Într-un singur an, jumătate din angajații fabricii de cherestea de la Rădăuți, județul Suceava, și-au dat demisia pentru a putea pleca în străinătate, scrie România Liberă.
Fabrica aparține grupului Holzindustrie Schweighofer, cu sediul central în Austria, iar unitatea de la Rădăuți are 663 de posturi. Dintre angajații de acolo, circa 300 și-au dat demisia numai în anul 2016.
„60% dintre cei care au plecat ne-au spus că vor să meargă în străinătate. Fie pentru a beneficia de un sistem de sănătate mai bun, fie pentru a le oferi copiilor o școală mai bună. Ei asta ne-au spus, noi n-avem cum să-i oprim”, a declarat directorul de vânzări, Vasile Varvaroi, pentru publicația citată.
Potrivit directorului de vânzări, fabrica din Rădăuți oferă salarii bune, „cam 15 – 20 la sută peste piață, plus alte avantaje, cum ar fi asigurările de sănătate, de accidente și de viață”.
Muncitorii aleg să renunțe la serviciul din România abia după ce sunt calificați sau școlarizați, ceea ce le permite să caute un post mai bun în străinătate.
Problema exodului forței de muncă nu afectează doar fabrica de cherestea, ci întregul oraș. Primarul din Rădăuți, Tătar Nistor, ne-a declarat că orașul are, teoretic, 32.000 de locuitori, dar practic au rămas 23.000, întrucât restul au plecat în alte țări.
Conducerea fabricii încearcă să rezolve, pe termen lung, această situație prin atragerea unor tineri care acum sunt abia elevi, mai scrie România Liberă.
Criză de muncitori. Angajatorii din România încearcă să stopeze exodul
Românii cu studii superioare emigrează în masă, România pe locul I în Europa la EXODUL CREIERELOR
Exodul continuă. Ţările nordice şi Germania, statele în care românii doresc să muncească