in

Viorel Hrebenciuc și-a dat demisia din Parlament. „Eminenţa cenuşie a PSD” are două dosare penale

În prag de alegeri prezidenţiale, mai multe scandaluri de corupție zgâlțâie la vârf  PSD. Lideri importanţi ai partidului de la guvernare, printre care negociatorul-şef al partidului, Viorel Hrebenciuc, şi purtătorul de cuvând, Dan Şova, sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie. Viorel Hrebenciuc şi-ar fi folosit influenţa faţă de un coleg al partidului pentru a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

„Eminenţa cenuşie a PSD”, aşa cum este numit Viorel Hrebenciuc, a fost pus sub acuzare în două dosare de corupţie în mai puţin de o săptămână.

Pe 15 octombrie 2014, Hrebenciuc a fost înştiinţat că este urmărit penal într-un dosar privind retrocedarea ilegală a 90.000 de hectare de pădure. La doar două zile după ce i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în acel dosar, Viorel Hrebenciuc a încercat să-şi asigure libertatea în cazul în care ar fi fost condamnat, susţin procurorii anticorupţie, care au înregistrat discuţii incriminatoare între deputatul PSD şi colegul său de partid Dan Şova. Amândoi au fost acuzaţi de trafic de influenţă pe 20 octombrie.



Negocieri pentru libertate

Pe 17 octombrie, deputatul Hrebenciuc s-a întâlnit cu senatorul Dan Şova, căruia i-ar fi cerut să sprijine o inițiativă legislativă care l-ar fi scăpat de pușcărie în cazul în care ar fi fost condamnat la închisoare în dosarul în care fusese acuzat cu două zile înainte.

Procurorii susţin că, în timpul întâlnirii, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Hrebenciuc în dosarul privind retrocedările ilegale de păduri, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat. Hrebenciuc i-ar fi cerut lui Șova să se asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său din PSD ar fi acceptat-o.

“Pentru a evita ca o eventuală condamnare a sa să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o”, arată procurorii DNA în referat.

În schimb, Șova a primit promisiunea din partea lui Hrebenciuc că va fi sprijinit pentru a ajunge șeful PSD. Primind aceste asigurări, Șova a sugerat că va interveni pe lângă ministrul Justiției pentru a iniția un proiect de lege care să îl ajute pe Hrebenciuc în cazul în care ar fi fost condamna.

Mult dorita amnistie

Chestiunea promovării unei legi a amnistiei a fost una care a zguduit scena politică, societatea și a stârnit reacții vehemente din partea Occidentului. Legea a fost inițiată în februarie 2013 de deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu. Sub pretexul că închisorile sunt pline, aceștia au susținut că ar trebui dată o lege care să amnistieze anumite fapte. Pe 10 decembrie, în ceea ce s-a numit „marțea neagră”, Comisia Juridică a lucrat la modificarea proiectului Legii amnistiei şi graţierii. Potrivit modificărilor, ar fi urmat să fie salvaţi de puşcărie cei anchetaţi sau condamnaţi deja pentru diverse fapte penale pedepsite.

Amnistia ar fi urmat să îi salveze pe politicieni de dosare penale aflate în anchetă sau în faza judecăţii în care sunt incriminaţi pentru fapte penale pedepsite cu până la 6 ani închisoare, iar pentru graţiere îi salva în special pe politicienii condamnaţi deja cu pedepse până la 7 ani închisoare. Înainte, limita era de patru ani.

Proiectul Legii amnistierii şi a graţierii nu a mai fost votat în Camera Deputaţilor din cauza scandalului declanşat în jurul parlamentarilor care scapă de puşcărie sau de dosare penale. Legea care ar pune imediat în libertate mii de deţinuţi condamnaţi la pedepse de până la şapte ani se află încă pe masa Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Şi-a dat demisia din Parlament

Deputatul Viorel Hrebenciuc a demisionat, marți, 21 octombrie, din Parlament, după ce a aflat că este anchetat de DNA într-un nou dosar penal. Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, deja, încuviințarea arestării preventive în două dosare penale. 

Anunțul a fost făcut de către președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, şi a spus că demisia lui Viorel Hrebenciuc este un act unilateral și că nu dorește să comenteze această decizie, informează Mediafax. El a precizat însă că, până la o decizie definitivă a instanței, Hrebenciuc rămâne membru al Partidului Social Democrat.

Stenograme

Din stenogramele discuţiilor înregistrate de procurori reiese faptul că Viorel Hrebenciuc, în contextul în care avea deja pe rol dosare care îi puneau libertatea în pericol, negocia cu purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova, necesitatea susținerii de către partid a unei legi a amnistiei şi graţierii.

«Hrebenciuc: Acuma îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă, că…

Șova: Amnistie şi graţiere, obligatoriu!

Hrebenciuc: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Par a fi cuvinte românești. Însă adevărul este cu totul altul…

“Românii de pretutindeni – victimele unui actor netalentat și dezinteresat”. Moțiune împotriva lui Stanoevici