte mari, iar importurile nu sunt o soluţie pentru că şi în Europa preţurile sunt în creştere.

Producătorii spun că sunt nevoiţi să majoreze preţurile, altfel dau faliment. Deja, carnea, mezelurile, brânza şi uleiul s-au scumpit cu 10-15%, în ultimele trei luni. De asemenea, au fost înregistrate majorări de preţ cu aproape 20% la carne de pasăre şi la carne de porc.

“După ultimele previziuni, în ceea ce priveşte carnea porc, aceasta se va scumpi cu 5-7% pe plan european şi se va reflecta şi pe piaţa românească. Preţurile de acum reprezintă un record pentru ultinmii 5-6 ani, dar ele încă nu reflectă costurile de producţii. Supermarketurile încearcă prin orice mijloace să păstreze preţurile la nivel mic, ceea ce pune în mare dificultate sectorul agro-alimentar”, a spus Mihai Vişan, director executiv în Asociaţia Română a Cărnii.

Acesta a mai spus că ar trebui redus TVA-ul la alimente: “Altceva nu ştiu ce s-ar putea face”.

În ciuda faptului că un kilogram de carne de pasăre poate fi cumpărat din pieţe cu până la 15,2 lei, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România susţine că, de fapt, preţurile de la poarta fermei ar trebui să se majoreze cu până la 15% pentru ca cei din domeniu să nu mai înregistreze pierderi.

“Ar fi necesară o creştere de preţuri la poarta fermei de 10-15%, pentru că, în prezent, crescătorii de păsări lucrează în pierdere. Nu ştiu dacă această măsură va putea fi pusă în practică, având în vedere puterea de cumpărare scăzută de pe piaţa internă. Vom vedea”, a declarat pentru Gândul Ilie Van, preşedintele UNCPR.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Victor Socaciu va fi candidatul USL în diaspora

O româncă a furat “ca să îşi cumpere bilet spre România”