in

Românii, cei mai săraci europeni



România a ajuns, în acest an, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, fapt care face ca oamenii să aibă cea mai mică speranță de viață.

Tragic, dar adevărat: aproape jumătate dintre români trăiesc la limita sărăciei. Acestea sunt rezultatele unor studii de specialitate care ridică noi semne de întrebare privind evoluția României în ultimii 22 ani.

România a trecut pe primul loc în Europa în ceea ce privește riscul de sărăcie sau excluziune socială, în condițiile în care rezultatele oficiale ale recensământului confirmă scăderea populației la circa 19 milioane de persoane, iar aproximativ jumătate dintre români se află în această situație.

Mai săraci decât bulgarii

În ultimii ani, cu un procent de 41%, România se situa pe locul al doilea în ce privește riscul de sărăcie sau excluziune socială, după Bulgaria, cu 42%, însă, de anul acesta au făcut rocada. “Având în vedere scăderea populației la 19 milioane, riscul de sărăcie sau excluziune socială urcă la 46%, dublu față de cel din UE, care este de numai 23%, și va arăta că pentru copii avem un risc de 49%”, a afirmat Radu Soviani, expert în cadrul biroului pentru observarea pieței muncii și a calității locurilor de muncă. Soviani a subliniat că România nu a făcut progrese semnificative în vederea reducerii ratei sărăciei, adoptarea politicilor economice în sensul sprijinirii celor cu venituri fixe – indexarea, dar și a categoriilor vulnerabile ale populației fiind principala măsură pentru persoanele aflate în risc de sărăcie.

În topul riscului foametei

Japonezii de la Nomura sunt printre cei mai pesimiști analiști din lume în privința României. În septembrie anul trecut, ei au afirmat, într-un alt studiu, că suntem țara europeană cu cel mai mare risc de foamete. Analiștii clasau țara noastră pe locul 12 din 180 de state în topul vulnerabilității la creșterea prețului alimentelor. Pe primul loc se află Bangladesh, urmat de Maroc, Algeria, Nigeria și Liban. Vecinii noștri de la Sud de Dunăre, bulgarii, se află pe locul 19. Studiul Nomura ia în calcul procentul cheltuielilor populației cu alimentele, PIB-ul pe cap de locuitor și importul net de alimente.

Speranța de viață: 73 de ani

Un alt studiu publicat de Econtext arată că românii au cea mai mică speranță de viață din toată Uniunea Europeană. Românii trăiesc, în medie, 73 de ani și cinci luni, în timp ce, la nivel european, speranța de viață atinge 82 ani. Datele arată, pe de altă parte, că femeile au o speranță de viață mai mare, de 77 de ani, în timp ce bărbații ajung, în medie, la vârsta de 70 de ani.

La nivel european, cel mai mult trăiesc femeile din Spania și Franța, în medie 85 de ani, dar și bărbații din Suedia și Italia, care ating vârsta de 80 de ani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cristina Mocanu, la Londra în căutarea culorii

Băsescu, la şedinţa de suspendare: Referendum şi pentru reducerea parlamentarilor