in

Şpagă pentru ridicarea morţilor la Suceava: «După ce că omul e supărat, vai de capul lui, îi mai ceri şi bani»

Acuzaţii halucinante la adresa angajaţilor de la morga Spitalului Judeţean Suceava, unde se cere şpagă pentru ridicarea persoanelor decedate. Rudele persoanelor decedate sunt puse să plătească „o atenţie de 100 de lei” înainte de a ridica trupul neînsufleţit al persoanei dragi.

Trei suceveni au confirmat informaţia pentru Adevărul

În contextul pandemiei de COVID-19, toate persoanele decedate în spital sunt considerate infectate. Rudele iau trupurile neînsufleţite direct în sicrie sigilate, iar înmormântările au loc în aceeaşi zi cu un număr limitat de persoane. Pe lângă durerea cauzată de pierderea unei persoane dragi, sucevenii susţin că trebuie să treacă şi prin umilinţa de a plăti atenţii sau şpăgi la morgă.

Vasile Costeniuc a fost poliţist timp de 25 de ani. Tatăl său, care avea peste 80 de ani, a decedat la Spitalul Suceava. Luni, 6 aprilie, fostul poliţist s-a dus la morga unităţii medicale ca să ridice trupul neînsufleţit al părintelui său. Era însoţit de fratele său şi de şoferul unei firme care se ocupă de înmormântări. Poliţistul susţine că şoferul i-a spus că dea 100 de lei pentru că “aşa se face”. Banii au fost puşi într-o cutie de la pantofi, „pe care s-a pus repede capacul ca să nu se infecteze”.

“Vă daţi seama, cu mortul acolo”

„Eram primul venit şi mi s-a spus că sunt primul servit. Acolo ni s-a făcut un scurt instructaj, ce trebuie să facem. Din vorbă în vorbă le-am spus că am lucrat în Poliţie vreo 25 de ani. Mi-au spus că merg să iau mortul. Cât stăteam acolo, eram cu şoferul de la firma de pompe funebre. Şi mi-a spus că ce se întâmplă, nu dăm nimic? L-am întrebat pe şofer şi mi-a spus că trebuie să dau 100 de lei. I-am spus fratelui meu să-mi dea 100 de lei, gândindu-mă că intră în banii de spălat. Vă daţi seama, cu mortul acolo. Scoate o cutie de pantofi neagră şi am pus 100 de lei. M-am dus lângă tata şi m-au întrebat dacă vreau să-i fac o poză ca şi cum mi-ar fi făcut o favoare. I-am făcut o fotografie. Îl bagă în sicriu, înşurubează şi la revedere”, a declarat Vasile Costeniuc.

El a arătat că pe moment nu şi-a dat seama că, de fapt, a plătit „o atenţie”. Întrebat dacă banii nu au fost luaţi de angajatul de la firma privată, fostul poliţist a spus că a văzut cutia în morgă. „Cutia a rămas acolo. Doamna asistentă a luat banii”, susţine bărbatul. El a mai arătat că n-a reuşit să mai recupereze telefonul tatălului său.

“Au refuzat să ne dea cerceii, portofelul şi telefonul mamei”

Printr-o experienţă similară a trecut şi suceveanul Lucian Ciobanu. Bărbatul şi-a îngropat mama în vârstă de 57 de ani. Pe documentele de la morgă scria că era infectată cu COVID-19. Lucian Ciobanu a spus că şi tatălului său i s-a cerut şpagă în valoare de 100 lei. „Ni s-a spus că aşa se pune. Vă daţi seama că-n momentele acelea nu ne-am opus. Ne-am certat atunci când au refuzat să ne dea cerceii, portofelul şi telefonul mamei. Le-am primit după ce am insistat să ni le aducă”, a spus suceveanul.

Mircea Burescu este un alt sucevean care susţine că i s-a ceut şpagă la morgă. „Mi s-a cerut fara pic de empatie sa “las ceva” şi pentru ei”, a arătat bărbatul.  Pe uşa de la morgă există un afiş în care se arată că serviciile oferite sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate. Asta înseamnă că sucevenii n-au de ce să lase bani când ridică trupurile neînsufleţite.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava s-au autosesizat, fiind constituit un dosar penal. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Boris Johnson terapie intensivă

Boris Johnson a fost scos de la terapie intensivă, dar rămâne în spital

Români în Lichfield

Românii care au furat cupru în valoare de 10.000 de lire sterline în Lichfield au fost condamnați la închisoare