in

Școala din România vs cea din Marea Britanie. Temele pentru acasă, coșmarul copiilor întorși în țară

Școala din România vs cea din Marea Britanie. Temele pentru acasă, coșmarul copiilor întorși în țară

Români care au revenit din Marea Britanie în timpul pandemiei de coronavirus și-au înscris copiii la școală în România, iar acum se confruntă cu problemele sistemului românesc, temele pentru acasă fiind primul șoc.

La Școala Gimnazială Alexandru Colfescu din Alexandria au fost înscriși, anul trecut, opt noi copii întorși acasă.

Familia Epure a făcut naveta între România și Marea Britanie la fiecare doi ani. Simona și soțul ei au decis că e mai bine să revină acasă în timpul pandemiei, dar s-au lovit de aceleași probleme de care au fugit și cu doi ani înainte.

Copiii i-au înscris la Școala Gimnazială Alexandru Colfescu din Alexandria, iar părinții văd diferențele.

Cel mai mult au fost șocați de faptul că peste hotare ai cu adevărat învățământ gratuit.

„Ca părinte nu te interesa absolut nimic, acolo scriau, acolo… adică noi nu aveam un ghiozdan pe care să-l ia copilul în spate, totul i se oferea de la școală. Copilul nu avea nevoie de nici măcar un creion de acasă. La sfârșit de săptămână li se trăgeau niște foi la xerox pe care le dădeau să le completeze”, a povestit mama, potrivit Libertatea.

Cu toate acestea, copiilor le place pentru că în România au ore mai puține, dar când e vorba de temele pentru acasă, nu sunt așa încântați.

„Anul ăsta a fost puțin mai greu, au început online și îi ajutam eu. La matematică nu a fost problemă, dar la comunicare nu știau să scrie. Aici se scrie de mână, acolo nu se ține cont, puteai să faci o literă de tipar, două de mână”, mai înșiră femeia diferențele.

Fetița unui român a mers pentru prima dată la școală în Anglia. Ce bilețel a primit tatăl său de la învățătoare

În plus, școlile britanice au mai mult personal care să se ocupe de copii. „În clasa I, au avut un translator special pentru ei doi până au ajuns la nivelul celor din Anglia, au luat-o de la zero”.

Din Marea Britanie s-a întors și Alina Ștefan, care are un băiețel la grădiniță și o fată în clasa a VI-a. Femeia a plecat imediat după bacalaureat, întâi în Spania și apoi în Marea Britanie.

„Tot ne-am întors acasă. Ziceam că e mai bine în casa mea, pe perna mea. Apoi s-a născut fetița și am văzut că nu răzbim și am plecat în Anglia. Fetița la grădiniță s-a integrat bine. La acea perioadă nu cred că erau doi copii români în toată școala”, își amintește femeia.

Chiar dacă fata ei avea rezultate bune la școală, în Anglia, nu a reușit să-și facă mulți prieteni și nici Alina, care era casnică, nu-și găsea locul acolo.

„Ne săturam. Soțul muncea, eu stăteam cu fata, nu aveam prieteni, nu socializam cu englezii. Imaginați-vă că nu cunoșteam părinții copiilor care erau cu Romina în clasă. Chiar dacă încercam să zic un Hello, probabil îmi răspundeau doar prima dată”, povestește Alina.

Temele pentru acasă reprezintă primul șoc

I-a rămas în minte însă imaginea profesorului englez, foarte dedicat să-i aducă pe toți elevii la același nivel, cel puțin. Dacă ar fi să comprime cum ar descrie școala din Marea Britanie, atunci ar zice clar „mai ușoară”.

Romina spune că în Anglia a fost mai ușor pentru că nu primea multe teme și nici nu învăța atât de mult. Temele pentru acasă reprezintă de fapt primul șoc pentru cei care revin din alte sisteme de educație.

Liviu Candidatu, directorul școlii, crede că aici e provocarea profesorilor. „În afară nu au teme, foarte puțin au de lucrat, ceva care i-ar lua acasă o jumătate de oră. În rest, ei tot ceea ce fac rămâne în școală, nu au nici ghiozdan, nici cărți, acasă. Și în momentul în care ei vin aici și profesorul, învățătorul le dă teme, aici apar problemele de adaptare”, crede directorul.

Familia Ștefan vrea să rămână definitiv în țară. România le-a dat o libertate greu de imaginat într-o țară în care mai bine de jumătate de an plouă, cum e Anglia.

„Mă săturasem să o țin pe Romina în casă, sedentarism, are probleme cu greutatea, n-o vedeam să socializeze cu copiii, să aibă copii cu care să se întâlnească. Era pur și simplu închisă. Și atunci am zis că poate aici sunt copii români care o scot afară în fața blocului, în parc, e altceva”, a fost speranța mamei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 8 In medie: 2.5]
testele COVID video

Anunț BOMBĂ în Anglia! Va trebui să vă faceți testele COVID în fața camerei video

Tesco avertizează că rafturile magazinelor vor fi goale înainte de Crăciun

Tesco avertizează că rafturile magazinelor vor fi goale înainte de Crăciun